spot_img

“Mysticum” și Albert Sofian, o combinație care provoacă imaginația și aduce emoția

Întâlnire cu artistul și opera sa, joi, 18 aprilie 2024, ora 18,00, la galeria Galateca din str C.A. Rosetti, nr 2-4.

După o lungă absență motivată de pe scena de artă bucureșteană, Albert Sofian revine cu expoziția personală “Mysticum”, în care stilul figurativ caracteristic artistului aduce la viață personaje din tematici misterioase, curajos abordate: Tarot și Lilith.

Născut în 1981 la Sibiu, Albert Sofian trăiește și lucrează în Sibiu. În noiembrie 2013 a obținut doctoratul în arte plastice, la Universitatea de Arte şi Design din Cluj. A semnat mai multe expoziţii personale în Bucureşti, Braşov, Sibiu, dintre care amintim: Missing Parts, Bad art Fantasy (2011), Atelier 030202, Just me (2009), KronArt Galery, dar și lucrări aflate în colecții particulare din SUA, Italia, Germania. 

Albert Sofian este un artist căruia nu-i este frică de figurativ. Îndrăgostit de grafică și de anatomie, se joacă la limita dintre monocromie și culori în compoziții în care, de cele mai multe ori, corpul uman este personajul principal. 

În colecția “Mysticum”, Albert Sofian abordează două teme din ce în ce mai prezente în viețile noastre în ultimii ani: “Tarot” și “Lilith”.

“Tarot”

Simbolurile Tarotului în cunoaștere sunt atemporale ca Spiritul uman. De-a lungul timpului mulți artiști au reprezentat grafic conceptele reprezentate în tarot, imagini ce parcă nu au un început și nu se sfârșesc vreodată. Fascinația ocultului, a punților între o lume magică și cea cotidiană a existat în diferite forme de secole, forma este determinată întotdeauna de cerințele spirituale ale timpului și de nevoile fiecărei sociețăți de a exista fără limite contopite cu spațiul cunoașterii pure. Simbolurile Tarotului sunt portaluri metafizice către trepte ale zidului imaginar ce desparte moartea de nemurire. Proiectul comisionat artistului Albert Sofian are la bază 12 dintre arcanele tarotului, aleator alese, ca un joc al sorții sau ca o prevestire a unei etalari ce nu există încă.

“and Lilith”

Pornind de la mituri și legende precreștine, Albert Sofian recreează un personaj controversat al zilelor noastre. Indiferent de varianta originii, creată din lut în același timp cu Adam sau înger transformat în om pentru a fi pereche lui Adam, Lilith, prima femeie din Univers,  devine în seria lui Albert Sofian generatorul de emoții care stă la baza schimbărilor de caracter a multor personaje biblice. Cea nesupusă, cea liberă, cea care asumă în deplinătate liberul arbitru oferit de Divinitate, este și cea care îi împinge pe supuși către nesupunere iar pe lași, pe neputincioși îi arată lumii așa cum sunt. Dar, în povestea imaginată de Albert Sofian, Lilith dezvăluie lumii și partea ei de suferință. O suferință pe care o intuim sub voalul de doliu cu care autorul a ales sa protejeze chipul de demon blestemat sau chipul plans al unei mame care și-a pierdut copiii. Pe parcursul seriei “and Lilith” vom descoperi o primă femeie a lumii senzuală, frumoasă și misterioasă, blândă și aspră, miloasă și răzbunatoare, onestă și manipulatoare, cu toate emoțiile pe care Divinitatea le experimentează prin ea.

Organizată de Ars Mater Gallery și Galateca, expoziția “Mysticum” va putea fi vizitată în dperioada 10 – 21 aprilie, în strada C.A.Rosetti, nr 2-4, București.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508