spot_img

Două galerii de artă românești, Galeria Catinca Tăbăcaru și Galeria Jecza, prezente la Miami Art Week 2023 

Institutul Cultural Român din New York susține participarea a două galerii românești de artă contemporană la două dintre cele mai importante târguri de artă din Miami: Galeria Catinca Tăbăcaru la Târgul de artă contemporană “NADA”, desfășurat în perioada 5-9 decembrie 2023, și Galeria Jecza la Târgul de artă contemporană “UNTITLED”, desfășurat în perioada 6-10 decembrie 2023, ambele parte din “Miami Art Week” 2023. Cele două galerii vor prezenta lucrări ale artiștilor Nona Inescu, Rachel Monosov, Constantin Flondor și Tincuța Marin.

Galeria Catinca Tăbăcaru va fi prezentă la cea de-a 21-a ediție a târgului de artă contemporană “NADA”, care se desfășoară în perioada 5-9 decembrie 2023, la Ice Palace Studios, Miami, SUA, în cadrul “Miami Art Week”, unul dintre cele mai renumite evenimente dedicate artelor vizuale pe plan mondial. Standul Galeriei Catinca Tăbăcaru prezintă un proiect de artă contemporană, o colaborare a artistelor Nona Inescu şi Rachel Monosov. Pentru “NADA”, Nona Inescu a realizat „Sarcophagi”, o nouă serie de lucrări din oțel și sculpturi de plante tropicale uscate. Plantele uscate sunt încadrate în structura de oțel evocând amintiri ale conservării din timpul expedițiilor istorice și invitând la reflecție asupra rezultatelor complexe ale transportului botanic contemporan. Mișcarea plantelor (și a ecosistemelor întregi) de pe tot globul, din trecutul colonial până în prezent, afectează ordinea mondială, creând economii și peisaje în continuă schimbare. La rândul său, Rachel Monosov pune la îndoială structurile puterii, sensul libertății și spațiul în raport cu mișcarea în practica ei multidisciplinară. 

NADA Miami 2023 prezintă o selecție diversă de 140 de galerii, spații de artă și organizații nonprofit din peste 50 de orașe din întreaga lume, inclusiv San Juan, Paris, Chicago, Memphis, Bruxelles, Beijing și, bineînţeles, România. 

Constantin Flondor, Remember 1. Lumina din Pădurea Mediaș, 2022 / ulei, acrilic, cărbune și ulei pe pânză, 130 x 180 cm 
Courtesy of Galeria Jecza

În schimb, Galeria Jecza este prezentă pentru prima dată, la târgul de artă contemporană “UNTITLED” din cadrul “Miami Art Week”, la rândul său unul dintre cele mai
semnificative evenimente de artă contemporană din lume. Standul Galeriei Jecza din cadrul târgului are ca scop prezentarea moștenirii picturii românești prin practica a doi artiști emblematici ai istoriei recente a artei contemporane: artistul Constantin Flondor, care în acest an împlinește 87 de ani, și Tincuța Marin, o artistă cu o prezență expozițională remarcabilă în ultimii ani. Niciunul dintre artiști nu a fost expus până acum în Statele Unite ale Americii. Această inițiativă oferă o oportunitate unică de a explora și de a compara modul în care două generații separate temporal abordează limbajul vizual în contextul istoric și cultural românesc. Este o invitație la dialog și reflecție asupra continuității și diversității în arta românească.

Participarea Galeriei Jecza la ediția din 2023 a târgului de artă promite să fie un eveniment marcant, având în vedere succesul înregistrat în anul precedent, cu peste 140 de expozanți și 50.000 de vizitatori. Aceasta reprezintă o oportunitate majoră pentru creșterea vizibilității galeriei, a artiștilor români implicați, precum și a profilului cultural al României pe scena internațională.

Galeria Catinca Tabacaru, fondată în 2014 în Lower East Side a Manhattan-ului, și-a construit o reputație internațională prin inițiativa sa de a descoperi mereu artiști tineri. În 2017, Galeria și-a deschis a doua locație în Harare, Zimbabwe. În 2020, Galeria și-a mutat principalul spațiu expozițional de la NYC la București, România, unde în programul său inițial este completat de componenta artistică est-europeană. Galeria funcționează ca o platformă pentru angajamente multidisciplinare, cu accent pe practicile performative. Catinca Tăbăcaru a fost iniţiatorul și co-fondatorul Târgului de Artă RAD și, în prezent, aceasta este  co-director artistic al RAD. De asemenea, galerista este unul dintre inițiatorii proiectului „Doi Joi”, un program de vizită al galeriilor din București, derulat în cea de-a doua joi din fiecare lună, proiect demarat în 2022, cu planuri de extindere la nivel național în 2024.

Tincuța Marin, Untitled, 2023 / ulei pe lemn, 42 x 62 cm
Courtesy of Galeria Jecza

Galeria Jecza este o galerie de artă contemporană din Timișoara, fondată inițial ca o afacere de familie în 2011 de către Sorina Ianovici-Jecza și Andrei Jecza. Galeria a avut încă de la început o puternică propensiune pentru scena istorică locală, foarte importantă în anii ’60 și ’70 (grupul Sigma printre alții). Galeria reprezintă artiști și grupuri de artiști din România, aducând în atenția publicului generații diferite de artiști și încurajând proiectele de cercetare aprofundată legate de diverse practici artistice. Alături de fundația și editura ce poartă același nume, galeria a devenit un puternic centru de cercetare pentru patrimoniul artei moderne și contemporane din Europa de Est. Din 2018, Andrei Jecza a preluat și a rebranduit galeria, dezvoltând programul și lista de artiști reprezentați, scopul fiind acela de a extinde portofoliul galeriei, cu un accent deosebit pe Europa de Est.

Participarea celor două galerii la Miami Art Week 2023 reprezintă o oportunitate majoră pentru creșterea vizibilității acestora, a artiștilor implicați, precum și a profilului cultural al României pe scena internațională. 

Mai multe detalii despre proiect și protagoniști pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY 

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508