spot_img

Matthew Blake, autorul ”Anna O”, despre crime săvârșite în somn și care sunt coșmarurile sale recurente

De-a lungul vieții, o persoană petrece dormind, în medie, aproximativ 33 de ani. Somnul este experiența împărtășită de cei aproape 8 miliarde de locuitori ai planetei. La capătul unei zile, cufundarea în lumea viselor este pentru mulți un refugiu. În același timp, somnul altora e tulburat de coșmaruri teribile. Cum ar fi dacă acestea ar deveni realitate? Deși greu de imaginat, există persoane care au avut ghinionul să trăiască în realitate cele mai negre coșmaruri. Sunt cazurile celor care au comis crime în timpul unor episoade de somnambulism. Doar în lumea anglo-saxonă sunt documentate cel puțin 70 de astfel de cazuri. Scriitorul britanic Matthew Blake, autorul thrillerului psihologic ”Anna O” publicat de Editura Trei a studiat timp de doi ani cazurile reale ale asasinilor somnambuli, care au stârnit controverse puternice în sistemul judiciar și în societate: sunt aceste persoane vinovate de omucidere sau pot fi absolvite de orice vină invocându-se circumstanțe asemănătoare nebuniei? Aceasta este premisa de la care pornește thrillerul psihologic ”Anna O” tradus în peste 40 de țări și favorit în cursa pentru „Cartea anului 2024”. 

„Somnul este una dintre puţinele experienţe cu adevărat universale”, spune Matthew Blake „Noi toţi, cele opt miliarde de oameni de pe glob, dormim. Am vrut să explorez o angoasă împărtăşită de lumea întreagă, iar somnul mi-a oferit modalitatea perfectă. Mă bucur foarte mult că această idee a avut un impact atât de larg şi că atât de mulţi oameni s-au regăsit”.

În romanul său de debut considerat un fenomen editorial la nivel mondial, Matthew Blake urmărește cazul Annei Ogilvy – transformată de presa britanică în Anna O – o tânără scriitoare care comite o crimă dublă în somn. „Cred că i-am ucis” este mesajul pe care-l trimite Anna pe grupul WhatsApp de familie, apoi cade într-un somn profund, o tulburare psihosomatică rară, cunoscută sub numele de „sindromul resemnării”. Psihologului criminalist Benedict Prince, expert în cazuri de crime săvârșite în somn, îi revine sarcina de a o aduce pe Anna din lumea viselor în realitatea unei săli de judecată.  

„Obiectivul meu principal a fost să mă asigur că tot ce-am spus în roman se bazează pe realitate şi mulţi cititori mi-au spus că au dezvoltat o obsesie pentru toate cazurile reale la care se face referire în carte”, mărturisește autorul. Matthew Blake recunoaște că, așa cum filmul Jaws/Fălci a trezit în mulți privitori teama de a înota în ocean, și-a dorit ca Anna O să fie cartea care îi face pe cititori să nu mai doarmă niciodată la fel!

Anna O, răsturnări de situații imposibil de anticipat!

Punctele forte ale thrillerului Anna O sunt intriga ingenioasă care pornește de la incredibile fapte reale și răsturnările de situație inteligente și total impredictibile. Matthew Blake mărturisește că a scris romanul în patru ani, iar cel mai mult a durat documentarea și scrierea scenelor care marchează puncte culminante. Blake le-a scris întâi pe acestea, apoi a conceput restul. Practic, a scris romanul de la finalul fiecărui capitol spre începutul său, ca să fie sigur că totul se leagă perfect. 

„Voiam să obţin genul de răsturnare de situaţie pe care să n-o poată anticipa nici măcar cei care au citit o grămadă de thrillere psihologice. Am început de la acea răsturnare şi apoi am luat-o invers pe firul narativ ca să mă asigur că fiecare detaliu şi fiecare indiciu erau corecte şi nu induceau cititorul în eroare”, dezvăluie autorul. Tehnica a avut efectul scontat. Editurile din toată lumea s-au luptat să obțină drepturile de publicare pentru Anna O. Între timp, potențialul de a realiza un film sau serial de succes a fost observat de casele de producție. Matthew Blake este în discuții în acest moment pentru realizarea unui serial tv inspirat de roman.

Ce visează Matthew Blake

„Hypnos este zeul somnului, iar fratele său geamăn este Thanatos, zeul morții. Ambii locuiesc în lumea subpământeană lipsită de soare”. Ca refugiu sau ca spațiu bântuit de demonii interiori, somnul ocupă un loc central în romanul Anna O. Dar autorul romanului ce visează? „De fapt, nu prea visez, dar am coşmaruri. Poate că din cauza asta scriu thrillere!”, spune cu umor Matthew Blake. Paradoxal, coșmarurile scriitorului britanic pot părea familiare multor oameni, indiferent de țară sau continent. „Am adesea coşmarul ăla în care se face că am examen a doua zi şi nu m-am pregătit. Sau uneori am coşmarul în care mă fugăreşte cineva. Partea fascinantă e că, după cum arată studiile, vise similare se regăsesc dincolo de barierele lingvistice şi culturale. Aşadar, mintea umană procesează angoasele sub forma unor vise aproape identice, indiferent dacă subiectul e originar din Birmingham sau din Bucureşti!”, mai spune autorul romanului Anna O

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508