spot_img

MNLR, alături de Ambasadele Argentinei, Cubei, Danemarcei, Greciei, Mexicului, Norvegiei și Institutul Liszt, serbează în premieră Ziua Universală a Culturii

Ziua Universală a Culturii, rezultatul unui pact internațional de ratificare a recunoașterii legale a conservării obiectelor culturale și a operelor de artă, este serbată în premieră anul acesta la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). 

Evenimentul va avea loc luni, 15 aprilie 2024, începând cu ora 18:00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu al instituției (Sala Perpessicius) și reunește reprezentanți ai mai multor instituții de cultură și ambasade străine cu sediul la București.

Vor lua cuvântul Excelența Sa, Domnul Carlos Alejandro Poffo, Ambasador al Argentinei în România, Excelența Sa, Doamna Amparo Anguiano, Ambasadoare a Mexicului în România, Domnul Nikolaos Vlahakis, ministru plenipotențiar pentru Diplomația Publică al Ambasadei Republicii Elene în România, Domnul F. Vladimir Pérez Casal, consilier în cadrul Ambasadei Cubei, și Domnul Kósa András László, director al Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București. Moderatoarea evenimentului este Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

La inițiativa MNLR de a alege un obiect, o clădire sau o personalitate importantă pentru cultura fiecărei țări, Ambasada Argentinei, Ambasada Cubei, Ambasada Danemarcei, Ambasada Greciei, Ambasada Mexicului, Ambasada Norvegiei și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București au răspuns pozitiv invitației. 

Astfel, iubitorii de cultură din capitală vor avea ocazia de a afla informații inedite despre o serie de obiecte culturale și opere de artă din Europa și America Latină.

Propunerea Ambasadei Argentinei este ediția din 1872 a epopeii în versuri „Martin Fierro”, scrisă de poetul, jurnalistul și omul politic argentinian José Hernández, considerată o capodoperă a literaturii argentiniene și una dintre cele mai populare scrieri din spațiul cultural al Americii Latine de limba spaniolă, în vreme ce Ambasada Cubei le propune celor prezenți la evenimentul din data de 15 aprilie o prezentare a „Anales de la Academia de la Historia” (1921).

Ambasadele Danemarcei și ale Greciei au ales pentru celebrarea Zilei Universale a Culturii două elemente de patrimoniu, Podul Circle – unul dintre reperele arhitecturale de

care cetățenii din Copenhaga se bucură zilnic, încurajând pietonii și bicicliștii să încetinească

forma sa curbă pentru a se bucura de priveliște –, respectiv Muzeul Acropole din Atena. Tot o clădire de patrimoniu recent fondată este și propunerea Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București: Casa Muzicii din Ungaria, un impresionant centru cultural dedicat muzicii, situat în Parcul Central din Budapesta, inaugurat în urmă cu doi ani. 

Ambasada Norvegiei le propune celor care vor lua parte la evenimentul din data de 15 aprilie o expunere despre opera lui Jon Fosse, cel mai recent laureat al Premiului Nobel pentru literatură, un scriitor comparat adesea cu Ibsen și Beckett, tradus cu succes în peste 50 de limbi. 

O descriere a nierika, manifestare artistică dedicată cosmogoniei poporului wixarika, este propunerea Ambasadei Mexicului în România pentru dezbaterea din cadrul primei ediții a Zilei Universale a Culturii celebrate la MNLR. 

„Muzeul Național al Literaturii Române le oferă în mod constant iubitorilor de cultură din capitală ocazia de a lua parte la evenimente organizate de instituții străine cu sediul la București, excelente deschideri către universuri culturale de pe întreg mapamondul. Prin organizarea Zilei Universale a Culturii – ediție pilot pe care vrem să o creștem în amploare de-a lungul anilor –, ne dorim să creăm un cadru de dialog, să revizităm împreună repere culturale, poate nu îndeajuns de cunoscute, să descoperim ceea ce ne unește, precum și noi pretexte și context de colaborare”, a declarat managerul cultural Ioan Cristescu, directorul MNLR.”, a declarat managerul cultural Ioan Cristescu, directorul MNLR.

Ziua Universală a Culturii este rezultatul unui pact internațional de ratificare a recunoașterii legale a conservării obiectelor culturale și a operelor de artă. Documentul a fost redactat de Nicholas Roerich într-un efort de a proteja operele culturale și științifice împotriva distrugerii în conflictele armate.

Pactul Roerich a fost propus pentru prima dată în 1931 și a fost ratificat la 15 aprilie 1935, de Statele Unite, la Washington. De-a lungul secolului XX, s-au făcut multe eforturi pentru ca această dată să devină una dintre cele mai semnificative sărbători internaționale. Steagul Păcii, care însoțește fiecare sărbătoare a acestei zile speciale în întreaga lume, este recunoscut ca simbol al pactului.

Parteneri: Ambasada Argentinei, Ambasada Cubei, Ambasada Danemarcei, Ambasada Greciei, Ambasada Mexicului, Ambasada Norvegiei, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

Intrarea este liberă. Accesul se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 0736.598.451 (mesaj WhatsApp).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508