spot_img

Scriitoarea Denisa Duran lansează un nou volum, „Un pisoi cu cap de floare (Jurnal de spitalizare Covid)”, scris împreună cu fiica sa 

Vă invităm miercuri, pe 17 ianuarie 2024, la ora 19, la librăria Cărturești Verona, la lansarea unui nou volum al Denisei Duran, apărut de curând la editura Fractalia. Vor fi prezenți scriitorii Luminița Corneanu și Răzvan Țupa, precum și Larisa Duran, în vârstă de 13 ani, care semnează ilustrațiile textuale ale volumului. 

Veți descoperi, în acest jurnal poetic scris de o mamă de 40 de ani și de fiica ei de 9 ani – internate în pavilioane diferite ale spitalului – cum poți să joci cărți la telefon; cum să cauți trifoi cu patru foi prin curtea spitalului, așteptând să faci radiografia la plămâni; cum îți numeri și îți aduni fiecare pas făcut în izolare și cum poți dansa cu mâna stângă, în timp ce la mâna dreaptă ai legată perfuzia. 

„Un «jurnal de spitalizare Covid» începe să fie un instrument de lucru dacă vrei să stabilești o perspectivă asupra anilor recenți. Și poate că în volumul adunat sub titlul «Un pisoi cu cap de floare», Denisa Duran surprinde numai două săptămâni, de pe 26 septembrie până pe 10 octombrie, dar intensitatea consemnării unei treceri de la viața de familie în izolarea medicală transformă perioada scurtă într-o secvență în care se reflectă detaliat (cu instrumente ce includ calendarul electoral, comentariul auzit întâmplător, zvonuri și comunicate, știri în regim de urgență și senzațional, dar și desene și mesaje audio, discuții și program de recuperare, liste de refacere a legăturii cu ceea ce contează) spaimele și speranțele din care e alcătuită de sus până jos lumea care ne reprezintă. 

Dacă vrei, «Un pisoi cu cap de floare» este și documentul intrării Larisei cu «chiuit îndelung» în preadolescență, după o copilărie în care s-a văzut personaj în cărțile mamei. Și regăsirea unor granițe existențiale care țineau cerul și marea la locul lor în memorie.” Răzvan Țupa

”«Bucurii ziua a III-a:  Mama a venit mai aproape de mine, chiar dacă nu ne putem vedea în persoană tot o simt mai aproape. / Am citit din Momilandia (…) / Am jucat cărți cu tata»

Larisa și mama ei, Denisa, se află  în încăperi diferite ale aceleiași clădiri, dar nu se pot întâlni. Dacă aflăm și data în care își notează fetița fragmentul de mai sus din jurnalul ei de bucurii – 27.09.2020 –  e ușor să ne dăm seama de ce. Amândouă au COVID și sunt în spital. 

Un document impresionant, în care sunt alăturate perspectiva adultului, îngrijorat, apăsat de durere, și cea a copilului, pe parcursul a două săptămâni din perioada dificilă a toamnei 2020 – a adunat Denisa Duran în volumul «Un pisoi cu cap de floare», în care notațiile ei sunt contrapunctate de scrisorile (reproduse fotografic) și desenele fetiței sale. Un jurnal de «bucurii», cum spun cele două, în mijlocul unei perioade întunecate, și un soi de recapitulare, pentru fiecare dintre noi, a micilor detalii care îți umplu viața dacă ești atent la ele.” Luminița Corneanu

Denisa Duran este redactor la revista Lettre Internationale, publicată de Institutul Cultural Român. A debutat cu volumul de poezie „Pufos și mecanic” (Vinea, 2003), pentru care a primit Premiul de Debut al Asociației Scriitorilor din București, urmat de alte șase cărți – dintre care trei traduse și publicate și în Irlanda, Bulgaria, Spania și Macedonia – „Omul de unică folosință” (2009), „Sunt încă tânără” (2012), „Dorm, dar stau cu tine” (2014), „Învelit în propriul corp” (2016), „21 de zile de fericire” (2021). Primele trei titluri au fost semnate cu numele Denisa Mirena Pișcu. În plus, autoarea a realizat, împreună cu compozitorul austriac Bruno Pisek și cu alți artiști, o lucrare radiofonică și două performance-uri  internaționale. Selecții din poemele sale au fost traduse în șaptesprezece limbi.

Larisa Patricia Duran este elevă în clasa a VII-a și este pasionată în egală măsură de română și matematică – având rezultate olimpice. A devenit personaj în cărțile mamei sale încă de la naștere (vezi volumul „Dorm, dar stau cu tine”). Îi plac lumile fantastice, călătoriile în natură și jocurile cu prietenii. 

Volumul, cu un aspect grafic excepțional, poate fi comandat online: https://fractalia.ro/shop/colectii-sonia/buzunar-cu-povestiri/denisa-duran-un-pisoi-cu-cap-de-floare/ sau cumpărat din librăriile Cărturești și Librarium.  

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508