spot_img

Concert cu două simfonii, joi seară la Filarmonica Brașov

Filarmonica din Brașov invită călduros pasionații de muzică la o seară de eleganță și măiestrie clasică la Sala Patria, pe 4 aprilie. Sub bagheta renumitului dirijor Leonard Boga și cu talentul extraordinar al violoncelistului bulgar Atanas Krastev, seara promite să fie o călătorie memorabilă prin tărâmurile muzicii clasice.

Seara va începe cu Simfonia nr. 1 a lui Wolfgang Amadeus Mozart, o mărturie a geniului său timpuriu, compusă când acesta se afla la frageda vârstă de opt ani. Călătoria muzicală va continua cu Concertul pentru violoncel nr. 2 în Re major de Joseph Haydn, o piesă celebră pentru combinația de virtuozitate și grație, fiind considerată una dintre cele mai provocatoare lucrări pentru orice violoncelist.

În final, publicul se va putea bucura de de Simfonia nr. 44 în mi minor de Haydn, cunoscută și sub numele de „Funebra”. Se pare că această simfonie, o lucrare intensă din punct de vedere emoțional, a fost aleasă de Haydn pentru a fi interpretată la propria înmormântare. Nu se știe dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar știm că simfonia nu a fost interpretată la serviciile comemorative ținute în onoarea compozitorului austriac.

Dirijorul invitat al săptămânii, Leonard Boga, un distins absolvent al Universității Naționale de Muzică București, a studiat sub îndrumarea maestrului Horia Andreescu și și-a perfecționat abilitățile cu maeștrii Jorma Panula și Christian Badea. Bursier la Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen sub îndrumarea lui Paavo Järvi, teza de doctorat a lui Boga a explorat „Lumea simfoniilor lui Gustav Mahler”. Cu un reportiu dirijoral bogat atât în România și cât și în alte țări și o pasiune pentru educația muzicală, Leonard Boga este în prezent profesor, împărtășind cunoștințele sale în materie de dirijat și analiză de partituri.

Solistul concertului de joi, violoncelistul Atanas Krastev, este profesor asociat la Academia Națională de Muzică din Sofia și este cunoscut pentru interpretările sale convingătoare susținute în întreaga lume. Laureat a numeroase concursuri internaționale și câștigător al unor premii prestigioase, inclusiv al Premiului Reina Sofia pentru muzică de cameră, contribuțiile sale la lumea muzicii clasice sunt remarcabile. Măiestria sa artistică a onorat scene din Austria până în Brazilia, făcându-l o figură extrem de apreciată în comunitatea muzicii clasice.

După acest concert, din data de 5 aprilie și până pe 13, la Filarmonica Brașov va începe cea de-a 43-a ediție a FIMC (Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră). Evenimentele vor avea loc începând cu ora 19 în fiecare seară la Sala Patria și vor consta în recitaluri de muzică de cameră, care vor aduce la Brașov artiști de renume, instrumente deosebite și programe de excepție.

În deschiderea festivalului, publicul meloman va putea asculta Orchestra de cameră a Filarmonicii Brașov, care, sub conducerea muzicală a lui Sebastian Tegzeșiu va interpreta un program compus din lucrări de Johann Sebastian Bach, Edvard Grieg și Piotr Ilici Ceaikovski. În următoarele zile, brașovenii vor putea asculta artiști precum Florin Ionescu-Galați, Valentin Șerban, Ștefan Cazacu, Ioan-Dragoș Dimitriu, Alexandra Fits, Horia Mihail, Filip Papa și mulți alții.

După festival, în data de  18 aprilie, publicul meloman este așteptat la un nou concert simfonic, care va fi dirijat de Yiwen Shen. Solistul serii va fi saxofonistul sârb Marko Džomba, care va cânta atât la saxofon alto cât și la saxofon sopran. 

Biletele pentru toate evenimentele sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii Brașov și online pe siteul bilet.ro.

Fotografii concerte: Iosif Trif

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508