spot_img

Orchestra Română de Tineret: două concerte de succes la Kassel şi Berlin

La împlinirea a 15 ani (pe data de 15 august) de la înființarea Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, proiect creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret a fost pentru a șaptea oară invitată la ”Festivalul Young Euro Classic” de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume. Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal a parcurs o călătorie muzicală ce a dus-o la Kultursommer Nordhessen de la Kassel (11 august 2023) şi la Festivalul Internaţional Young Euro Classic de la Berlin (13 august 2023), solişti fiind pianiştii Oxana Corjos şi Cristian Niculescu.  AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentelor.

Cele două concerte din Germania au fost realizate cu sprijinul ICR.

Dirijorul Cristian Mandeal declara la finalul concertului de la Berlin: Ne aflăm în al 15-lea an de când această Orchestră Română de Tineret funcționează și funcționează bine. De-abia am terminat proiectul ultim, care a însemnat a șaptea noastră prezență în Young Euro Classic — festivalul orchestrelor de tineret mondial, festival de la Berlin, în care suntem, după cum se vede, cu regularitate invitați.

Orchestra se găsește într-o fază de, zic eu, plină maturitate, în sensul în care există deja o generație formată și care sprijină, care cultivă generația venită din urmă. Oamenii se reîmprospătează în permanență. Acesta este și scopul principal al unei orchestre tinere,să cultive cât mai mulți tineri în a-i aduce la nivelul ideal, de muzician de orchestră, carieră pe care o vor îmbrățișa pe viitor aproape cu toții. Următorul proiect al nostru este o prezență notabilă în Festivalul George Enescu ce bate la ușă, desigur cea mai importantă fază a activității noastre din acest an. (Cristian Mandeal) 

Festivalul Internaţional Young Euro Classic se desfăşoară între 4 şi 27 august la Berlin. Tinerii muzicieni români au participat pentru a şaptea oară, acesta fiind în sine un record, în contextul în care invitația de participare este lansată de către organizatori doar celor mai valoroase orchestre naționale de tineret din întreaga lume. Violoncelistul Marin Cazacu, inițiatorul proiectului ORT spunea despre tinerii muzicieni: Pot să spun cu bucurie, cu mândrie chiar, că această orchestră a dovedit talentul extraordinar, ca dovadă este această invitație, care se repetă aproape anual. A dovedit că se ridică la nivelul celor mai importante și celor mai valoroase orchestre din lume, iar noi suntem bucuroși să putem spune că artiștii noștri, tinerii noștri, au acest nivel extraordinar, încât să poată să fie competitivi la nivel internațional. Pot să spun, în același timp, cu bucurie și cu mare, mare satisfacție că acest proiect se dovedește util și necesar societății românești, pentru că, 

fiind creat cu 15 ani în urmă, deja pot să mă bucur și eu ca manager al Filarmonicii George Enescu, de prezența unor tineri care au studiat și au fost pregătiți în cadrul Orchestrei Române de Tineret și i-am preluat eu și multe alte filarmonici din țară, la nivelul cel mai ridicat din punct de vedere profesional. (violoncelistul Marin Cazacu)

De această dată, repertoriul ales pentru Festivalul Young Euro Classic a fost provocator chiar și pentru publicul berlinez, conţinând o lucrare contemporană – „Panicandemica” de Alin Chelărescu, scrisă în 2021, ”Concertul pentru două piane şi orchestră” de F. Poulenc şi ”Marea simfonie în Do major” de Schubert. Young Euro Classic este un festival creat special pentru orchestre simfonice de tineret, fiind cel mai mare și important proiect de acest gen din Europa. Concertele se ţin la Konzerthaus din Gendarmenmarkt Berlin, una dintre cele mai performante și spectaculoase săli de concert din lume şi sunt concentrate pe repertoriul clasic şi contemporan. În fiecare an, în timpul festivalului sala este arhiplină, compoziţii de la Beethoven la Şostakovici, dar şi lucrări contemporane din întreaga lume atrăgând o audienţă numeroasă. Young Euro Classic este un festival cu o componentă internaţională foarte importantă şi aceasta nu numai din punctul de vedere al muzicii interpretate. În fiecare an, tot mai multe orchestre au participat la festival, aducând la un loc cultura orchestrală europeană şi tradiţiile muzicale ale fiecărei naţiuni participante. Young Euro Classic a fost înfiinţat în anul 2000, ideea fiind aceea de a crea o platformă a celor mai bune orchestre de tineret din întreaga lume şi de a promova muzica clasică în Berlin prin intermediul acestora, crearea acestui festival reflectând şi interesul deosebit pentru orchestrele de tineret apărut în ultimele două decenii la nivel global.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică ce are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată una dintre cele mai bune orchestre de gen din Europa, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.

Dirijorul Cristian Mandeal declara după concertul de la Berlin despre ORT: Anul viitor încă nu știm ce ne aduce, pentru că depindem foarte mult de finanțarea pe care o să o primim. Vorbind despre viitor, trebuie să ne raportăm la trecut, faptul că această orchestră a reprezentat România în cele mai importante momente, le-aș spune, politice din ultimii 15 ani, printre care aș enumera doar Marea Unire și prezența României la președinția UE. Lucrul acesta a făcut ca noi să fim puși în față ca și gulerul alb al unei cămăși strălucitoare de fiecare dată când România a avut de spus ceva din punct de vedere umanitar sau cultural. Această orchestră a devenit, de fapt, un brand al României și este reprezentativă pentru tot ce are România mai bun, în primul rând, al tineretului. Sperăm că sunt niște argumente suficiente ca această activitate să fie și în viitor susținută. (Cristian Mandeal)

Organizator:  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Cu sprijinul: Institutul Cultural Român şi Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti

Partener: Filarmonica „George Enescu”

Parteneri media şi culturali: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro  sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/ 

Număr de vizualizări :123

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508