spot_img

”Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul”, o poveste despre dragoste, pierdere și supraviețuire într-un secol de istorie coreeană

Ce au în comun o sclavă sexuală, o iluzionistă, o mamă, spioană, amantă și o criminală? Împrejurările extreme de viață pot scoate la iveală fațete uimitoare ale personalității umane. Uneori, supraviețuirea înseamnă asumarea unor identități multiple, înglobate într-o singură existență, aceea a unui trickster, un „înșelător”, fidel doar dorinței de a trăi cu demnitate într-o lume care i-a răpit acest drept. Uimitorul roman al Mirinae Lee publicat de Editura Trei, ”Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul”, este o meditație profundă pe această temă. Istoria Coreei de-a lungul secolului 20 este reconstituită prin cele opt istorisiri interconectate ale romanului, care conturează povestea vieții unei femei forțată să-și asume nume și identități diferite. 

Nominalizat la Women’s Prize 2024, Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul poate fi citit ca un roman istoric, thriller, carte de spionaj sau o duioasă poveste de dragoste. Protagonista fiecărei istorisiri este o femeie de o dârzenie ieșită din comun, care traversează episoade sângeroase din istoria țării sale: ocupația japoneză a Coreei (1910-1945), războiul dintre Nord și Sud (1950-53) și Războiul Rece (1947-91). 

Ajunsă la aproape 100 de ani, femeia rememorează istoria unui veac de violență și impactul pe care-l au evenimentele istorice asupra vieții oamenilor obișnuiți. Regimul politic din țara sa natală a transformat cetățenii în spioni și turnători fără voie, „îndatoriri civice” de care nu sunt scutiți nici copiii. „E conştientă de faptul că în ţara lor domneşte paranoia. E sportul naţional: să fie circumspecţi cu ceilalţi, să-i spioneze şi să-i toarne. Sunt învăţaţi să facă treaba asta de mici. Începe din şcoala generală, sub forma momentului de purificare a vieţii sau aşa-numita şedinţă de autocritică, momentul când copiii ar trebui să-şi mărturisească orice fapte sau gânduri necuvenite la adresa Partidului şi apoi să dea raportul asupra oricăror abateri ale prietenilor sau vecinilor, pe care trebuie să-i urmărească îndeaproape”. 

Abuzată în familie, eroina lui Mirinae Lee crede că părăsirea casei părintești pentru a lucra într-o fabrică va aduce o existență, dacă nu prosperă, măcar la limita decenței. Dar visurile cu care a fost momită se dovedesc un coșmar, o altă formă de abuz: în timpul ocupației japoneze, fete care nu au atins încă vârsta pubertății sunt transformate în sclave sexuale. Speranța poate veni de la americani, dar oamenii par victime ale propriei lor condiții. Ocupația schimbă chipuri, schimbă steaguri, dar niciodată relele obiceiuri. Războiul are aceeași față hidoasă indiferent de taberele care se înfruntă, iar totalitarismul denaturează firea umană – par a fi concluziile care se desprind din romanul de debut al lui Mirinae Lee

Intrată în malaxorul istoriei, protagonista romanului nu are nicio șansă de a supraviețui violenței vremurilor pe care le trăiește decât devenind un trickster, îmbrăcând identități false, fragmentându-și personalitatea pe care, la final, doar povestirea propriei vieți o poate reunifica: „Uneori singurul şi cel mai bun lucru pe care-l poţi oferi unor oameni aflaţi în suferinţă este să-i asculţi”. 

Oricât ar părea de uimitor, Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul este un roman inspirat de viața reală a unei mătuși de-a lui Mirinae Lee, una dintre cele mai bătrâne femei care a reușit să fugă din Coreea de Nord: „A fost o persoană unică”, mărturisește scriitoarea sud-coreeană pentru Korea Times. „A trecut prin multe dintre evenimentele descrise în carte. A supraviețuit colonialismului japonez, războiului coreean, Marii Foamete și a scăpat singură din Coreea de Nord, după ce trecuse de 60 de ani”. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508