spot_img

Performance: ”100 de minute”, la Curtea Space Gallery

Vineri 5 Aprilie 2024, de la ora 19:00, publicul e invitat la o instalație performativă numită 100 de minute, în cadrul galeriei Curtea Space Gallery (intrarea Iulia Hașdeu, nr 3). Vor performa artiștii: 

Diana Brăescu, Kademian, Mihaela Constantin, Sofia Ovejanu, Dagmar Oprea, Cristina Ionescu-Berechet, Oana Andreea Kuzmanovski, Iulia Ștefan, Elena Lupașcu, actorii Matei Stoian, Raluca Botez, Gabriel Galagan și coregrafa Smaranda Găbudeanu. 

În spațiul galeriei de artă, în mod particular, arta performativă (cunoscută și sub numele de performance) poate să manifeste instabilitatea lumii, confirmând impresia implicită că – așa cum spune Maurice Merleau-Ponty în studiul său despre vizibil și invizibil – ființarea și revelația se creează într-un interspațiu, o condiție între realitate și artă, amplificând efectul de prezență. 

Performance-ul, care de-a lungul timpului s-a conturat ca un mediu în afara condiționărilor, la intersecția dintre arte (artele vizuale, coregrafia sau teatrul), propune o recontextualizare, în care convenția este înlocuită de autenticitate, de irepetabilitate, fără a urmări un scenariu pre-definit. 

Astfel, instalația performativă pe care o propunem în cadrul Curtea Space Gallery reprezintă, în termeni de orizont de așteptare, o hibridizare între pictură, cercetări dramaturgice textuale și dans pentru a explora relația dintre corporalitate și limbaj – fie el pictat, dansat sau rostit. Vom încerca să oferim o experiență sincron, o infrastructură de decondiționări ce se materializează prin tensiunea dintre structuri artistice de modulație și narațiuni non-cauzale. 

Vă așteptăm să descoperim împreună acest mediu conceptual într-o orientare spre o artă vie, sfidând ierarhiile mediilor și susținând o lume imediată în evanescența ei performativă.

Grafică afiș: Matei Stoian

Parteneri: Asociația HDU, Asociația Montage, Montage Gallery, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Curtea Space Gallery. 

Parteneri media: Modernism.ro, Radio România Cultural, Revista Arta, PROPAGARTA, Zile și nopți.

Alina Grau

teoretician, curator performing arts

“100 de minute” invită publicul să ia parte la o explorare transartistică, în care mișcarea reprezintă punctul de pornire pentru convergența expresiilor vizuale, performative și literare. Găzduit în cadrul Curtea Space Gallery, acest eveniment evidențiază potențialul transformator al colaborării interdisciplinare, alăturând șapte artiști plastici, trei actori, și un performance artist, al căror demers colectiv înlătură cu spontaneitate și naturalețe barierele dintre conceptual și corporal. Pentru spectatori, actul de a observa dincolo de pragul galeriei generează un sentiment palpabil de intrigă și anticipare. Privind prin ferestrele galeriei, vizitatorii vor zări fragmente din această simfonie de expresii creative, răspunzând invitației de a se imersa într-o călătorie experiențială în care limitele dintre observator și participant sunt estompate. Senzatia de a privi în acest melanj artistic evocă o reacție multisenzorială, similară cu descoperirea unei dimensiuni latente în țesătura realității cotidiene. Fiecare privier generează o invitație de a săpa mai adânc, de a interoga tapiseria sinestezică ce se dezvăluie înaintea privirii care depășește limitele convenționale ale discursului artistic.

Miruna Barcan

Doctorand CESI, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii

Vineri, 5 aprilie 2024, ora 19.00

Performance: 100 de minute

Curtea Space Gallery, intrarea Iulia Hașdeu nr. 3. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508