spot_img

Zilele Jazzului Maghiar la București, ediția a V-a

Zilele Jazzului Maghiar la București, cel mai tânăr festival al Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București se desfășoară anul acesta în perioada 3-6 octombrie 2023. În cadrul festivalului oferim din nou publicului bucureștean ocazia de a-i cunoaște pe câțiva dintre cei mai de succes muzicieni ai scenei maghiare de jazz. Iubitorii genului sunt așteptați la patru concerte de jazz în care pot savura o muzică extrem de variată oferită de formații de renume mondial, axate pe diferite stiluri ale genului, iar studenții muzicieni pot beneficia de un masterclass de înalt nivel. Toate acestea se realizează cu sprijinul Academiei Maghiare de Artă și al Fondului Cultural Național al Ungariei, respectiv în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică București, Green Hours Jazz Café și CREART.

Va veni la București trupa Djabe, celebră în întreaga lume, și va fi prezent și Bágyi Balázs New Quartet, condus de președintele Asociației Maghiare de Jazz. Káel Norbert, un artist de renume internațional și remarcabil al stilului crossover, va susține un masterclass și un concert cu Jazzical Trio. Dintre personalitățile maghiare de jazz din Transilvania, va urca pe scenă Cári Tibor, autor a numeroase partituri de film și muzică de teatru. 

Marți, 3 octombrie începând cu ora 19.00, în deschiderea ediției a V-a a Zilelor Jazzului Maghiar la București, pe scena sălii Teatrelli, CREART va evolua formația Djabe, care în decursul celor 25 de ani de existență a devenit vârful muzicii fusion jazz/world din Ungaria. Trupa care la Festivalul de Jazz de la Gărâna a strâns 13 000 de spectatori, avându-l invitat pe Steve Hackett, cântă o muzică unică în care jazzul este piperat cu diferite elemente ale muzicii tradiționale maghiare și mondiale. Membrii formației sunt: Barabás Tamás – chitară bas, Égerházi Attila – chitară, Kaszás Péter – tobe, Koós-Hutás András – trompetă, Bubenyák Zoltán – clape, Karvaly Tibor – vioară.

În a doua zi a Zilelor Jazzului Maghiar la București, 4 octombrie, de la ora 19.00 la Green Hours Jazz Café (Victoriei 120) pianistul Cári Tibor – pe care publicul îl cunoaște și ca compozitor de pe afișele și genericele filmelor și spectacolelor de teatru din România și Ungaria – și violoncelistul Szabó J. Attila vor prezenta un proiect de muzică electro-acustică. 

Pe data de 5 octombrie începând cu ora 19.00 în sala de concert a institutului va avea loc un concert susținut de Bágyi Balázs New Quartet, cu ocazia căruia formația va lansa albumul său aniversar intitulat Decade. Formația care anul acesta serbează un deceniu de la înființare, cântă jazz contemporan acustic, bazat pe elemente post bop.

Vineri, 6 octombrie tot de la ora 19.00 Universitatea Națională de Muzică București găzduiește în Sala Auditorium un trio format din soliști de talie mondială, și anume Káel Norbert – pian, Jónás Géza – contrabas, Lakatos „Pecek” András – tobe. Este vorba de Jazzical Trio care cântă muzică clasic-jazz fusion într-o abordare nouă. 

Dar înainte de a răsuna primele acorduri din concertul de închidere a celei de-a V-a ediție a Zilelor Jazzului Maghiar, începând cu ora 16.00 la Universitatea Națională de Muzică București, Sala Auditorium, pianistul compozitor Káel Norbert, profesor de improvizație la catedra de pian a Universității de Muzică Liszt Ferenc va susține un masterclass de improvizație la care sunt așteptați în primul rând pianiști, putând participa oricine este interesat de arta improvizației.

Număr de vizualizări :321

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508