spot_img

”Clitemnestra”, o eroină antică pentru lumea modernă?

            Cu acțiune plasată în Grecia antică și Sparta, ”Clitemnestra”, romanul de debut al Costanzei Casati publicat de Editura Trei, spune, în cheie modernă, povestea celebrei regine din Micene. Extrem de documentat, cu multe detalii despre mentalitățile și obiceiurile spartane, romanul lui Casati recreează o lume îndepărtată și rescrie într-un mod proaspăt și îndrăzneț povestea cunoscutului personaj mitologic. „Unul dintre lucrurile care mi-a plăcut cel mai mult când am scris despre Clitemnestra a fost să dau viață unei eroine feminine ambițioase și loiale, puternice și iubite. M-am îndrăgostit de acest personaj acum 10 ani și am vrut ca și alții să se îndrăgostească de ea. De secole, Clitemnestra a fost descrisă ca o adulterină, o conducătoare geloasă, avidă de putere și o criminală. Mi-a plăcut foarte mult să mă joc cu aceste stereotipuri și să le înlătur ca să dezvălui femeia care se află sub ele”, spune Costanza Casati într-un articol din The Penguin Post.

            Clitemnestra realizată de scriitoarea americană este, așa cum subliniază aceasta, o eroină antică, dar totodată și o femeie modernă. Puternică, nesupusă, ambițioasă, regina din Micene devine la Casati un personaj foarte complex, alcătuit din contraste. „Regii sunt formidabili/ măreți/ divini/ Reginele sunt ucigașe/ nerușinate/ blestemate”, spun versurile care deschid romanul. Însă, deși în dramaturgia antică și mitologie este portretizată ca o criminală, autoarea americană îi descoperă Clitemnestrei laturile umane. Este o mamă care-și iubește copiii până la sacrificiu, o regină autoritară, dar care duce Micene la prosperitate, o soră plină de atenție și o iubită tandră. Răzbunarea pe cei care au rănit-o este ceea ce urmărește Clitemnestra, chiar dacă este conștientă că nu va fi înțeleasă de lumea în care trăiește și în care bărbații aveau drept de viață și de moarte asupra consoartelor și copiilor. „Heracle, Perseu, Iason, Tezeu… li se cântă imnuri, iar actele lor de cruzime sunt răstălmăcite. În ceea ce le privește pe regine, lumea fie le urăște, fie le uită. Ea știe deja ce preferă. N-are decât s-o urască pe veci”.

            O mare provocare, recunoaște Casati, a fost să rescrie povești foarte cunoscute, precum cea a Elenei din Troia, celebra soră a Clitemnestrei sau cea a lui Odiseu: „Una dintre cele mai dificile părți (care a fost, de asemenea, incredibil de fascinantă) a fost să scriu despre personajele mai cunoscute din mit într-un mod care să fie în același timp proaspăt și fidel surselor. Elena și Odiseu, de exemplu, sunt incredibil de faimoși! Am simțit că trebuie să scriu despre ei într-un mod familiar, dar și neașteptat. Aceeași provocare a venit, în mod evident, și în cazul intrigii”.

            Relația dintre Elena și Clitemnestra, cele două fiice ale Ledei, are o dinamică specială. Celebră pentru frumusețea ei, Elena este mai docilă decât sora sa și mai vulnerabilă. Trăiește drama de a fi violată de Tezeu, pe care Clitemnestra visează să-l ucidă. Adesea, Elena este aprinsă de gelozie pe sora sa și chiar nefericita căsătorie cu Menelau este o consecință a acestei emoții scăpate de sub control. Elena are o frumusețe care a făcut-o vestită în zeci de ținuturi, dar în Sparta natală puterea e o calitate mai prețuită decât frumusețea. De fapt, atrage atenția Casati, fiicele Ledei sunt cele două fețe ale aceleiași monede, „întruchiparea temerilor bărbaților legate de puterea și sexualitatea feminină”. „Fiicele Ledei,/ două mirese ucigătoare,/ Una va trimite Grecia cu o mie de corăbii,/ frumusețea ei, ruina ținutului ei,/ iar bărbații trimiși să o salveze se vor întoarce cenușă și oase./ Cealaltă, regina pusă pe răzbunare,/ va ajunge să conducă neamul micenienilor,/ loială celor ce o venerează, necruțătoare cu cei ce i se opun”, spune vechea profeție despre Clitemnestra și Elena. 

                     Clitemnestra – O incursiune în mentalitățile și obiceiurile spartane

            Romanul de debut al lui Casati impresionează prin capacitatea autoarei de a aduce în actualitatea zilelor noastre personaje mitologice binecunoscute, pe care cititorii le pot descoperi într-o lumină nouă. Totodată, atmosfera Spartei, mentalitățile și obiceiurile sunt recreate cu o veridicitate impresionantă. Costanza Casati mărturisește în articolul din The Penguin Post că a realizat două tipuri de documentare pentru a scrie romanul. Una dintre acestea a urmărit detaliile pur practice, de genul: care erau cele mai frecvente fresce din Micene, cum arăta un dejun obișnuit, ce prosoape foloseau sau cunoșteau pe vremea aceea săpunul? Un alt efort s-a îndreptat spre documentarea culturală, obligatorie, în perspectiva sa, pentru cei care scriu ficțiune istorică sau mitologică. „A fost important pentru mine să trăiesc cu adevărat în mintea personajelor mele, să experimentez lumea prin ochii lor. De exemplu, o cercetare culturală mai amplă ar implica lucruri de genul: cum era percepută vinovăția în Grecia miceniană? Grecii se temeau de moarte? Cum erau tratate femeile în Sparta? Erau acești oameni capabili de iertare? Sunt lucruri care trebuie să se integreze perfect în narațiune, dar totodată trebuie să fie pe înțelesul cititorilor contemporani. Acest echilibru între a recrea modul în care gândeau anticii și a-l face accesibil oamenilor de azi este cel mai important lucru pentru mine”, mai spune autoarea romanului Clitemnestra considerat de Historical Novel Society „o frescă remarcabilă despre umanitate, maternitate, fraternitate, durere, pierdere și răzbunare”. 

Număr de vizualizări :125

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508