spot_img

Ziua „UNATC” – 30 ianuarie 2024

Marți, 30 ianuarie 2024, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

În acest an, în care UNATC sărbătorește 74 ani de existență în formula actuală și 190 de ani de la înființarea primei forme instituționalizate de învățământ teatral în cadrul Școlii Filarmonice din București, am pregătit o serie de evenimente cu o înaltă încărcătură emoțională și academică care se vor desfășura „acasă”, în sediul din Str. Matei Voievod 75-77, care, de mai bine de trei ani, a beneficiat de un complex proces de renovare și modernizare, precum și de investiții pe măsură. 

Evenimentul va debuta cu alocuțiunile Rectorului UNATC, prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Președintelui Senatului, prof.univ.dr. Doru Nițescu, Decanului Facultății de Teatru, prof.univ.dr. Bogdana Darie și Decanului Facultății de Film și Lect.univ.dr. Vlad Ioachimescu.

Programul aniversar va cuprinde momente dedicate Facultăților de Teatru și de Film, Cercetării UNATC, publicațiilor UNATC Press, proiectelor reprezentative pentru Universitate. 

Va fi acordată Bursa „Ștefan Iordache” celui mai bun student – actor, iar în încheierea zilei vom urmări spectacolul de la Sala Atelier regizat de Andrea Gavriliu – „Double Fiesta”, urmat de un party.

În cadrul festivității de marți, 30 ianuarie, avem deosebita onoare să organizăm un moment cu totul special: ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Nae Caranfil, cunoscut regizor și scenarist român, renumit pentru contribuția sa la arta cinematografică românească și pentru filmele sale distinctive, apreciate atât la nivel național, cât și internațional. Evenimentul va avea loc la ora 15:00 în Sala „Ileana Berlogea”.

Alături de noi se vor afla oficialități și profesioniști din industria cinematografică.

Cu această ocazie, în cadrul programului Retro Nae Caranfil (detaliat mai jos) va avea loc de la ora 16:00, în Sala Cinema, proiecția filmului „Restul e tăcere” urmată de o întâlnire cu echipa filmului: Nae Caranfil, actorii Ovidiu Niculescu și Marius Florea Vizante, producătorul Cristian Comeagă.

Ziua UNATC nu se va opri aici. În aceeași seară de 30 ianuarie, de la ora 19:30, iubitorii de film se vor putea bucura în selecta Sală Cinema din UNATC, de un program cu totul special, cu proiecții în cadrul proiectului Arhiva Activă, urmată de o întâlnire surpriză cu o parte dintre actorii acestor filme (azi bine-cunoscuți, pe atunci studenți, sau aflați la început de drum).

Pentru că dorim să onorăm prezența domnului Nae Caranfil alături de noi, am pregătit în perioada: 28 ianuarie – 1 februarie un program care, sub titulatura „Retro Nae Caranfil”, reunește o proiecție integrală a operei cinematografice a acestuia, însoțită de dezbateri și evenimente conexe (programul detaliat mai jos). 

Accesul la evenimente se va face cu o jumătate de oră înainte de ora de începere. Din cauza locului limitat de locuri, rugăm pe cei interesați să facă o rezervare prin e-mail la pr@unatc.ro. Prioritate vor avea membrii comunității UNATC, studenți, profesori, alumni, calitate specificată în mesajul de rezervare.

Susținătorii din acest an ai Zilei UNATC sunt: Aqua Carpatica și RPG Security.

Parteneri media: Cinemaraton, Radio Guerrilla și RFI.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București este atât o instituţie publică de învăţământ superior finanţată de stat, recunoscută pe plan internațional, cât și o veritabilă comunitate culturală și artistică. Prin programele sale care pun accentul pe cercetare, inovație, diversitate și interdisciplinaritate, UNATC le oferă studenților oportunitatea de a se specializa în domeniul teatrului și în cel al filmului, precum și în domenii mixte, la nivel de licență, masterat și doctorat. 

Contact: pr@unatc.ro 

Site: https://unatc.ro 

Istoric UNATC: https://unatc.ro/devunatc/despre-universitate/istoric/
Facebook: https://www.facebook.com/UNATC.ILC 
Instagram: https://www.instagram.com/unatc_ilcaragiale
YouTube: https://www.youtube.com/c/UNATCILCaragiale

National University of Theater and Film “I.L. Caragiale”75-77 Matei Voievod St., Sector 2, Bucharest 021452, RomaniaTel:+40 21 252 74 57 ▪ Fax: +40 21 252 58 81 ▪ unatc.rorector@unatc.rodecanat.teatru@unatc.ro  ▪ decanat.film@unatc.ro

Program “Retro Nae Caranfil”

28 ianuarie (accesul liber)

ora 17:00, Sala Cinema: E pericoloso sporgersi

ora 19:00, Sala Cinema: Filantropica

Proiecțiile vor fi urmate de o dezbatere.

29 ianuarie (accesul liber)

ora 14:00 – Sala Multifuncțională CINETIc (str. Tudor Arghezi 3B): Masterclass Nae Caranfil

ora 17:00 – Sala Cinema: Closer to the Moon

ora 19:30 – Sala Cinema: Dolce far niente

Proiecțiile vor fi urmate de o dezbatere

30 ianuarie (accesul liber)

ora 16:00 – Sala Cinema: Restul e tăcere 

Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu echipa filmului

31 ianuarie (accesul liber)

ora 17:00 – Sala Cinema: 6,9 pe scara Richter 

ora 19:00 – Sala Cinema: Asfalt Tango 

Proiecțiile vor fi urmate de o dezbatere.

1 februarie     

ora 18:00 – Centrul “Sorin Botoșeneanu”: Întâlnire neprotocolară între Nae Caranfil și studenții UNATC (accesul pe bază de înscriere)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508