spot_img

Serie de concerte de chitară, lunar, la Institutul Cervantes din București

Începând de luna aceasta până în iunie 2024, Institutul Cervantes din București și Asociația Kitarodia organizează, o dată pe lună, la sediul Institutului Cervantes din București, o serie de concerte de chitară sub genericul ¡Viva la guitarra!. 

Programul include atât piese din repertoriul clasic, cât și din cel contemporan, compoziții spaniole, cât și din America Latină în interpretarea Duo ARTissimo, format din Ana-Maria Bibescu și Raisa Mihai, Maxim Belciug, alături de Gabriel Bălașa, muzicianul cubanez Reynier Mariño și Duo Iancu-Lobonț, format din Olivia Iancu și Claudiu Lobonț sunt artiștii pe care iubitorii de muzică îi pot întâlni în acest proiect. 

Seria de concerte debutează marți, 12 februarie, de la ora 19.00 cu un concert susținut de ARTissimo Guitar Duo, care le reunește pe muzicienele Ana Maria Bibescu şi Raisa Mihai, cu un repertoriu variat reunind compoziții semnate de: Ernesto Lecuona y Casado, Antonio Lauro, Manuel de Falla, Luigi Boccherini, Erik Satie, Gioacchino Rossini, Daniel Semenzato, César Franck, Jiří Jirmal, Roland Dyens și Stanley Myers

Accesul publicului la evenimente este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es (rezervarea devine valabilă după primirea confirmării în scris).

Fondat în urmă cu șapte ani, ARTissimo Guitar Duo este unul dintre grupurile muzicale autohtone emergente: multipremiat, având la activ concerte în întreaga Europă. 

În plus, în prezent, ARTissimo Guitar Duo se află sub îndrumarea unuia dintre cele mai cunoscute duo-uri de chitară, Duo Melis, format din muzicienii Alexis Muzurakis și Susana Prieto.

Ana Maria Bibescu şi Raisa Mihai se cunosc de 14 ani şi s-au întâlnit la clasa aceluiaşi profesor de chitară, la liceu. Duo-ul a apărut spontan, înainte de admiterea la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti a Raisei. Au descoperit că le face plăcere să cânte împreună şi, acum, duo-ul de chitare face parte din vieţile lor. Mai mult chiar: datorită experienţei cântării împreună, Ana Maria şi Raisa reconsideră ideea de carieră solistică, apreciind că este mult mai natural să împarţi cu încă o persoană emoţiile, repertoriul, organizarea, tot ce presupune viaţa unui muzician.

În anul 2018, au început să formeze un duo, mai exact ARTissimo Guitar Duo, care a devenit un nume destul de sonor în lumea muzicii clasice. Cele două chitariste au obținut încă din primele trei luni de carieră, patru premii I la concursuri internaționale dedicate chitarei clasice.

Acestea au participat la festivaluri de chitară clasică renumite precum: Trento International Guitar Festival, Pleven International Guitar Festival (Bulgaria), Veria International Guitar Festival (Grecia), Omis International Guitar Festival (Croația), Kyustendil International Guitar Festival 

(Bulgaria), Transilvania International Guitar Festival (România), Montenegro International Guitar Festival (Muntenegru).

În cea de-a două săptămână din decembrie 2019, videoclipul în care ARTissimo Duo interpretează Intermezzo, cu ocazia celebrării compozitorului Manuel Maria Ponce, a fost ales „video-ul săptămânii” de către cea mai renumită revistă dedicată chitarei din lume, Classical Guitar Magazine. De asemenea, în anul 2021 ARTissimo Guitar Duo a avut un concert online de mare succes , ”A Guitar Bravado for the Coming of Spring”, în cadrul evenimentului “Enescu Soirees Online”, în colaborare cu Romanian Cultural Institute New York, Radio România Muzical și Asociația Culturală Isvor.

ARTissimo Guitar Duo își dorește să dezvolte școala de chitară clasică din România și să sprijine noile generații, fapt ce a dus la preluarea și organizarea unora dintre cele mai importante concursuri de chitară clasică, mai exact: Concursul Internațional de chitară „Eduard Pamfil”( Eduard Pamfil International Guitar Competition) și Festivalul Internațional de Chitară Clasică Sinaia (Sinaia International Guitar Festival).

Programul concertelor din seria ¡Viva la guitarra!

Marți, 12 martie, ora 19.00 – Duo ARTissimo

Marți, 16 aprilie, ora 19.00 – Maxim Belciug și Gabriel Bălașa

Miercuri, 15 mai, ora 19.00 – Reynier Mariño 

Marți, 11 iunie, ora 19.00 – Duo Iancu-Lobonț

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508