Miercuri, 21 februarie, la 19.00, va avea loc lansarea volumului ”Și-am să devin erou”, de Gheorghe Erizanu, la Cărturești Verona (str. Pictor Arthur Verona nr.13-15, București). Volumul a apărut la Editura Cartier, în Rotonda, colecție coordonat de Emilian Galaicu-Păun.
Alături de autor, vor vorbi:
Sorin Ioniță
Carmen Mușat
Ioan Stanomir
Moderatoare: Magda Grădinaru
Cum s-a schimbat Republica Moldova în ultimii ani? Ce a însemnat și ce înseamnă războiul
Rusiei în Ucraina pentru Chișinău? Acestea, precum și alte întrebări din sfera politică și
culturală vor da direcția dialogului.
„Stilul ironic, tăios, precis în observații și aprecieri, face din blogogramele lui Gheorghe Erizanu o lectură palpitantă, cu efect de trezire bruscă, de resuscitare a spiritului critic și de revigorare a bunului-simț.” (Nina Corcinschi)
„Prima calitate a notelor sale este precizia. Lui Erizanu nu-i place verbiajul: tot ce poate fi dat la o parte este eliminat prompt. Tocmai de aceea, evenimentele sau scenele decupate de el au un contur clar trasat, care la o privire grăbită poate scăpa. Stilistic, el este un minimalist. Scutură, altfel spus, faptele de interpretarea lor arborescentă. Lucru foarte important, pentru că tot ceea ce se întâmplă devine materie primă pentru un sistem mediatic în cadrul căruia faptele devin simple pretexte pentru un uriaș malaxor analitic. Sau mai curând fals-analitic. Nu mai știm propriu-zis care e realitatea, care e adevărul. Primim versiuni total diferite ale unui eveniment care, până a dat naștere multiplelor scenarii, aproape că a fost uitat. Este epoca post-adevărului, a manipulării etc. Tocmai de aceea, eu unul am nevoie de observatori cu ochi de vultur. Iar Gheorghe Erizanu decantează mult și păstrează puțin. Tocmai de aceea, micile lui proze, reportaje, redactate cu fraze scurte, sincopate, au o acuratețe care vine din Cehov și Caragiale.” (Bogdan Crețu)
GHEORGHE ERIZANU s-a născut la 8 iunie 1967 în Cigârleni, Ialoveni. Licențiat al Facultății de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova (1991). Din 1987 până în 1995 a lucrat ca reporter, redactor, secretar de redacție în presă. Din 1995 este director al Editurii Cartier.
A debutat în 1995 cu volumul de reportaje Carte orange, Editura Arc, urmat de Miercuri când era joi (blogograme), Editura Arc, 2012 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), Ce spun cărțile. Bookiseli, Editura Cartier, 2012, Ce spun cărțile. Alte bookiseli, Editura Cartier, 2014 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); Texte egoiste, Editura Cartier, 2017.
Sorin IONITȚĂ e analist de politici publice. A fondat think tank-ul Expert Forum (EFOR). Cea mai proaspătă carte publicată: Deceniul furiei și indignării. Cum ne-au schimbat ultimii zece ani? Editura Humanitas, 2021.
Carmen MUȘAT este conferențiar universitar la Catedra de teoria literaturii a Facultății de Litere, Universitatea din București și redactor-șef al revistei Observator cultural. Cel mai recent volum: Frumoasa necunoscută. Literatura și paradoxurile teoriei, Editura Polirom, 2017.
Ioan STANOMIR este critic literar, publicist și politolog. Este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Cel mai recent volum publicat: La centenar: recitind secolul României Mari, Editura Humanitas, 2018.
Magda GRĂDINARU este senior editor Spotmedia. Jurnalistă deopotrivă preocupată de cultură și politică. Printre dialogurile sale despre locul omului în istorie se numără cele cu Amos Oz, Ismail Kadare, Ludmila Ulițkaia, Andrew Solomon, Lucian Boia și Yuval Noah Harari.
Evenimentul este organizat de Librăriile Cărturești & Editura Cartier.
Partener media: Radio România Cultural.
Și-am să devin erou, de Gheorghe Erizanu (Rotonda). Broșată, 252 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
De asemenea, poate fi comandată și online: