spot_img

Premieră în România: 43 de elevi au scris, împreună, un poem într-un atelier renshi!

Cu elevii Colegiului Național Preparandia ”Dimitrie Țichindeal”

”Renshi de Arad” a surprins pe toți cei implicați, deopotrivă pe organizatori, HUB cultural mARTA, pe coordonatori, scriitorii Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț, dar și pe participanții elevi sau profesori de la cele două Colegii Naționale, care au acceptat provocarea, cel de Arte ”Sabin Drăgoi” și Preparandia ”Dimitrie Țichindeal”. Aradul nu a mai găzduit niciodată o astfel de manifestare, iar instituția culturală nu știa ce impact va avea, coordonatorii nu se așteptau la o participare atât de numeroasă, iar elevii și profesorii nu se așteptau să fie surprinși.

Cu elevii Colegiului Național de Arte ”Sabin Drăgoi

Pe scurt, joi, 26 octombrie 2023, cei trei scriitori, invitați în proiectul de educație permanentă al HUB cultural mARTA, s-au întâlnit cu elevii de la Colegiul Național de Arte ”Sabin Drăgoi”, însoțiți de profesorii lor. În prima oră, Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț i-au purtat prin tainele scrierii de texte literare, dezvăluindu-le și greșelile pe care le pot face scriitorii. Elevii au fost de la clasele de actorie ale Colegiului Național. În partea a doua au intrat în turnirul literar  Renshi 12 elevi, din cei circa 80 prezenți. Au fost 14 participanți, fiindcă au intrat în joc și Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț. Antrenorul adolescenților a fost scriitorul Florin Iaru. Elevii au convenit asupra unui timp de 1 minut pentru scrierea versurilor, deși regulile Renshi oferă posibilitatea altor timpi, de 2 sau 3 minute, pentru fiecare participant. Poemul rezultat, citit cu voce tare de Dan Mircea Cipariu, a stârnit aplauzele profesorilor ridicați în picioare.

A doua zi, 27 octombrie 2023, cei trei scriitori s-au întâlnit cu elevii Colegiului Național Preparandia ”Dimitrie Țichindeal”, cea mai veche școală din România. Circa 90 de elevi, însoțiți de profesori, au venit în sala festivă din curiozitate. Ce-i cu Renshi ăsta? În prima oră, cei trei scriitori au cucerit asistența cu poveștile despre autori și creație, precum și despre păcăleala posibilă dintr-o scriere cu pretenție de roman sau nuvelă. A urmat experimentul Renshi, ediția ”Preparandia”, o surpriză pentru organizator și pentru scriitorii invitați! 43 de elevi au vrut să participe la Renshi! După cum spunea Dan Mircea Cipariu, ”este o premieră în România să participe atâția elevi la o leapșă poetică!”. Dacă intrau toți cei 43 în experiment, ar fi durat cel puțin 4 ore, ceea ce însemna că le periclitam puternic programul copiilor. Așa că, au fost organizate echipe din patru sau cinci elevi, cu un căpitan de echip, care să semneze ca un singur autor. Au fost 10 echipe. A fost nevoie de trei antrenori, Florin Iaru, Ioan Matiuț și Ovidiu Balint, care să conducă echipele coordonate de Dan Mircea Cipariu.

”Renshi de Arad” este la prima ediție și a stabilit deja un record românesc de participare a elevilor la un atelier de scriere creativă.

Cele două poeme vor fi publicate pe website-ul www.hubmarta.ro, dar vor fi și tipărite într-un format special, după ce vor fi ilustrate de elevii de la clasele de arte plastice ale Colegiului Național de Arte ”Sabin Drăgoi”.

Număr de vizualizări :546

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508