spot_img

Misterele simbolurilor de la Muzeul Nicolae Minovici, dezlegate într-o expoziție specială

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze noua expoziție care va fi deschisă începând de miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 10.00, în sala de conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr 1). Noul proiect muzeal se intitulează „Ghid de ornamentică tradițională în colecția Muzeului Nicolae Minovici” și este menit a introduce vizitatorul în interiorul universului ornamenticii tradiționale, prin intermediul informațiilor textuale și vizuale. 

În decorul regăsit pe obiectele de artă populară sunt înscrise o multitudine de elemente cu semnificații pline de înțeles. Pe lângă funcția utilitară, artefactele tradiționale poartă o funcție simbolică, transmisă prin forma obiectului, dar mai ales prin ornamentică. De aceea, prin elaborarea acestui proiect expozițional propunem vizitatorului o analiză a reprezentărilor decorative care se regăsesc pe obiectele din colecția Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, dar și o atenționare legată de faptul că fiecare motiv ornamental are o semnificație, un rost.

AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

„Publicul este invitat să perceapă această expunere ca pe un ghid alternativ de vizitare a expoziției de bază din interiorul muzeului, pornind de la simboluri. Încă de la intrarea în grădina muzeului suntem întâmpinați de poarta de lemn pe care apar simboluri celeste: soarele și luna, personaje principale ale basmelor vechi românești. Un patrulob decorativ, așezat la intrarea în muzeu, ne atrage atenția că biografia doctorului Nicolae Minovici s-a aflat mereu sub însemnul muncii: în jurul unui stup de albine, stă scris dictonul latin «Labor Improbus Omnia Vincit», («Munca stăruitoare învinge totul»).

Expoziția prezintă elementele specifice decorului tradițional, miturile, poveștile și interpretările care le-au însoțit și au supraviețuit până astăzi, multe din înțelesurile vechi fiind pierdute, textele ilustrând totodată mai multe metode de a lectura imaginea. Bogată în simboluri, arta populară românească s-a manifestat în tehnici de lucru și materiale variate: ceramică, lemn, țesături. Ceramica transilvăneană decorată cu motivul lalelei a oferit poate cele mai exuberante reprezentări fitomorfe patrimoniului artistic tradițional. Sfidând stricta necesitate de protecție împotriva intemperiilor, costumul tradițional, și mai ales cămașa femeii a avut rolul de a transmite mesaje legate de statutul social al purtătoarei, în funcție de vârstă și stare civilă prin intermediul coloritului și al motivelor înfățișate.

Un motiv apreciat în mod particular de colecționarul Nicolae Minovici a fost rozeta, simbol universal al Soarelui întâlnit în arta a numeroase culturi. Soarele, simbol purificator, asociat acțiunii terapeutice și chiar divinității, a fost supra-folosit de Minovici în expunerea originală a vilei-muzeu, existând pe numeroasele artefacte ale colecției.

Legând motivul păsării de profesiunea lui Minovici, aceea de medic legist, ne raportăm la mitul Calandrianonului, o pasăre fantastică înzestrată cu calități tămăduitoare. Nu în ultimul rând, un aspect esențial al artei populare a fost legat de un stâlp fundamental al vieții – credința, prin inserția simbolurilor religioase la nivelul decorației obiectelor de uz casnic. Icoanele pictate pe sticlă și obiectele de cult sfidează limita deja blurată dintre artele populare și producția plastică cultă. Aspirând așadar către armonie, liniște și vindecare, ornamentica ne comunică vizual aspecte ale psihologiei și sufletului strămoșilor noștri.

Creația ceramică urbană marchează un episod aproape unic de întâlnire între artele așa zise minore și majore în arta românească modernă la începutul secolului XX. Pe lângă celebrul – și inovativul – motiv al horei, atelierul bucureștean Troița alături de olăria lui Gheorghe Niculescu aduc împreună decorație și simbolistică, cât și scene iconografice în reinterpretarea artiștilor plastici. Scena iconografică capătă un aspect decorativ prin transferul pe lutul incizat smălțuit.

Înarmați cu noi resurse pentru lecturarea obiectelor decorate cu un întreg arsenal de motive, de la cele mai simple, geometrice, până la cele antropomorfe, vizitatorii sunt încurajați să viziteze Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici vânând înțelesuri menite a ajuta la descifrarea tuturor simbolurilor ascunse” – Silvia Zamfir, Mădălina Manolache și Ionuț Banu, curatori ai expoziției.

Expoziția „Ghid de ornamentică tradițională în colecția Muzeului Nicolae Minovici” va putea fi vizitată în perioada 8 noiembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Număr de vizualizări :101

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508