spot_img

Propuneri din lumea artelor vizuale – 4 -8 iulie 2023

În perioada 4 – 8 iulie au loc mai multe avenimente în lumea artelor vizuale, pe care Uniunea Artiștilor Plastici din România vi le propune: 

Marți 4 iulie, Elite Art Gallery din  București (Piața Națiunile Unite 3-5) organizează de la ora 18, vernisajul expoziției de pictură comparată ”Tema”, cu lucrări semnate de Cristian Dițoiu și Horea Paștina. Lucrările oferă repere de citire ale naturii prin semne și forme ce-și creionează discursul de interpretare prin metode distincte. Creațiile vor fi în atenția publicului până pe 31 iulie. 

Galeria Art-Hoc din Timișoara (Piața Unirii, nr.6), de la ora 19, va fi gazda vernisajului expoziției de pictură și desen în care protagoniști vor fi Matyas Laszlo și Valeriu Sepi. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 3 august.

Miercuri 5 iulie, la Galeria „Arta1” din Craiova (Calea Unirii 16) va fi deschisă expoziția „LICENȚĂ” promoția 2023, prilej cu care vor expune absolvenții programelor de studii licență: Arte Plastice (Pictură și Sculptură) și Artă Sacră (Restaurare icoană și Restaurare pictură murală) din cadrul Universității din Craiova.  Expoziția este deschisă publicului până pe 14 Iulie 2023.

Două evenimente vor avea loc joi 6 iulie:

Se deschide expoziția „Dinamică vizuală”, în cadrul căreia, până pe 28  august vor expune 53 de artiști. Manifestarea va fi găzduită de Foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște (Str. Independenței nr. 2). Vernisajul este programat la ora 17. Curatori: Marius Barb – Barbone și Mircea Mureșan.

La Galeria de Artă Ploiești (Piața Victoriei, nr.4) va putea fi vizitată până pe 19 iulie, Expoziția de pictură „Osmoze picturale”, a artistei POPA Barbara-Brigita, artistă care de-a lungul timpului a explorat o gamă largă de tehnici și stiluri, evoluând și experimentând într-o manieră continuă pentru a-și rafina talentele artistice. De-a lungul anilor a reușit să creeze sute de lucrări, iar  50 dintre acestea vor fi prezentate în cadrul evenimentului. 

Tot două evenimente sunt propuse și pentru vineri 7 iulie:

La Galeria de Artă ART NOUVEAU, Palatul Culturii din Târgu Mureș (Strada George Enescu), la ora 16, se deschide Expoziția retrospectivă de pictură Constantin Calafateanu. Constantin Calafateanu, pictor și literat român, s-a născut la Tulcea, pe 23 mai 1911. A absolvit Facultatea de Litere din Lyon – Franța (1928-1929), Facultatea de Litere de la Sorbona şi Academia Julian – Paris (1929-1931). A obținut o licență în litere și filosofie la Universitatea din București (1932). A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Uniunii Artiştilor Plastici Francezi, membru al Maison d’Artists din Paris.  Cu ocazia vernisajului va fi lansat și volumul de memorii al artistului, intitulat „Constantin Calafateanu – Însemnările unui pictor regăsit”, volum îngrijit de criticul și istoricul de artă Luiza Barcan, cea care este și curatoarea expoziției.  

La Galeria „Ion Frunzetti” din Bacău (str. Nicolae Bălcescu, nr.12), va fi vernisată la ora 17, Expoziția ”Vise în culoare”. Protagonistă – Tamara Antal. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 30 iulie. 

Sâmbătă 8 iulie, Primăria Ocnele Mari, prin Casa de Cultură ”Mircea Demetriade” și Salrom, organizează o nouă ediție a impresionantului eveniment evocator “Memorialul Ocnele Mari – Vasile Militaru”. Proiectul, devenit tradițional, se constituie într-un omagiu adus martirilor care și-au găsit sfârșitul într-unul dintre cele mai dure centre de detenţie, unde condiţiile insuportabile contribuiau decisiv la distrugerea psihică şi fizică a omului. La Ocnele Mari au fost exterminate figuri însemnate ale intelectualităţii româneşti şi oameni simpli, legaţi de idealul luptei anticomuniste. În cadrul evenimentului, în Salina de la Ocnele Mari, va fi prezentată o expoziție lucrări semnate de Ervant Nicogosian, un mare pictor născut la Odesa, care a trecut timp de șapte ani prin Gulagul rusesc, pentru ca apoi să se stabilească în România, unde a devenit unul dintre creatorii foarte importanți ai țării nostre. Memorialul de la Ocnele Mari, va fi urmat la ora 17, la Râmnicu Vâlcea, de un alt eveniment emotionant: dezvelirea plăcii de ideintificare a Mozaicului „Bătălia de la Posada”, operă de artă plasată pe fațada Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale și semnată de artistul Ervant Nicogosian.

Tot pe 8 iulie, dar la ora 18, va fi lansat, la Muzeul de Istorie Dâmbovița (Calea Domnească 187), primul volum (1944-1976) al Albumului-Jurnal al pictorului Marin Petre Constantin, prefațat de Alexandru Măciucă. Cu acest prilej va fi inaugurată și o expoziție retrospectivă a artistului. Pe parcursul celor 256 de pagini ale albumului, au fost reproduse 126 de studii de culoare, 80 de desene, fotografii, pagini de manuscris și note explicative care întregesc și completează textul confesiv.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.

Număr de vizualizări :167

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508