spot_img

A doua ediţie a “Salonului artiştilor româno-americani” prezintă expoziţia “Între vis și realitate: o călătorie prin pictură și sculptură”

Ediţia a doua a Salonului artiştilor româno-americani” de la New York se deschide în data de 5 octombrie 2023 cu expoziţia “Între vis și realitate: o călătorie prin pictură și sculptură” / “Between Dreams & Realities: A Journey Through Painting and Sculpture”, la Galeria “Brâncuşi” a ICR New York. Expoziţia, concepută de curatoarea americană de origine română Francesca Popescu Ife, îi va prezenta pe artiştii româno-americani Ana Popescu, Irina Alimanestianu, Leonard Ursachi, Mitzura Salgian și Radu Șerban, cu o selecție de lucrări de pictură, sculptură şi desen reflectând diversitatea şi originalitatea creațiilor artistice ale românilor din diaspora americană. 

Gândită ca o experiență vizuală complexă, ca o „călătorie” de inițiere și descoperire prin operele artiștilor de origine română, expoziția este ancorată, tematic, în raportul dintre vis și realitate, pe care fiecare artist îl abordează în stilul său unic. 

“Salonul artiştilor româno-americani” este un program permanent, cu frecvență anuală, care a fost lansat de către Institutul Cultural Român din New York în anul 2022 cu scopul de a oferi o platformă de promovare pentru creațiile artiștilor români din diaspora americană. Inspirat de bogata tradiție a saloanelor de artă, programul aduce an de an în fața publicului american, printr-o expoziție colectivă, opere remarcabile create în comunitatea artistică românească din diaspora de peste Ocean, punând în evidență atât elementele culturale de contact și metisaj, cât și trăsăturile marcate de identitatea românească a artiștilor.    

***

Despre artiştii participanți

Ana Popescu (n. 1988, București) este o artistă vizuală multi-media care lucrează și locuiește în cartierul Brooklyn din New York. A absolvit, în 2010, facultatea de Sculptură la una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ new-yorkeze din domeniul artelor, Institutul Pratt. În 2023, a început cursurile masterale la Rhode Island School of Design (RISD) din Providence. Lucrările artistei sunt realizate, în principal, din materiale găsite și reciclate, colaje 2D și 3D, fibre, textile și rășini. Ana Popescu folosește obiecte și materiale eclectice, viu colorate, iar lucrările ei trimit, subiacent, la ideea unui haos distopic, la o lume în plină deteriorare, cu un aspect adesea înspăimântător, pe punctul de a colapsa.

Irina Alimanestianu (n. 1957, New York) a crescut la New York, dar și în Elveţia şi în Franţa. Este licențiată în Arte Plastice la Universitatea din New York; deține un masterat în Arte de la Universitatea Columbia și un alt masterat, tot în domeniul artistic, acordat de Claremont University. Locuiește atât în New York, cât și la Los Angeles. Prin intermediul unor forme biomorfe, artista examinează relațiile invizibile dintre obiecte și mediul acestora, precum și asociațiile care se nasc ca urmare a acestor raporturi, conexiuni subtile care sunt distilate prin reprezentări abstracte. Începând cu anul 1998, a avut numeroase expoziţii personale şi a participat în mai multe proiecte de grup, iar în 2019 a expus în cadrul Trienalei “Artists Choose Artists” de la Muzeul de Artă Parrish din Water Mill, New York. O lucrarea a artistei se află la Muzeul de Artă Hammer din Los Angeles, în vreme ce alte lucrări sunt expuse în galerii din California și din New York.

Mitzura Salgian (n.1952, Bucureşti) este o artistă româno-americană cu origini armenești, care a dezvoltat o manieră originală pe care a numit-o “suprarealism poetic”, definită de imagini arhetipale și romantice redate într-o manieră tradițională, apropiată de tehnica vechilor maeştri. Artista deţine un masterat în Arte Plastice la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti. La scurt timp după absolvire, s-a mutat în SUA, stabilindu-se la New York. Picturile sale au fost prezentate în expoziții de grup găzduite de National Arts Club, Salmagundi Club, Museum of American Illustration, New York University Washington Square East Gallery, Nina’s Choice Gallery din Bergdorf Goodman, toate din New York. A mai expus la New Britain Museum of American Art, în Connecticut; la Institutul Butler de Artă Americană și la Muzeul de Artă Canton din Ohio; la Bennington Center for the Arts din Vermont; la Muzeul orașului Trenton, în New Jersey; la Muzeul de Arte Attleboro, în Massachusetts; la Muzeul Universității Tehnologice din Texas; la Muzeul de Artă Huntsville, în Alabama. În primii ani petrecuți în Statele Unite, a creat ilustrații pentru New York Times, pentru revista Games, pentru revista Health, pentru compania Gulf+Western și pentru edituri precum Random House, Simon & Schuster, Harper Collins, Dell, Ballantine și Thorndike Press. Ilustraţiile sale au fost răsplătite cu un premiu de excelență acordat de Society of Newspaper Design și cu un certificat de merit oferit de Society of Illustrators și Museum of American Illustration. Mitzura Salgian a fost președinta organizaţiei “Allied Artists of America” din 2017 până în 2021.

Radu Şerban (n. 1943, Bucureşti) a studiat Arhitectură și Urbanism la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, unde și-a luat și doctoratul. A urmat cursuri de artă și arhitectură italiană la La Universita per gli Stranieri din Perugia, în Italia. La începutul anilor 1980, înainte de a se muta la New York, a petrecut o perioadă la Paris, fapt care i-a îmbogățit practica artistică și arhitecturală. A primit Premiul pentru Design al International Masonry Institute din Maryland, fiind premiat de mai multe ori de Uniunea Arhitecților din România. Ca pictor, a fost premiat de diferite organizații de din domeniul artelor. A fost membru al Consiliului Consultativ al Fundației Internaționale pentru Conservarea Arhitecturii “Pro Patrimonio”, care are ca scop sprijinirea monumentelor arhitecturale reper ale României. Este membru emerit al Institutului American al Arhitecților și al Uniunii Arhitecţilor din România. 

Leonard Ursachi (n.1956, Vaslui) a studiat Istoria Artei și Arheologia la Universitatea Sorbona din Paris. A avut numeroase expoziţii internaţionale, inclusiv o expoziție personală la Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC) din București, în anul 2008, și, mai recent, la Muzeul de Artă John & Mable Ringling din Sarasota, Florida. În practica artistică, care vădește un interes pentru sculptura de for public, este interesat de granițele generate de sisteme și de modul în care aceste limite sunt depășite, precum și de impactul structurilor – materiale, teoretice, sociale, politice – asupra indivizilor și comunităților. Creațiile  artistului sunt influențate de aspectele fizice, istorice și culturale ale locului de amplasare. Una dintre cele mai populare sculpturi ale sale, “Fat Boy” (2013-2023), este amplasată în Dumbo, în cartierul new-yorkez Brooklyn; alte lucrări ale artistului sunt expuse la Biblioteca Publică din Brooklyn. 

Despre curatoarea expoziției

Francesca Popescu Ife este curator independent și fondator al FPI Art Initiative. Deține un masterat în Arte Vizuale acordat de celebrul Institut Sotheby’s din New York. Este absolventă a Institutului de Fashion &Tehnologie din New York, fiind şi designer de îmbrăcăminte. 

Despre Galeria “Brâncuşi” a ICR New York

Galeria “Brâncuşi” a fost inaugurată în 17 septembrie 2021, la capătul unui amplu program de renovare și reamenajare a sediului Institutului, situat în inima Manhattan-ului. Programul galeriei urmărește susținerea artiștilor români și româno-americani, aceasta constituind o platformă, unică pe scena artistică a metropolei new-yorkeze, de promovare a creativității vizuale românești. 

Pentru mai multe informaţii, vă invităm să accesaţi: https://www.rciusa.info/post/between-dreams-realities-a-journey-through-painting-and-sculpture

Număr de vizualizări :174

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508