spot_img

Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”. Constanța – Bacău – Iași

După o primă etapă de succes la Constanța, Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”, ediția a XXIX-a, continuă la sediul instituției, pe 23 aprilie 2024, ora 17.00, când întreaga creştinătate îl sărbătoreşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, „Purtătorul de Biruință”, cu un program captivant, prilej de abundent festin cultural, în spiritul unei valoroase preocupări pentru creația artistică, pentru patrimoniu, parte indestructibilă a ființei umane, dar și pentru a onora moștenirea inestimabilă a sculptorului George Apostu.

Păstrând un format clasic, Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” vor privilegia artele plastice, muzica și cele mai recente produse editoriale: revista „Vitraliu” și albumul de artă „Vâlva visului” – Gabriela Culic, completând în cel mai frumos chip expoziția de pictură a Gabrielei Culic „Vâlva visului”, care va fi prezentată de criticul de artă, esteticianul, prof. univ. dr. Petru Bejan, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Lucrările artistei Gabriela Culic reprezintă un ciclu de opere care pătrund în tărâmurile visului și explorează multiple conotații simbolice, într-o manieră distinctivă și ușor de recunoscut, ce transmite subtilitatea și profunzimea universului interior al artistei, conturându-i o „scriitură” plastică proprie. Prin abordarea sa distinctivă și autentică, Gabriela Culic își afirmă poziția unuia dintre remarcabilii reprezentanți ai picturii contemporane, cu o viziune artistică profundă și inspirațională.

De foarte mult timp Gabriela Culic este preocupată de anumite teme și simboluri – cum sunt, de exemplu, corbul și lupul – ce țin de propriile ei introspecții și întrebări existențiale, de cunoaștere în general, ca și de spiritul a tot ceea ce menține legătura între universul terestru și viața spirituală. Gabriela și-a însușit spiritul celor două simboluri, dorind să fie însoțită în permanență de spiritul lupului, pentru că lupul înseamnă, printre altele, inteligență, luptă și adaptare, prezență permanentă în propria ta viață, cu instinctele tale, cu intuiția și voința ta… Dar și de spiritul cunoașterii și al memoriei, făcând apel la simbolul celor doi corbi Huginn și Muninn, ce îl însoțesc pe zeul Odin, zeul suprem din mitologia nordică.

Alice Neculea

Cea de-a doua parte a programului va aduce o altă notă de emoție și profunzime, prin interpretarea muzicală de către duo-ul de excepție format din conf. univ. dr. Raluca Ioniță-Dobre, la vioară, și lector univ. dr. Edit Mihaela Arva, la pian, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, care propun publicului un repertoriu foarte atrăgător:

Béla Bartók – Dansuri populare românești pentru vioară și pian

Astor Piazzolla – Escualo pentru vioară și pian 

Jules Massenet – Meditație din opera Thaïs

Frederico de Freitas – Allegro appassionato

Johannes Brahms – Scherzo din Sonata F. A. E. pentru pian și vioară

Cea de-a treia etapă a proiectului Zilele Centrului „George Apostu” se va desfășura la Palatul Culturii din Iași, pe 13 iunie 2024, marcând o frumoasă colaborare cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. 

Parteneri media: Deșteptarea, TVR Iași, Radio România Actualități, Radio România Iași, Radio Moldova, TV Moldova 1 (Republica Moldova).

Sponsorii celei de-a XXIX-a ediții a Zilelor Centrului „George Apostu” sunt EVERGENT Investments și EMD Complex.

Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508