spot_img

5 romane polițiste cu eroine de care te vei îndrăgosti! 

Vulnerabile sau diabolice, răzbunătoare sau victime ale unor tragedii, eroinele romanelor polițiste publicate de Editura Trei sunt „sarea și piperul” acestor volume! Detective sau doar femei obișnuite care au nevoie de un adevăr tămăduitor, protagonistele acestor romane se folosesc de toate calitățile lor, fizice sau psihice, ca să își atingă scopurile. Să le descoperim! 

Anna O – Frumoasa adormită sau un demon cu chip angelic?

Unul dintre cele mai fascinante personaje feminine din literatura de profil publicată anul acesta este Anna Ogilvy, protagonista thrillerului Anna O semnat de scriitorul britanic Matthew Blake. Anna O a declanșat un adevărat fenomen la nivel mondial. Editorii din toată lumea nu au rezistat fascinației stârnite de acest personaj, iar romanul a fost publicat până acum în 40 de țări (în 30 dintre ele a apărut simultan, printre care și România). Ce are Anna O atât de special? Matthew Blake a conceput personajul într-un mod absolut ingenios. Chiar din primele pagini, cititorii află că Anna Ogilvy a comis o dublă crimă. După aceea, s-a cufundat într-un somn profund. Neurologii spun că este vorba despre sindromul resemnării, o maladie întâlnită la cei care au suferit traume profunde. Cât timp tânăra este adormită, în presă explodează subiectul care divide societatea: este Anna O nevinovată sau e un demon cu chip angelic? Povestea tinerei se conturează din investigația psihologului criminalist Benedict Prince, iar suspansul devine tot mai intens. Momentul când Anna O deschide, în sfârșit, ochii ar trebui să facă lumină asupra cazului. Dar, de fapt, nu face altceva decât să complice lucrurile și mai mult. 

Memoria – Hans Rekke și Micaela Vargas, din nou împreună

Profesorul Hans Rekke și provocatoarea polițistă Micaela Vargas fac din nou echipă în acest policier scris de unul dintre marii maeștri ai genului, suedezul David Lagercrantz. Cazul lui Claire Lidman le este prezentat detectivilor chiar de Samuel, soțul acesteia. Deși înmormântată în urmă cu 14 ani, Samuel crede că soția lui trăiește, iar rolul profesorului Rekke și al Micaelei Vargas este să demonstreze acest lucru. Ca un nou cuplu Sherlock Holmes și dr. Watson, cei doi acceptă cazul care nu pare, la început, foarte incitant. Însă ceea ce urmează le depășește așteptările, cu atât mai mult cu cât are urmări și în viețile lor personale. 

Crima la Oxford – nesfârșitele chipuri ale minciunii

Un personaj feminin cu un profil interesant este și Hannah Jones, protagonista thrillerului psihologic Crima la Oxford al celebrei scriitoare de mystery Ruth Ware. Bestseller New York Times, romanul urmărește prietenia dintre Hannah Jones și April Clarke-Cliveden, pe care o cunoaște în primul an la Oxford. Cu un apetit nestăvilit pentru atracțiile lumii mondene, April o introduce pe Hannah în cercul ei de prieteni. Totul pare că merge perfect, dar până la finalul anului școlar April este strangulată. Devastată de pierdere, Hannah face tot ce poate pentru descoperirea criminalului și astfel portarul de la Oxford ajunge la închisoare. Dar la 10 ani distanță, pe când așteaptă primul ei copil, bărbatul condamnat pentru uciderea lui April moare în închisore, iar Hannah descoperă detalii care o conduc la concluzia că presupusul asasin a fost, de fapt, nevinovat. Mai mult, niciunul dintre prietenii din grupul ei și al lui April nu e ceea ce pretinde a fi. 

Romanul britanicei Ruth Ware a fost apreciat pentru lumea plină de strălucire în care este plasată acțiunea, pentru ingenioasele răsturnări de situații și abilitatea de a construi personaje cu o structură psihologică atât de complexă. 

Casa dintre pini – Ce nu-ți poți aminti te poate distruge

Vulnerabilă, victimă a amintirilor înșelătoare și percepțiilor deformate, Maya, protagonista thrillerului psihologic Casa dintre pini de Ana Reyes, s-a luptat din greu să lase în urmă un trecut tragic. După șapte ani în care depășit o dependență și l-a cunoscut pe Dan, actualul ei iubit, pare că există o speranță. Ce încearcă Maya să uite este clipa în care prietena ei din liceu, Aubrey, se prăbușește din senin, la picioarele lui Frank, un bărbat misterios cu care cele două fete și-au petrecut o vară. Echilibrul fragil din prezent se năruie când Maya descoperă pe YouTube o scenă similară, dar cu o altă protagonistă. Frank are – la propriu – un efect mortal asupra femeilor! În căutarea răspunsurilor, Maya se întoarce acasă, pentru că intuiește unde se ascunde adevărul. Există mesaje ascunse în cartea scrisă de tatăl ei guatemalez și indicii care o conduc într-un loc de care se teme: înapoi la cabana lui Frank. 

Thriller cu tensiune psihologică intensă și intrigă complexă, Casa dintre pini a fost cartea lunii ianuarie 2024 la clubul de carte al lui Reese Witherspoon. „Este un thriller pe care categoric nu poți să-l lași din mână. M-a făcut să zbor din capitol în capitol!”, mărturisește actrița. 

Minciunile pe care le spun – Femeia cu o mie de chipuri Un alt thriller cu o intrigă provocatoare chiar și pentru imaginația celor mai abili cititori ai genului este romanul lui Julie Clark, Minciunile pe care le spun; o poveste surprinzătoare despre două femei puternice, care refuză să devină victime. Prima parte a thrillerului este scrisă din perspectiva lui Kat Roberts, o jurnalistă care vrea să o denunțe pe escroaca Meg Williams pentru că i-a distrus cariera. Kat a așteptat momentul 10 ani, iar o întâlnire întâmplătoare îi alimentează gândurile de răzbunare. Povestea continuă din perspectiva lui Meg, femeia cu o mie de chipuri, care jonglează perfect cu identități multiple. Interacțiunea dintre cele două are efecte neașteptate, iar lucrul cu adevărat interesant este adevărul care se ascunde în spatele rețelei de minciuni. Julie Clark reușește să pătrundă în profunzimea psihicului protagonistelor sale și să scrie un thriller inteligent și surprinzător despre o luptă atipică pentru dreptate. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508