Institutul Cultural Român din New York susține participarea a două galerii românești de artă contemporană la două dintre cele mai importante târguri de artă din Miami: Galeria Catinca Tăbăcaru la Târgul de artă contemporană “NADA”, desfășurat în perioada 5-9 decembrie 2023, și Galeria Jecza la Târgul de artă contemporană “UNTITLED”, desfășurat în perioada 6-10 decembrie 2023, ambele parte din “Miami Art Week” 2023. Cele două galerii vor prezenta lucrări ale artiștilor Nona Inescu, Rachel Monosov, Constantin Flondor și Tincuța Marin.
Galeria Catinca Tăbăcaru va fi prezentă la cea de-a 21-a ediție a târgului de artă contemporană “NADA”, care se desfășoară în perioada 5-9 decembrie 2023, la Ice Palace Studios, Miami, SUA, în cadrul “Miami Art Week”, unul dintre cele mai renumite evenimente dedicate artelor vizuale pe plan mondial. Standul Galeriei Catinca Tăbăcaru prezintă un proiect de artă contemporană, o colaborare a artistelor Nona Inescu şi Rachel Monosov. Pentru “NADA”, Nona Inescu a realizat „Sarcophagi”, o nouă serie de lucrări din oțel și sculpturi de plante tropicale uscate. Plantele uscate sunt încadrate în structura de oțel evocând amintiri ale conservării din timpul expedițiilor istorice și invitând la reflecție asupra rezultatelor complexe ale transportului botanic contemporan. Mișcarea plantelor (și a ecosistemelor întregi) de pe tot globul, din trecutul colonial până în prezent, afectează ordinea mondială, creând economii și peisaje în continuă schimbare. La rândul său, Rachel Monosov pune la îndoială structurile puterii, sensul libertății și spațiul în raport cu mișcarea în practica ei multidisciplinară.
NADA Miami 2023 prezintă o selecție diversă de 140 de galerii, spații de artă și organizații nonprofit din peste 50 de orașe din întreaga lume, inclusiv San Juan, Paris, Chicago, Memphis, Bruxelles, Beijing și, bineînţeles, România.
În schimb, Galeria Jecza este prezentă pentru prima dată, la târgul de artă contemporană “UNTITLED” din cadrul “Miami Art Week”, la rândul său unul dintre cele mai
semnificative evenimente de artă contemporană din lume. Standul Galeriei Jecza din cadrul târgului are ca scop prezentarea moștenirii picturii românești prin practica a doi artiști emblematici ai istoriei recente a artei contemporane: artistul Constantin Flondor, care în acest an împlinește 87 de ani, și Tincuța Marin, o artistă cu o prezență expozițională remarcabilă în ultimii ani. Niciunul dintre artiști nu a fost expus până acum în Statele Unite ale Americii. Această inițiativă oferă o oportunitate unică de a explora și de a compara modul în care două generații separate temporal abordează limbajul vizual în contextul istoric și cultural românesc. Este o invitație la dialog și reflecție asupra continuității și diversității în arta românească.
Participarea Galeriei Jecza la ediția din 2023 a târgului de artă promite să fie un eveniment marcant, având în vedere succesul înregistrat în anul precedent, cu peste 140 de expozanți și 50.000 de vizitatori. Aceasta reprezintă o oportunitate majoră pentru creșterea vizibilității galeriei, a artiștilor români implicați, precum și a profilului cultural al României pe scena internațională.
Galeria Catinca Tabacaru, fondată în 2014 în Lower East Side a Manhattan-ului, și-a construit o reputație internațională prin inițiativa sa de a descoperi mereu artiști tineri. În 2017, Galeria și-a deschis a doua locație în Harare, Zimbabwe. În 2020, Galeria și-a mutat principalul spațiu expozițional de la NYC la București, România, unde în programul său inițial este completat de componenta artistică est-europeană. Galeria funcționează ca o platformă pentru angajamente multidisciplinare, cu accent pe practicile performative. Catinca Tăbăcaru a fost iniţiatorul și co-fondatorul Târgului de Artă RAD și, în prezent, aceasta este co-director artistic al RAD. De asemenea, galerista este unul dintre inițiatorii proiectului „Doi Joi”, un program de vizită al galeriilor din București, derulat în cea de-a doua joi din fiecare lună, proiect demarat în 2022, cu planuri de extindere la nivel național în 2024.
Galeria Jecza este o galerie de artă contemporană din Timișoara, fondată inițial ca o afacere de familie în 2011 de către Sorina Ianovici-Jecza și Andrei Jecza. Galeria a avut încă de la început o puternică propensiune pentru scena istorică locală, foarte importantă în anii ’60 și ’70 (grupul Sigma printre alții). Galeria reprezintă artiști și grupuri de artiști din România, aducând în atenția publicului generații diferite de artiști și încurajând proiectele de cercetare aprofundată legate de diverse practici artistice. Alături de fundația și editura ce poartă același nume, galeria a devenit un puternic centru de cercetare pentru patrimoniul artei moderne și contemporane din Europa de Est. Din 2018, Andrei Jecza a preluat și a rebranduit galeria, dezvoltând programul și lista de artiști reprezentați, scopul fiind acela de a extinde portofoliul galeriei, cu un accent deosebit pe Europa de Est.
Participarea celor două galerii la Miami Art Week 2023 reprezintă o oportunitate majoră pentru creșterea vizibilității acestora, a artiștilor implicați, precum și a profilului cultural al României pe scena internațională.
Mai multe detalii despre proiect și protagoniști pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw