spot_img

Curs de caligrafie la Institutul Cervantes din București 

Luna aprilie vine cu un proiect inedit în desfășurătorul programelor derulate de Institututul Cervantes din București. Este vorba despre un curs de caligrafie, destinat cursanților cu vârste peste 16 ani, desfășurat de Biblioteca Luis Rosales a Institututlui în parteneriat cu Academia de Caligrafie.

Cursul reunește patru sesiuni – pe 8, 10, 15 și 18 aprilie 2024, de la ora 18.30 – și are loc la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Participarea celor interesați, se face prin achitarea unui onorariu, care include kitul necesar desfășurării cursului (detalii despre înscriere: https://bit.ly/3VyqEU8 sau la adresa cultbuc@cervantes.es). 

La finalul celor patru sesiuni, cursanții vor primi de la Academia de Caligrafie și Institutul Cervantes din București o diplomă, precum și posibilitatea de a-și vedea lucrările expuse într-o expoziție vernisată anul acesta în săptămâna în care cititorii din întreaga lume serbează Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor

De asemenea, desfășurarea cursului de caligrafie va fi acompaniată de conferința cu tema „Renașterea eleganței scrisului de mână: din cancelariile papale la pupitrul caligrafului”, organizată de asemenea în săptămâna cu Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor 2024. 

„La cursul de Cancellaresca vom studia și practica literele minuscule și majuscule, vom învăța să utilizăm instrumente moderne care ne amintesc de vechile pene sau tocuri de scris, vom analiza anatomia literelor italice, vom afla care sunt secretele unui scris armonios estetic și vom afla cum se organizează o pagină cu text astfel încât fiecare exercițiu să ne aducă mai aproape de performanțele maeștrilor renascentiști.

Izvorâtă din căutarea de frumos din perioada Renașterii, scrierea Cancellaresca sau Caligrafia Italică a îmbogățit documentele din cancelariile papale și s-a răspândit apoi în scrierile curente ale caligrafilor, scriitorilor, artiștilor sau creatorilor de litere pentru tipar. O scriere elegantă, suplă, armonioasă, cu o curgere firească a gestului pe foaie, Cancellaresca are ecouri până în zilele noastre, regăsindu-se în tehnicile de caligrafie ale scrierii cursive actuale”, a declarat Carmen Nistor, fondatoarea Academiei de Caligrafie. 

Carmen Nistor, lectorul cursului, este caligraf, artist, pedagog în domeniul caligrafiei și scrisului cursiv, doctor în arte vizuale, având ca subiect permanent de studiu forma, sensul și rolul literelor. În propriile lucrări, explorează limitele semnelor scrise, pe care le provoacă să depășească starea și condiția lor, extragându-le din spațiul opresiv tradițional pentru a le îmbogăți multidimensional. A fondat Academia de Caligrafie din pasiune pentru litere, cărți, scris, educație și pentru a revitaliza arta scrierii cu instrumente tradiţionale sau moderne. 

Carmen Nistor predă cursuri de caligrafie istorică, scriere cursivă sau istoria evoluției caligrafiei pentru pasionați din România, dar și din străinătate. De-a lungul anilor, a colaborat ca lector cu MVHS Münchner Volkshochschule Germania și Art Classes Malta, dar și cu Universitatea Națională de Arte București, Universitatea Petrol și Gaze Ploiești – Departamentul de Pregătire a Personalului Pedagogic sau Muzeul Național al Literaturii Române și Institutul Artmark de Management al Artei. De asemenea, Carmen Nistor documentează și elaborează partea teoretică și practică a capitolelor dedicate tehnicilor caligrafice și evoluției caligrafiei în Abecedarul Caligrafic – proiectul editorial al Academiei de Caligrafie.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508