spot_img

Eveniment editorial Valentina Rusu Ciobanu, la Iași și Chișinău

Asociația pentru cultură și arte Arbor (România) și Arbor Institute for Culture (Republica Moldova) invită publicul ieșean și chișinăuian la conferința dedicată vieții și creației pictoriței Valentina Rusu Ciobanu și la lansarea volumului „Valentina Rusu Ciobanu”, primul catalog raisonné dedicat acestei mari artiste de peste Prut.

Lansarea catalogului raisonné „Valentina Rusu Ciobanu” va avea loc la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, printr-o conferință dedicată operei pictoriței, joi, 26 octombrie 2023, și la Chișinău, la Casa Sainciuc Rusu Ciobanu, sâmbătă,  28 octombrie 2023. În cadrul acestor evenimente se va lansa și numărul 8-9/2023 al Revistei ”Timpul” care include un dosar consistent dedicat Valentinei Rusu Ciobanu, gândit în jurul scriitorilor și cineaștilor basarabeni portretizați de artistă, printre care Alecu Russo, Lidia Istrati, Serafic Saca, Emil Loteanu, Vera Malev. Reproducerile sunt însoțite de texte semnate de cronicari, eseiști si critici de film: Cristian Ispas, Ioan Stanomir, Mirela Nagâț, Victor Cobuz, Adina Dinițoiu și Victor Morozov, sub coordonarea lui Bogdan Crețu.  

Catalogul a fost tipărit în 200 de exemplare, care vor fi distribuite gratuit în muzeele de artă, instituții superioare de învățământ artistic și în bibliotecile județele și orășenești din România, Republica Moldova și străinătate. 

În 2023, Asociația Arbor a scos de sub tipar catalogul raisonné, care e menit să contribuie la redescoperirea Valentinei Rusu Ciobanu ca o figură feminină majoră în arta contemporană românească.  

Realizarea catalogului s-a bazat pe o muncă impresionată de cercetare, cu documente de arhivă neexploatate până-n prezent, cu analiza la zi a tuturor lucrărilor artistei, inclusiv a celor care se găsesc în colecții private și în muzee din afara granițelor. Încununând un efort susținut, pe parcursul unui an întreg, catalogul raisonné a coagulat specialiști de pe ambele maluri ale Prutului: istorici de artă, muzeografi, bibliotecari, arhivari, traducători, scriitori, istorici literari, tipografi, animatori audio și designeri sunet. Catalogul de 400 de pagini, în două volume, pune la dispoziția publicului un solid aparat critic (70 de pagini), fotografii de epocă, documente de arhivă și 650 de reproduceri de artă în condiții grafice de înaltă calitate. Opera cartografiată acoperă intervalul 1940 – 1993. În ultimele decenii de viață, din motive de sănătate, Valentina Rusu Ciobanu a renunțat la pictură, dedicându-se familiei. Vor fi cântărit, poate, în luarea acestei decizii și greutățile anilor ‘90, pe care artista și-i amintește cu o anumită frustrare: Pentru ce să ne zbatem, de ce să mai facem pictură, critică etc… când toată lumea e preocupată numai de bunăstarea-i materială, când peste tot se pradă și se jefuiește, întocmai ca în basmele cu zmei și monștri desfigurați de lăcomie?

Proiectul cultural include și o componentă descriptivă a 20 de lucrări ale Valentinei Rusu Ciobanu, materiale video adunate într-un „playlist” întitulat „Tablouri narative”, accesibil gratuit pe http://www.valentinarusuciobanu.com/opere) și pe canalul YouTube https://www.youtube.com/@arborassociationforculture3726 al Asociației Arbor. Autorii animației și ai designului de sunet sunt Rivulet.studio, colaboratorii Asociației Arbor.

***

Valentina Rusu Ciobanu în atelier, Chișinău, 1974

Valentina Rusu Ciobanu (1920 – 2021), născută la Chișinău, în regatul României Mari, a aparținut generației formate în efervescenta intelectuală a interbelicului. În perioada 1942-1944 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa prof.    J. L. Cosmovici, asistat de cel care avea să devină marele Corneliu Baba. Odată cu reocuparea Basarabiei de către trupele sovietice, tânăra pictoriță e nevoită să revină la Chișinău, unde își încheie studiile, alături de alți artiști repatriați. Va reuși în câțiva ani, în pofida intimidărilor și restricțiilor exercitate de cenzura comunistă, să se afirme drept cel mai important nume al artei plastice din Chișinău.

Un tablou sintetic al condițiilor  de creație dificile din acei ani tulburi îl oferă pictorița însăși:

Am trecut prin vremuri grele. Comuniștii intenționau nu numai să ne schimbe modul de viață, dar și mentalitatea și criteriile de apreciere a binelui și răului; veneau cu pretenții absurde, impertinența lor a avut efecte demoralizante mai ales asupra artiștilor, deoarece unui pictor i se poruncea ce și cum să deseneze, cerându-i-se de la bun început să-și plăsmuiască lucrarea altfel decât o concepuse el.

Ne-am refugiat in ateliere și astfel ne-am păstrat ca o celulă vie din care să se poată dezvolta un organism sănătos în vremuri mai prielnice. Am trăit un timp paralel cu cel trăit de urbea noastră amărâtă. Și am pictat pentru voi, cei de azi, cu speranța că veți înțelege prețul pe care l-am plătit pentru a rămâne oameni integri și creatori adevărați.

Valentina Rusu Ciobanu în atelier, Chișinău, 1957. În imagine (de la stânga la dreapta) Glebus Sainciuc, Valentina Rusu Ciobanu, Lică Sainciuc și pisica Ciufulică.

Valentina Rusu Ciobanu a lăsat un patrimoniu impresionant de lucrări, aflate azi în colecția familiei și în muzeele din Republica Moldova și din Federația Rusă. În România un singur tablou al artistei figurează în colecția Pinacotecii Municipiului București, grație unei donații private din 2020.  

Publicul român a descoperit opera Valentinei Rusu Ciobanu relativ târziu, acum 3 ani, cu prilejul unei expoziții aniversare, care marca centenarul pictoriței, organizată la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) de Asociația Arbor. Ecoul în rândul publicului a fost unul notabil, impactul fiind sporit și printr-o serie de evenimente conexe: un atelier VR al pictoriței, materiale video despre viața și creația artistei, un site dedicat, campanii de adunare de fonduri pentru restaurarea a patru lucrări de-ale ei, și alte expoziții.

***

Detalii evenimente:

Conferință: „Valentina Rusu Ciobanu. Redescoperire”

Universitatea Națională de Arte „George Enescu”

Facultatea de Arte Vizuale și Design 

Str. Sărăriei, nr. 168, Iași

26 octombrie 2023, orele 11:00

Vorbitori: dr. Adrian Stoleriu, decan al Facultății de Arte Vizuale și Design a UNAGE (cuvânt de deschidere), dr. Constantin I. Ciobanu, prof. unv. dr. Codrina-Laura Ioniță, Vladislava Pahomea, studentă la Istoria Artei din Chișinău, moderator Mirela Nagâț.

Lansare: Catalog raisonné „Valentina Rusu Ciobanu”

Casa Sainciuc – Rusu Ciobanu

Str. Grigore Ureche nr. 38, Chișinău

28 octombrie 2023, orele 11:00

Vorbitori: Guido Beltrani, director al Biroului de Сooperare al Elveției (SDC) în Republica Moldova (mesaj de bun venit), dr. Constantin I. Ciobanu, prof. unv. dr. Codrina-Laura Ioniță, alți membri ai echipei editoriale, moderator Vitalie Ciobanu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Înscrierea la aceste evenimente se face prin email la adresa: contact@arborinstitute.eu

Prezentare video evenimente: https://youtu.be/ADYQm3UIMMA

Valentina Rusu Ciobanu în atelier, Chișinău, anii 1990

Echipa editorială, colaboratori și partenerii proiectului

Echipa editorială:

Victoria Nagy Vajda, manager de proiect, editor

Constantin I. Ciobanu, istoric de artă

Codrina-Laura Ioniță, istoric de artă

Rodica Ursachi, istoric de artă

Vitalie Ciobanu, scriitor

Mircea V. Ciobanu, istoric literar

Lică Sainciuc, descendent

Mirela Nagâț, redactor

Ioana-Raluca Flangea, corector

Elena Balinschi, cercetător, Biblioteca Națională a Rep. Moldova

Aurelian Lavric, cercetător, Agenția Națională a Arhivelor

Serioja Bocsok, designer grafic

Aurelian Ardeleanu, pre-press

Iurie Foca, fotograf

Colaboratori:

Ludmila Toma, istoric de artă

Natalia Chernysheva, curator, Galeria de Stat Tretiakov

Polina Kolomeeț, director adjunct Patrimoniu, MNAM

Tudor Stavilă, istoric de artă

Natalia Polikarpov, traducător

Doina Gaideu, bibliotecar

Ludmila Vasilache, director, Moldova 2, Teleradio-Moldova

Nina Parfentie, director Patrimoniu, Radio Moldova

Proiect co-finanțat de:

Guvernul Elveției prin Biroul de Cooperare al Elveției la Chișinău*

Administrația Fondului Cultural Național (România)**

Parteneri principali:

Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica

Moldova

Revista de cultură TIMPUL (România)

Fundația SANTAVINERE

Parteneri:

Ambasada Republicii Moldova în România

Muzeul Național de Artă al Moldovei

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova

Parteneri media:

Revista Timpul

TVR Cultural

TVR Iași

TVR Moldova

***

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

***

Despre Asociația Arbor

Asociația pentru cultură și arte Arbor, înființată în 2017, este binecunoscută publicului pentru efortul constant desfășurat în promovarea dialogului între publicul din România și artiștii basarabeni, cu scopul dezvoltării mobilității culturale între cele două țări de pe malurile Prutului. Activitatea Arbor vizează mai multe domenii artistice. Astfel, Arbor a organizat peste 30 de expoziții de artă, atât în spațiul pe care îl deține, Arbor.art.room, cât și în galerii private, centre culturale, biblioteci sau muzee din Republica Moldova și România. De asemenea, asociația a inițiat proiecte educative, de promovare a culturii scrise și a artei spectacolului, precum „Cultura Bus”, „Arbor Master Class”, „Romanul românesc din stânga Prutului”, „Povești abandonate”, „Menajeria de sticlă”. Proiectele Arbor sunt realizate în parteneriat cu instituții publice și private, cum ar fi Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău și din Iași, ARCUB, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Teatrul Alexei Mateevici, unteatru și altele. În pandemie, Arbor a lansat prima platformă de artă în realitate virtuală (VR) din România și Republica Moldova: www.theopen-art.com, unde pot fi accesate lucrările unor artiști români și moldoveni, dar și expoziții ale muzeelor din Chișinău. Arbor a editat „Cartea poveștilor abandonate” (2022) și cinci albume de artă – „Ghenadie Popescu”, „Mark Verlan” (2019), „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere” (2020), „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni” (2022), „Valentina Rusu Ciobanu. Catalog raisonné” (2023). Nu în ultimul rând, asociația face donații și sponsorizări instituțiilor de învățământ și culturale, ONG-urilor, teatrelor și artiștilor.

Număr de vizualizări :236

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508