spot_img

Maestrul Cristian Măcelaru se va afla în această săptămână în Republica Moldova, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, pentru a promova Concursul și Festivalul Internațional „George Enescu”

Concursul Internațional „George Enescu” desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanţat de către Guvernul României prin Ministerul Culturii, va fi promovat în Republica Moldova, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, printr-un eveniment de înaltă ținută artistică ce se va desfășura la Sala cu Orgă și la care va participa directorul artistic al concursului și festivalului, maestrul Cristian Măcelaru

Evenimentul de la Chișinău va avea loc vineri, 26 aprilie 2024, începând cu ora 17:00 și face parte din seria de manifestări pe care ARTEXIM, organizator al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu le organizează alături de Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii în cele mai importante centre culturale europene, în vederea promovării ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu, ce se va desfășura la București între 31 august – 27 septembrie 2024.  

Alături de maestrul Cristian Măcelaru – director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, la eveniment vor participa domnul Liviu Jicman – Președintele Institutului Cultural Român,  doamna Cristina Uruc – Manager interimar ARTEXIM, organizator al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, doamna Monica Babuc – Director, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, doamna Larisa Zubcu – Director general Sala cu Orgă și doamna Alexandra Conunova – violonistă, laureată a Concursului Internațional George Enescu, ediția 2011.

Seara va fi deschisă prin conferința de prezentare a ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu și va continua cu recitalul instrumental oferit de către violonista din Republica Moldova Alexandra Conunova alături de Nathanaël Gouin, pian.

În program: 

George Enescu – Impromptu Concertant

Clara Schumann – Trei romanțe pentru vioară și pian, op. 22

Edvard Grieg – Sonata nr. 3 în do minor pentru vioară și pian, op. 45 

Béla Bartók – Dansuri populare românești

Violonista Alexandra Conunova este cunoscută și apreciată la nivel internațional pentru virtuozitatea, tonul cald și gama impresionantă de culori în interpretare. S-a născut pe data de 16 noiembrie 1988, într-o familie de muzicieni din Republica Moldova. A început studiul viorii la 6 ani cu profesoara Galina Buinovschi, la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, continuând studiile cu profesorul Krzysztof Wegrzyn la Universitatea din Hanovra. Ulterior a urmat cursuri de măiestrie cu Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Ivry Gitlis și Igor Oistrah. De-a lungul carierei sale solistice, a obținut numeroase premii la concursuri de prestigiu: Concursul Internațional „George Enescu” (premiul II, în 2011); Concursul Internațional al Violoniștilor „Tibor Varga”; Concursul Internațional al Violoniștilor „Ion Voicu”, Concursul de Vioară „Joseph Joachim” din Hanovra, Concursul Internațional de Vioară din Singapore sau Concursul Internațional „Ceaikovski” de la Moscova.

Având deja foarte multe apariții pe podiumurile de concert internaționale, Alexandra Conunova a colaborat cu personalități precum: J-P. Saraste, A. Manze, L.Foster, T. Currentzis, G. Noseda, Ilarion Ionescu-Galați, Alexandru Lascae, Hannu Lintu, Juhani Numminen, Patrick Strub, Gábor Takács-Nagy, Johannes Wildner, dar și cu mari orchestre, printre care: Orchestra din Paris, Mahler Chamber Orchestra, NDR Radiophilharmonie, Orchestra de la Suisse Romande, Orchestra della Svizzera Italiana, Paris Chamber Orchestra, Mariinsky Orchestra, Russian National Orchestra, NFOR, Orchestra Teatro Regio Torino, Barcelona Symphony ș.a. 

În prezent cântă pe vioara Giovanni Battista Guadagnini, din 1785, ex „Ida Levin” împrumutată de la un colecționar privat și locuiește în Elveția de unde își desfășoară activitatea artistică.

Nathanael Gouin este unul dintre cei mai promițători tineri pianiști ai generației sale. A cântat în toată Europa, Asia și Statele Unite ale Americii prin numeroase concerte. A fost invitat să susțină concerte în cadrul unor festivaluri precum La Folle Journée de Nantes sau Le Festival international de piano à La Roque d’Anthéron (ambele în Franța), precum și în locații precum Palais des Beaux Arts din Bruxelles sau la Cité de la Muzica la Paris. A câștigat numeroase concursuri internaționale: în 2009 a câștigat premiul I la Concursul Johannes Brahms din Pörtschach, Austria, precum și Concursul de Duet Suedezi (premiul I) și Concursul de Muzică de Cameră de la Lyon.

Despre Concursul Internațional „George Enescu”:

Concursul Internațional „George Enescu” este unul dintre cele mai prestigioase concursuri de muzică clasică din lume, care are loc o dată la doi ani în București, România. Fondat în 1958, concursul își propune să descopere și să promoveze tineri muzicieni talentați din întreaga lume și să celebreze moștenirea muzicală a compozitorului român George Enescu. Concursul Internațional „George Enescu” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

www.concurs.festivalenescu.ro 

Despre Institutul Cultural Român:

Institutul Cultural Român este o instituție publică a României, care promovează cultura și civilizația românească în străinătate, contribuind astfel la consolidarea relațiilor culturale și la creșterea prestigiului țării pe plan internațional.

www.icr.ro 

Despre Ministerul Culturii:

Ministerul Culturii este instituția guvernamentală responsabilă cu elaborarea și implementarea politicii culturale a României, sprijinind și promovând diversitatea culturală și artistică a țării.

www.cultura.ro 

Despre ARTEXIM:

ARTEXIM, instituție de spectacole de proiecte în subordinea Ministerului Culturii, este organizatorul Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”. ARTEXIM este o instituție specializată în gestionarea și promovarea proiectelor culturale și artistice la nivel național și internațional. 

www.artexim.ro

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, 

Primăria Municipiului București – ARCUB

Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău 

Partener principal: Rompetrol

Sponsori eveniment Sala cu Orgă: Purcari, Dulcinella 

Parteneri instituționali: Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Națională de Muzică din București

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508