„Mă numesc Benedict Corlaciu (…) sunt de meserie scriitor.”
„Îm plac, în poezie, cuvintele cărnoase, să pot mușca din ele și să simt că mușc. Dumitale nu? Dar să fie carne macră, fară os, întrucât a înfige cuțitul în versuri e o crimă.”
La o sută de ani de la nașterea lui Ben. Corlaciu, Muzeul Național al Literaturii Române va vernisa o expoziție dedicată scriitorului în 6 martie 2024, la ora 18.00. Vor fi expuse cărți, manuscrise, documente, fotografii, obiecte personale, precum și ilustrații făcute de elevii de la Școala „Ben. Corlaciu” din Groșii Țibleșului, realizate după o poezie inedită. Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Primul traducător în limba română a „Micului Prinț” de Saint Exupéry (1962), „Pelerinul serilor”, „Domnul Ardealului”, cum l-au denumit cei din Transilvania, Ben. Corlaciu „nu este mort, numai viața lui a trecut”.
Prima plachetă de versuri, „Tavernale”, apare în 1941. Tot în același an, Ben Corlaciu a făcut parte din gruparea „Albatros”, publicând în revista cu același nume, sub conducerea lui Geo Dumitrescu. Unchiul Ion, povestitorul din Țibleș, Miron Radu Paraschivescu, mentorul, și Dimitrie Stelaru, prietenul, fac parte din universul poetului. A patra plachetă de versuri, „Manifest Liric”, primește Premiul „Forum” în 1945. Timp de 25 de ani poemele sale nu au mai fost publicate până în 1969, când apare volumul „Poezii”. Publică romanele: „Cazul Doctor Udrea”, „Baritina”, „Moartea lânga cer”. Traduce versuri, printre care cele ale lui Blaise Cendrars. Membru al Societății Scriitorilor Români din 1945 și al Uniunii Scriitorilor din 1949. Este responsabil cultural și redactor șef al „Almanahului Literar” (1969-1971).
În urma topirii cărții de poezii „Elanul interzis”, în 1974, Ben. Corlaciu se exilează în Franța, în 1975. Ca familia să poată pleca din România, face greva foamei pe Esplanada Drepturilor Omului din Paris. Cartea „Orice speranță va fi pedepsită” apare în 1984, după moartea autorului.
Vernisajul va avea loc în prezența familiei scriitorului. Vor lua cuvântul Ana Christina Corlay, fiica lui Ben. Coralciu și actorul Mihai Bisericanu. Amfitrion: Loreta Popa.