spot_img

OPEN CALL până pe 15 septembrie – Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan

Artiștii români și străini care trăiesc, lucrează sau studiază în România, aflați în orice etapă a carierei artistice, inclusiv românii din diaspora sunt invitați să participe la prima ediție a „Premiului Art Movements Foundation pentru desen contemporan”, apel deschis până la data de 15 septembrie 2023.

Prin „Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan”, fundația culturală își propune să ofere o mai mare vizibilitate desenului, disciplină artistică aflată, în continuare, în umbra reginei artelor – pictura – și să contribuie, astfel, la dinamizarea unei piețe de artă care să încurajeze achiziționarea desenului contemporan și în România.AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Din juriul „Premiului Art Movements Foundation pentru desen contemporan”fac parte personalități publice din sectorul de artă: Petru Lucaci – artist vizual, profesor univesitar, manager cultural, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România; Ion Grigorescu – artist reper al ultimelor cinci decenii și simbol al experimentalismului în arta contemporană; Raluca Ilaria Demetrescu – artistă vizuală și curatoare; Aurelia Mocanu – critic de artă și jurnalist;  Alexandru Rus – colecționar de artă și Radu Pandele – artist vizual.

Câștigătorii competiției de artă vor fi desemnați din rândul a 100 de artiști finaliști. Fundația acordă premiul întâi (2.500 de euro), premiul al doilea (1.500 de euro) și premiul al treilea (500 de euro) autorilor lucrărilor cu cel mai mare punctaj, în urma jurizării ce se va încheia până la 1 octombrie a.c.

Artiștii finaliști ai „Premiului AMF” sunt eligibili și pentru „Premiul Colecționarului”, oferit anul acesta de Alexandru Rus.

Aplicațiile se acceptă exclusiv online pe www.artmovements.ro, până la data de 15 septembrie 2023, ora 23:59. Dosarele eligibile de candidatură vor conține fotografii de calitate a cel mult trei lucrări de artă de maximum 100×100 cm, realizate pe suport de hârtie, carton, textil – în creion, cărbune, pastel uscat, cerat sau gras, tuș, acuarelă, sanguină, cărbune, cărbune presat, grafit, fetru, markere, estompă, guașă sau tehnică mixtă, alb/negru sau color. Nu se acceptă tehnici digitale, pictură, obiect, instalație, sculptură.

Raluca Ilaria Demetrescu, artistă vizuală și curatoare: «Dacă ar fi să dăm o definiție, desenul contemporan ar putea fi considerat disciplină artistică, artă de sine stătătoare cu dimensiune conceptuală proprie, spre deosebire de desenul așa zis clasic.»
Petru Lucaci, artist vizual, curator, profesor universitar, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România: «Desenul contemporan surprinde permanent, la nivelul limbajului, prin diversitatea exprimărilor artistice ale pictorilor, sculptorilor, graficienilor sau artiștilor multimedia. Desenul contemporan chestionează în mod reflexiv și critic un univers al cunoașterii care transcende granițele impuse de o anume formă sau alta de exprimare artistică și devine operă artistică definitivă, cu o identitate proprie, fiind o destinație finală a unui întreg sistem de gândire și exprimare plastică.»
Alex Rus, colecționar:«Ca producție artistică, desenul permite cea mai imediată expresie, lucrările născându-se de cele mai multe ori în afara atelierului – în mediul domestic, la o petrecere, în tren sau în călătorie, chiar și pe patul de spital. În acest sens, desenul poate să devină rezultatul unor situații și dispoziții diferite și spontane cu care artistul poate nu se întalnește în mediul ceva mai “programatic” al atelierului.»


Aurelia Mocanu, critic de artă și jurnalist:«Urmăresc, la artiştii contemporani, semnele „sindromului Degasˮ, limpezit acum aproape un veac de studiul lui Paul Valéry: „Desenul ajunsese pentru el [Degas] o patimă, o disciplină, obiect al unei mistici şi al unei etici lor înseşi suficiente, prilej pentru probleme eterne şi exacte, care-l eliberase de orice alte curiozităţi. Era şi voia să fie specialist într-un gen care se poate ridica la un fel de universalitate.»


Radu Pandele, artist vizual:«Desenul a devenit scopul său principal. Un desen este la fel de puternic ca un video, o sculptură, o pictură, o instalație … ba chiar este mult mai intim, fiind mult o expresie mult mai directă, nemijlocită de tehnicalități sofisticate.»


Repoziționarea favorabilă pe scena artistică internațională a desenului contemporan, începând cu anii 2000, a determinat creșteri de până la cinci ori a cotei artiștilor ce practică constant această disciplină, pe piața internațională de artă. La revirimentul desenului au avut și continuă să aibă contribuții galerii private și muzee din SUA, Franța, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii – prin proiecte, expoziții și târguri anuale dedicate exclusiv promovării desenului.


Lucrările câștigătoare și finaliste ale primei ediții a proiectului vor fi expuse în cadrul anualei „AMF – Contemporary Drawing”, la galeria bucureșteană Scemtovici & Benowitz Gallery și în spațiile alternative Alert Studio și Art-An-Te, în toamna anului curent.

Competiția de artăPremiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan” și expoziția anuală „AMF – Contemporary Drawing”sunt susținute de:
Parteneri strategici: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte din București
Partener principal: Scemtovici & Benowitz Gallery
Partener: Alert Studio, Art-An-Te
Parteneri media: Agerpres, Amos News, Revista Arta, Agenția de Carte, Coolt Neamț, Curatorial, Empower Artists, Modernism, Propagarta, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Zeppelin, Zile si Nopți
Partener monitorizare: Klarmedia 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Despre Art Movements Foundation
Art Movements Foundation este o fundație culturală independentă care a luat ființă în 2022 în România cu scopul de a contribui la dezvoltarea mediului românesc de artă prin proiecte care crează conexiuni între artiști, colecționari și public, din dorința de a aduce valoare pentru toți  actorii implicați – de la mediul academic și independent la galerii, muzee, instituții și publicul larg. Fundația își propune să promoveze și să încurajeze artiști care folosesc în practica lor tehnici și discipline artistice considerate decorative sau minore. În programul fundației intră realizarea unor proiecte artistice cu componentă socială și educativă, mentoratul tinerilor artiști, organizarea de cursuri de istoria și înțelegerea artei și a fenomenelor culturale, cursuri de inițiere în domeniul achiziționării și colecționării de lucrări artistice, și licitații de artă.


Număr de vizualizări :97

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508