spot_img

Gabriela Adameșteanu, Ruxandra Burcescu, Gabriela Toma, Paul Cernat, Claudiu Komartin și Bogdan Suceavă, câștigătorii Premiilor AgențiadeCarte.ro pentru anul editorial 2022

Marți, 21 noiembrie 2023, ora 18.00, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8), au fost  decernate Premiile AgențiadeCarte.ro pentru anul editorial 2022. Juriul format din scriitorii Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu a prezentat cărțile câștigătoare: ”Crivacul” de Gabriela Toma, Editura Tracus Arte, și ”Inoculare” de Claudiu Komartin, Editura Cartier – secțiunea Poezie; ”Voci la distanță” de Gabriela Adameșteanu, Editura Polirom – secțiunea Proză; ”Bacovia și Noul Regim al literaturii” de Paul Cernat, Editura Eikon – secțiunea Critică literară / Istorie literară / Teorie literară; ”Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund” de Bogdan Suceavă, Editura Polirom – secțiunea Eseu / Publicistică / Memorialistică. Romanul ”Instabil” de  Ruxandra Burcescu, Editura Humanitas, a primit Premiul de Debut.. Diplomele și identitatea vizuală a Premiilor AgențiadeCarte.ro au fost realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Premiile sunt finanțate de Ministerul Culturii.

Dan Mircea Cipariu, Paul Cernat și Gabriela Adameșteanu

Dan Mircea Cipariu: ”Sunt foarte bucuros că decernăm aceste premii. Întâmplarea face că de vreo câteva ore AgențiadecArte s-a relansat și are un nou look și o mai mare vizibilitate. Au fost câteva cărți care au plăcut juriului. Florin Iaru a avut această idee, îmbrățișată de Cristian Teodorescu și de mine, de a da și un premiu pentru debut și mă bucur că Ruxandra Burcescu e aici. De altfel, o cronică la cartea ei apăruse pe AgențiadecArte chiar înainte de a începe votul pentru aceste premii. Toate cărțile premiate au o cronică pe AgențiadecArte, mai puțin cartea lui Paul Cernat, despre care vom publica în curând un articol semnat de Florin Iaru.”

Dan Mircea Cipariu, Claudiu Komartin și Florin Iaru

Florin Iaru: ”Dacă ai posibilitatea să dai un premiu, dă un premiu cărții care ți-a plăcut. E așa de simplu. Când văd că juriile se scarpină în cap, să dăm aici, ca să nu dăm acolo, mi se pare o mare tristețe. Pe de altă parte, orice alt juriu ar fi putut premia orice alte cărți, fiindcă am avut foarte multe cărți selectate.

Faptul că apar foarte mulți scriitori români înseamnă și că editurile simt că pot vinde. Trebuie să spun că anul ăsta au apărut cel puțin 100 de scriitori. Eu sper ca un critic literar ca Paul Cernat să poată citi toate cărțile care apar. Faptul că nu poate e un semn foarte bun pentru literatură.

Partea cea mai frumoasă e sentimentul acesta pe care eu îl am că mă întâlnesc cu niște prieteni și împărtășim aceleași valori și, deși pare o bulă mică, se adună tot mai mulți oameni care au această ciudățenie în cap: că e mișto să citești.”

Bogdan Suceavă pe ecran

Bogdan Suceavă a transmis un mesaj video în care a mulțumit juriului pentru premiu și a amintit cu recunoștință de ajutorul profesorului Vlad Boskoff și de încurajările primite de la profesorul său Solomon Marcus.

Evenimentul a continuat într-un cadru intim, în care s-au discutat cărțile premiate și starea literaturii autohtone. Pe lângă juriu și premianți, la eveniment au mai fost prezenți Ana Daniela Sultana, Elena Loreta Popa, Cristina Chira, Mihai Zgondoiu, Alexandru Șelari și Tudor Voicu.

***

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, am propus 85 de titluri pe care le-am considerat semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică.  Cititorii AgenţiadeCarte.ro au putut vota titlurile alese de noi până la 31 august 2023. ”(s)top cele mai bune cărți ale anului 2022” a avut peste 27335 de vizualizări.

Dan Mircea Cipariu

”Inspirați de votul popular de pe AgenţiadeCarte.ro, am ales șase titluri care sunt remarcabile și pe care juriul le consideră semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române. Așa cum am mai declarat, votul electronic, cu inerentele posibilități tehnice de a fi manipulat, nu este decident, ci doar juriul acestor premii hotărăște ce cărți să fie alese. Astfel, sunt bucuros că am premiat cărți scrise de Gabriela Adameșteanu, Ruxandra Burcescu, Gabriela Toma, Paul Cernat, Claudiu Komartin și Bogdan Suceavă, cărți care să stârnească o emulație pentru lectură și idei critice spectaculare.”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu, directorul AgențiadeCarte.ro.

Premiile AgențiadeCarte.ro sunt organizate de asociația Euro CulturArt, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București și cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Partener media: Radio România Cultural.

Fotografii de Mihai Zgondoiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508