spot_img

”Cactuși”. Emisiune Romfilatelia

Romfilatelia vine în întâmpinarea pasionaţilor de floră, prin introducerea în circulaţie joi, 19 octombrie 2023, a emisiunii de mărci poștale ”Cactuși”. Emisiunea constă în 4 timbre, un plic „prima zi”,  o mapă filatelică specială realizată în tiraj limitat de 211 exemplare și 1 set de 4 cărți poștale maxime pentru colecționarii pasionați de maximafilie.

Cactușii fac parte din familia Cactaceae, care conţine peste 4000 de specii. Cuvântul „káktos” provine din limba greacă și înseamnă plantă spinoasă. Datorită depozitării apei în ţesuturi, cactușii mai sunt cunoscuţi și sub denumirea de „cămila verde”. 

Chamaecereus silvestrii (Speg.)Britton & Roseeste o specie ilustrată pe marca poștală cu valoarea nominală de 2,40 Lei

Denumire populară: Peanut cactus 

Date generale: Este un cactus originar din Argentina (Tucuman) unde crește în zone deșertice sau cu tufărișuri uscate. 

Descriere: tulpinile sunt de culoare verde deschis și pot atinge o anvergură de 15 cm, dar nu depășesc de obicei înălțimea de 10 cm. Florile, cu aspect de pâlnie, sunt roșii-portocalii, de circa 5-7 cm lungime. Acestea apar către sfârșitul primăverii – începutul verii.

Mammillaria beneckei C.Ehrenb. este o specie reprodusă pe marca poștală cu valoarea nominală de 3,10 Lei

Denumire populară: Benecke’s Nipple Cactus 

Date generale: Este o specie nativă în Vestul și Centrul Mexicului, unde ajunge la altitudini de circa 1600 m. Crește în păduri cu frunze căzătoare, în asociere cu alte xerofite și suculente. 

Descriere: Plantele sunt solitare la început, apoi formează grupuri de până la 50 cm diametru. Tulpinile sunt globulos alungite, verzi până la verzi maroniu, au 5-10 cm înălțime, diametru de 5-7 cm. Florile sunt mari, galbene-oranj, 3 cm diametru, se deschid seara. Fructele sunt roșii. 

Acanthocalycium spiniflorum (K.Schum.) Backeb. este o specie redată pe marca poștală cu valoarea nominală de 3,50 Lei

Date generale: Specia este nativă în Argentina, unde este răspândită pe scară largă și abundentă local. Crește în regiunile muntoase ajungând până la circa 2400 m altitudine. Preferă habitatele subarbustive, aflate pe soluri pietroase, din zonele cu perioade reci peste iarnă. 

Descriere: Plantă solitară sau ușor ramificată, cu tulpina de obicei de până la 15 cm, sferică spre ușor cilindrică, poate atinge până la 60 cm înălțime și 15 cm diametru. Florile sunt alb-roze, cu diametru de 4 cm. Fructele sunt globuloase, de cca. 1 cm diametru.

Opuntia gosseliniana F.A.C.Webereste o specie ilustrată pe marca poștală cu valoarea nominalăde 22 Lei.

Denumire populară: Santa Rita prickly pear, Violet prickly pear

Date generale: Specia este cunoscută și ca Opuntia santa-rita sau Opuntia violacea var. santa-rita. Nativ, crește în regiunile deșertice din Arizona, New Mexico, Texas, Sonora, Mexic, la circa 700-1600 m altitudine, pe soluri nisipoase sau pietroase.

Descriere: arbust sau arbore mic, suculent, bogat ramificat, cu trunchi scurt, drept, până la 2 m înălțime, 3 m diametru. Este o specie foarte atractivă cu ramificații plate, rotunde, asemănătoare unor urechi de culoare roșcată sau violacee. Florile sunt galbene, pe vârfurile ramificațiilor; apar primăvara-vara. Fructele sunt roșii-vișinii, zemoase, comestibile. 

Romfilatelia mulţumește reprezentanților Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București pentru consultanță și doamnei Elisabeta Popescu pentru sprijin fotografic la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea va fi disponibilă de Joi, 19 octombrie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Număr de vizualizări :109

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508