spot_img

„Jurnalul de introspecție” –  Mirela Trăistaru și Dorotheia Fleiss

În demersul lor artistic „Jurnalul de introspecție”, artistele Mirela Trăistaru și Dorotheia Fleiss susțin răspicat sau subtil că – până la urmă – omul contemporan nu este decât o țesătură de gusturi de lapte, de mirosuri, de povești, de sunete, de afecțiuni, de ghicitori, de substanțe, de gesturi, de idei, de impresii, de priviri, de cântece, de extaz, de chin, de regăsire, de motivație, de compasiune, de revoltă, de artificii și de mâncare. Și că până la urmă este legat din toate părțile de locuri, de suferințe, de înaintași, de prieteni, de iubiri, de reședința permanentă, de evenimente, de limbi, de amintiri, de tot soiul de lucruri care, cu evidență, nu sunt el.


Dorothea Fleiss ( Dora von Großkarol)

Education

1996 -2003: The Art Institute, Filderstadt, Germany

2007 – 2013: IB University Stuttgart, Germany / Creative Pedagogy and Art Therapy – B. Sc.

2010 – 2016: L’Ecole Européenne de Psychothérapie Analytique (Eepssa), Strasbourg, France – Psychotherapy

2009- 2013 : Società Italiana di Biosistemica, Bologna, Italy – Biosystemic Psychotherapist

2011- 2013 : HKT University Nürtingen Germany, Art Therapy- M.A.

2013- 2016: Doctorate candidate at the National Universtity of Arts, Bucharest, Romania

2016: National University of Arts, Bucharest- Ph.D.More than 70 of Personal Exhibitions since 1996 /selection

2019  – CMU Art Gallery, Chiang Mai, Thailand

2018  – Li Xiuyuns Art Museum Zhutian Pingtung County, Taiwan

2015 – Centro Cultural Ex Cárcel de Valparaíso, Chile- (collaboration with David Heredia)

2013 – Fire House Gallery, Bay Shore, New York, USA

2011 – Fészek Gallery – Herman Terem, Budapest, Hungary

2009 – Art Museum, Hulunbeier, Innen Mongolia, China

          – Gallery oft The Culture Minister Pristina Kosovo

2008 – Gallery Kemboury, Dakar, Senegal

2007 – Yume Gallery, Tokyo, Japan

          –  Art Museum Baia- Mare, RomaniaBiennales since 1998 selection:                                                                   

2010    – Imagining the Book IV. International Biennale, Alexandria, Egypt

2009    – Biennale 3000 San Paolo Brazil

– XI Biennale Guadalupe Mexico

– Incheon Women Artists’ Biennale, Incheon, South Korea

2008    – 8. Biennale DakÁrt, Senegal, Africa

2007    – 7th International Biennale of Cuenca, Ecuador

2006    – 10th International Biennale of CAIRO, Egypt

2005    – Biennale 3000 San Paolo Brazil

2003    – Kyoto Biennale, Kyoto, Japan

Participation on more than 350 group exhibition since 1996 /selection

2021  – Post Industrialism- Millepiani Exhibition Space, Rome, Italy     

2020  – Art Island Tokyo, Japan

                      – ART ECO, Gallery REPERAJ, Oradea, Romania

                      – National Biennal Camil Ressu, Museum of Visual Arts Galati, Romania

                      – Jawhar Kala Kendra Cultural Centre at Jaipur , IndiaMemberships: – BKK; “d.f.e.w.a.”, Germany; UAP, RomaniaDorothea Fleiss PH.D.
visual artist
art therapistOriginara din Bistrita, Mirela Traistaru este considerata artista “nepereche”. Nu numai pentru talentul sau remarcabil, realizarile si cariera impresionante, ci si datorita varietatii si complexitatii creatiei sale. Absolventa a Liceului de Arte Plastice Romulus Ladea si a Academiei de Arte Vizuale Ion Andreescu (Sectiile de Design vestimentar si Pictura) din Cluj-Napoca, cu un Master in Pictura la Universitatea de Arte Bucuresti, Doctor in Arte vizulae cu tema Body-painting, ea este pictor, designer vestimentar, grafician, scenograf, specialista in body-painting si lucrari monumentale, curator. Este curator al Bienalei de carte obiect din Bucuresti si a numeroase expozitii internationale.
A avut expozitii personale si de grup in tara si in lume (Japonia, China, Coreea de Sud, India, Elvetia, Olanda, Franta, Polonia, Danemarca, Austria, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, SUA, Egipt, Maroc, Turcia, Macedonia de Nord, Kosovo, Serbia, Albania. A participiat la bienalele de arta din Lyon, Beijing si Cairo. In prezent insumeaza peste 70 de expozitii personale si peste 150 de grup, 25 de piese de teatru la care a semnat costmele sau decorul. Putin sunt aceia care stiu ca Mirela Traistaru are o bogata activitate cinematografica, teatrala si de televiziune inca din 1995.  A semnat costumele si scenografia in spectacole regizate de Lucian Giurchescu, Sanda Manu, Gelu Colceag, Alexandru Tocilescu, Horatiu Malaele, Chris Simion, Ion Lucian, Ion Mircioaga sau Anca Colteanu.
A ilustrat carti si a avut zeci de prezentari de moda, fiind laureata cu premiul intai si trofeul primelor patru editii ale Napoca Fashion, Cluj. A cucerit, printre altele, Marele premiu al juriului la Festivalul National al Filmului de Arta pentru filmul Noaptea Sanzienelor si Premiul pentru debut la Festivalul Magia Modei, premiul Arte in Bucuresti al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, este in catalogul Top 100 cei mai valorosi pictori romani.

Număr de vizualizări :129

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508