spot_img

Costume populare românești din colecția actriței Ștefana Samfira și a creatorului de modă român Cristian Samfira, la Istanbul

Cristian și Ștefana Samfira, la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul –Dragoș Niță, director, Șeila ÇELIK (Suliman), Nausica Cătălina MIRCEA și  Alina Lascu – organizează, în perioada 5 – 10 septembrie 2023, ”Săptămâna Culturală Românească” la Istanbul, sub egida Anului Cultural Dimitrie Cantemir – 2023,  la Atatürk Kültür Merkezi (AKM), unul dintre proiectele simbolice de modernizare a Republicii Turcia în domeniul culturii și artei. O serie de manifestări culturale (muzică clasică, etno-jazz, folclor, literatură, film, artă vizuală, costume populare românești din colecția actriței Ștefana și a creatorului de modă român Cristian Samfira) sunt reunite sub egida „Anului Cultural Dimitrie Cantemir – 2023“ și marchează, de asemenea, celebrarea a 145 de ani de relații diplomatice româno-turce Proiectul este realizat în parteneriat cu misiunile diplomatice ale României, acreditate în Republica Turcia, respectiv cu Ambasada României de la Ankara și Consulatul General de la Istanbul, cu Atatürk Kültür Merkezi (AKM), cu Ministerul Culturii și Turismului din Turcia. Președintele ICR  Liviu Jicman și Andrei Novac, secretarul de stat al Ministerului de Externe, au  participat la evenimentele Săptămânii Culturale Românești la Istanbul .

 Costume populare românești din colecția actriței Ștefana Samfira și a creatorului de modă român Cristian Samfira

Miercuri, 6 septembrie 2023, au avut loc o șezătoare tradițională românească, precum și vernisarea expoziției de  costume populare românești din colecția actriței Ștefana Samfira și creatorului de modă român Cristian Samfira, vernisaj întregit de recitalul de muzică tradițională susținut de Ilinca Din și Mihaela Lucia Pițigoi.

Dragoș Niță, Șeila ÇELIK, Ștefana Samfira, Ana Daniela Sultana, Alina Lascu, Nausica Mircea, Daniel Sur și Liviu Jicman

Agențiadecarte.ro vă prezintă textul citit de actrița Ștefana Samfira la vernisarea expoziției de costume populare vechi românești de la AKM-Istanbul.

Andrei Novac, Dan Mircea Cipariu și Ștefana Samfira

Un pașaport pentru identitate!

Costumul tradițional este reprezentarea vizuală a unei culturi, ține loc de pașaport, îl identifică pe om și poziția lui în spațiu, reflectă obiectiv starea unei culturi prin reprezentările concrete ale concepțiilor asupra lumii – credință, etică, ierarhizarea în funcție de vârstă și de nivel social.

Avem însemnate pe material ritmurile ciclului unei vieți, fiind în același timp și obiect și semn.

Variantele regionale și locale sunt fondate atât pe sursele autohtone cât și pe un sistem complex de influențe, se formează prin contact direct sau indirect, subliniind astfel și mai tare valoarea etnică-  adâncind conceptul de familiar/străin, expresia cea mai semnificativă a identității culturale.

În aceasta expoziție – pe care am numit-o „Alai”, avem costume din mai multe regiuni- Oltenia, Mehedinți, Dolj, Argeș, Muscel, Pădureni, se observă tehnicile diverse de croi și coasere, culorile, motivele diferite.

Am pornit de la povestea căsătoriei străbunicii mele. Ea s-a măritat cu un bărbat din altă regiune a țării și m-a făcut, prin povestea ei, să înțeleg concret ce înseamnă dezrădăcinarea și îmbrățișarea unor obiceiuri noi, cum ajungi să împaci trecutul cu prezentul pentru a crea un viitor ideal. De aceea avem în acest Alai al miresei, participante din regiuni diferite ale țării, sunt tânăra mireasă, mama, bunicile, verișoarele, prietenele, diferite toate, dar având aceeași rădăcină.

Domnulle director Dragoș Niță, vă mulțumim pentru onoarea de a fi prezenți la un eveniment de o asemenea anvergură, Săptămâna Culturală Românească, în anul Dimitrie Cantemir aici în Istanbul.

Ne bucurăm și eu și Cristian că avem ocazia de a împărtăși cu dumneavoastră o mică parte din colecția noastră de costume populare – parte moștenite, parte adunate din diverse locuri ale țării. Costumele datează de la început de secol XX, sunt cusute manual, pe pânze țesute la război, în casă.

Ștefana SAMFIRA

Număr de vizualizări :255

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508