Spectacolul „Cercul de cretă caucazian”, după textul celebrului dramaturg german Bertolt Brecht, în regia lui Harsányi Zsolt, va avea loc în premieră în data de 19 aprilie 2024, orele 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar. A doua reprezentație va avea loc în 20 aprilie.
„Cercul de cretă caucazian” este o poveste plină de tensiune și emoție, care explorează dilemele morale și complexitatea sufletului uman într-o perioadă marcată de opresiune și război. Miza centrală se bazează pe povestea unei soții de guvernator care fuge de rebeli, lăsându-și în urmă copilul, în timp ce o servitoare își riscă viața pentru a salva și a crește băiatul. După ce rebeliunea este zdrobită, și se face dreptate, mama își revendică fiul.
Opera lui Brecht ne invită să reflectăm asupra relației dintre individ și societate, evidențiind discrepanțele dintre normele sociale și natura umană.
Din distribuție fac parte actorii Teatrului: Adorjáni Nagy Zoltán, Czüvek Loránd, Farkas Eszter, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Karsai Dóra, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Vajda Boróka. „Cercul de cretă caucazian” este totodată o reuniune de clasă: actorii tineri din distribuție au fost colegi la facultate, iar regizorul Harsányi Zsolt este decanul Facultății de Arte a Universității de Arte din Târgu-Mureș.
Biletele pot fi achiziționate de la Casa de Bilete a Teatrului (strada Alba Iulia nr.2, de luni până vineri între 13:00-19:00) sau online pe www.ticket.tm-t.ro Prețul biletului pentru premieră este de 30 lei, respectiv 15 lei cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, iar pentru a doua zi, prețul va fi de 20 lei, respectiv 10. Spectacolul va fi interpretat în limba maghiară, cu traducere în română la cască.
În paralel, au loc repetiții la adaptarea tragediei lui Eschil, „Rugătoarele”, care va avea premiera în data de 14 iunie, în regia unui vechi colaborator al Teatrului Maghiar, Kristóf Szabó. Figură interesantă în viața culturală germană, ca regizor-coregraf și director artistic al ansamblului F.A.C.E. Visual Performing Arts Ensemble din Köln, Szabó îmbină cu succes tehnici de teatru fizic, multimedia și video art, fiind deja invitat de patru ori la festivalul Euroregional TESZT. Spectacolul va explora statutul de refugiat, construindu-se pe povestea unor solicitanți de azil politic care încet își pierd sprijinul moral, credința în propria cultură, în divinitate și în umanitatea proprie.