spot_img

Festivalul Internațional de Film Studențesc ”CINEMAIUBIT”, ediția a 27-a

A 27-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CINEMAIUBIT va debuta marți, 12 decembrie 2023, la Sala CINEMA a UNATC, un spațiu proaspăt renovat și redat publicului. 

CINEMAIUBIT este un eveniment tradițional al UNATC și al spațiului cultural și educațional din România, fiind locul unde au debutat unele dintre cele mai cunoscute nume ale cinemaului românesc contemporan. Festivalul se desfășoară în format hibrid, în Sala CINEMA a UNATC și online pe CINEPUB.RO (proiecțiile desfășurându-se simultan). 

Având în urmă 26 de ediții, CINEMAIUBIT a traversat evenimente importante din cinematografia românească și mondială (criza filmului românesc și renașterea sa sub forma Noului Cinema Românesc, precum și declinările stilistice și tematice ale acestuia, revoluția digitală etc.). De-a lungul timpului, publicul a putut vedea în Festivalul CINEMAIUBIT filme realizate de nume care acum sunt cunoscute pe tot mapamondul: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Cristian Nemescu, Adina Pintilie , Dana Bunescu, Ivana Mladenovic, Ana Drăghici, Ana Lungu, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Tudor Cristian Jurgiu, Paul Negoescu etc.

Festivalul CINEMAIUBIT este și o platformă educațională și culturală; cinematografia românească are nevoie să își educe publicul, să îl provoace să revină în sala de cinema, să re-urmărească filmul românesc.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” București – UNATC și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei – CNC, al Uniunii Cineaștilor din România – UCIN, DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual.

Festivalul CINEMAIUBIT va acorda premiile în seara de 16 decembrie 2023, la Sala CINEMA a UNATC, în cadrul unei ceremonii în care juriile festivalului își vor prezenta deciziile. 

Juriul competiției:

Cătălin Mitulescu – regizor și producător, președintele juriului

Anda Ionescu – producătoare de film

Olimpia Melinte – actriță

Miruna Minculescu – regizoare de film

Corina Stavilă – monteur de film

Călin Boto – critic de film, programator de festival

Tudor Lucaciu – director de fotografie.

Juriul criticii:

Dana Duma – profesor universitar, critic și istoric de film

Marilena Ilieșiu – critic de film

Mihai Fulger – critic de film.

Juriul Premiului de fotografie “Sorin Botoșeneanu”

Lucia Chicoș – regizoare de film, doctorand, asistent universitar

Andreea Chiper – regizoare de film documentar

Geo Huțanu – regizoare de film documentar, doctorand

Juriul liceenilor

Anastasia Balaiban – Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”

Ștefan Ailincăi – Colegiul Național “Mihai Viteazul”

Marco Teodorescu – Colegiul Național “Gheorghe Șincai”

Coordonator juriu: drd. Vlad Belcin

În ultima zi de festival, la Centrul de cercetare al UNATC (str. Tudor Arghezi nr. 3B, în spatele Teatrului Național) va avea loc Conferința Filmul și educația publicului tânăr la care vor participa profesori și profesioniști din industria cinematografică românească. Conferința este organizată de UNATC, prin Centrul de pedagogie și studiu al imaginii „Sorin Botoșeneanu” din cadrul Facultății de Film.

Tot pe 16 decembrie va avea loc o proiecție specială dedicată uneia dintre cele mai cunoscute școli de film din lume: Centro sperimentale di cinematografia, Roma, Italia.

CINEMAIUBIT continuă tradiția programelor educaționale, prin organizarea atelierului ScriptLAB, care anul acesta va fi tutorat de Suzy Gillett.

Programul festivalului, precum și vizionările online pot fi accesate pe site-ul https://cinepub.ro/festivalul-de-film-cinemaiubit-2023/ iar programul și catalogul festivalului poate fi descărcat de aici: https://unatc.ro/devunatc/cinemaiubit-27/.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508