spot_img

Alina Grigore, Dana Ștefănescu, Mircea Cărtărescu, Dan Mircea Cipariu, Eugen Jebeleanu, Alexandru Lamba și Adi G. Secară, laureații Premiilor FICȚIUNEA

Premiile revistei Ficțiunea OPTm

Vineri, 30 iunie 2023, la orele 19 trecute fix, în grădina Casei Filipescu-Cesianu de pe Calea Victoriei 151, a avut loc a doua ediție a Galei Premiilor Ficțiunea pentru anul 2022, în fața unui public numeros, empatic și rezonant cu nominalizații și premianții Galei. Juriul a fost alcătuit din Liviu G. Stan (scriitor), Adriana Irimescu (actriță), Ligia Pârvulescu (scriitoare), Cristina Bogdan (conf. univ. dr, antropolog), Ciprian Handru (drd, Litere) și Ileana Marin (prof. univ dr.). Premianții acestei ediții sunt Alina Grigore, Dana Ștefănescu, Mircea Cărtărescu, Dan Mircea Cipariu, Eugen Jebeleanu, Alexandru Lamba și Adi G. Secară. Evenimentul a fost organizat de Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF, președinte: Doina Ruști) & revista Ficțiunea OPTm (director: Cristina Bogdan) în parteneriat cu ARCUB, Primăria Capitalei și Muzeul Municipiului București (Muzeul Vârstelor-Casa Filipescu Cesianu). Premiile Ficțiunea  au fost prezentate de Cristina Bogdan și Petre Nechita. Directorul galei a fost Andrei Novac. Gala s-a încheiat cu un maraton de lecturi. Au citit din operele lor: Allex Trușcă, Roxana Ruscior, Cristi Nedelcu, Alexandru Lamba, Andrei Ungureanu.

În primul rând, de la stânga la dreapta: Ioana Nicolaie, Dan Mircea Cipariu, Ana Daniela Sultana, Andrei Novac și Bogdan-Alexandru Stănescu

Parteneri media: Facultatea de Litere, revista Cultura, TVR Cultural, RRA, Radio România Cultural, Radio București FM, AgențiadeCarte, Adevărul de Weekend, acasă.ro.

Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF) & revista Ficțiunea OPTm, în parteneriat cu ARCUB, Primăria Capitalei și Muzeul Municipiului București anunță câștigătorii Premiilor Ficțiunea pe anul 2022, după cum urmează:

Cristina Bogdan, directorul revistei Ficțiunea OPTm

1. Pentru categoria Stil artistic rafinat și ingenios, se acordă premiul  lui Adi G. Secară, pentru volumul Horodok (poeme). Eikon, 2022. Motivația, formulată de Liviu G.  Stan, este următoarea: „Horodok” împrumută cu rezonanțe incantatorii numele unui oraș din regiunea ucraineană Liov, folosind o microstructură de epopee, developând monstruozități și viduri ale actualității printr⁠-⁠o strategie postmodernă de sintetizare a istoriei. Pistoanele livrești ale poemelor fac trimiteri ample spre Kafka și Trakl, prelucrându⁠-⁠i în regim ludo⁠-⁠tragic mazilescian. Ingeniozitatea stilistică a volumului provine din felul în care Adi G. Secară manevrează nivelurile de asianism în retorica poemelor, drapându⁠-⁠le într⁠-⁠un proteism seducător, care ni se înfățișează când sub forma unui „memorandum” al lumilor distruse, când prin remixuri psalmice.

Doina Ruști și Adriana Irimescu

2. Categoria Creație hibridă – cu valoare de manifest este cel mai bine reprezentată de Eugen Jebeleanu, prin montarea Pescărușul (Cehov), TNB.  Motivația este formulată de Adriana Irimescu: Montarea se remarcă prin noutate și prin curaj regizoral. E un spectacol viu, incitant, argumentat. E pentru prima oară când asistăm la citirea textului cehovian în maniera tragediilor shakespeariene. I se acordă premiul pentru operă-manifest, deoarece este și o pledoarie în favoarea artei hibride dar și în favoarea adâncirii epice a replicilor.

3. Alina Grigore, cu filmul Blue Moon/Crai nou (film), scenariu și regie, primește premiul  pentru Ficțiune psihologică, cu impact social.  Argumentul este formulat de Ligia Pârvulescu:Pe lângă pendularea personajului feminin între a rămâne în și a evada din toxicitatea unor relații familiale traumatizante, filmul aduce în prim plan o serie de teme, explorând mecanismele ascunse, psihologice, sociale, relaționale care stau la baza alegerii atâtor români de a evada (spre un oraș, în Europa, oriunde). Statutul femeii în țara noastră, psihologia comună în multe straturi sociale cu privire la rolul femeii în familie și în societate, reacțiile femeii la mediul în care trăiește, toate își pun amprenta asupra alegerilor pe care aceasta le face. Acu subiect nou și stil proaspăt, care militează pentru libertatea individuală.

Mircea Cărtărescu și Petre Nechita

4. Cel mai bun personaj este Theodoros din romanul omonim al lui Mircea Cărtărescu. Cristina Bogdan argumentează: Decupată dintr-o scrisoare a lui Ion Ghica către Vasile Alecsandri, din 1883, schița personajului se amplifică treptat până la imaginea incontestabilă și supradimensionată a unui erou de epopee, cu o personalitate complexă și contradictorie. Ambițiile lui incredibil de înalte, în privința iubirii, a măririi și, în final, a mântuirii, îl poartă prin tot soiul de locuri și de întâmplări reale și fantastice, din Valahia prin Arhipelagos, din Etiopia până la Tronul Judecății unui Dumnezeu-cititor, din înaltul cerului până în adâncul plin de taine turnate în culori al unui lăcaș de cult. Forța scriiturii lui Mircea Cărtărescu rezidă în capacitatea de a-l păstra convingător și uluitor simultan, de-a lungul a peste 600 de pagini. Theodoros se înscrie definitiv în galeria eroilor emblematici din literatura universală, putând fi înfățișat ca protagonistul unui Bildungsroman de excepție, un erou epopeic și picaresc, care străbate teritorii și identități narative – pirat, strateg, împărat – pentru a fi, în cele din urmă, un simplu suflet în fața judecății finale.

5. La categoria Cel mai bun final de operă, premiul  se acordă lui Alexandru Lamba pentru romanul Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă, Litera, BPC, 2022. Argumentează Ciprian Handru: Printr-un realism crud sau un neorealism (cf. Liviu G. Stan), scriitorul focalizează camera pe umanitate, surprinzând-o în toată vulnerabilitatea sa, în momente de existență dureroase, dramatice, chiar tragice. Printr-o analiză a conștiinței la persoana I, Lamba impresionează prin suspansul pe care reușește să îl construiască, dar și să-l gestioneze într-un mod remarcabil, de la începutul și până la finalul cărții. De la contemplarea obsesivă a morții, până la condiția omului nepotrivit la momentul nepotrivit, protagonistul, Horia, ajunge să comită o crimă, să bată un elev, într-un context bizar, să trimită involuntar la moarte un veteran de război etc. De aceea, finalul ne obligă la câteva întrebări, mai ales după ce Horia empatizează, într-un autobuz, cu o femeie a străzii, împotrivndu-se să fie dată jos din mijlocul de transport în comun. Elasticitatea personajului, prospețimea narativă și modul ingenios în care evoluează conflictul romanesc fac din acest final unul de notă maximă.

Doina Ruști și Cristina Bogdan

6. La categoria Ficțiune de popularitate, Dana Ștefănescu primește premiul, pentru fotografie urbană. Argumentul îi aparține Ilenei Marin: imaginar, voluptate, tehnici picturale care amintesc de baroc. Fotografiile Danei Ștefănescu fac din București un oraș de rafinată frumusețe, integrat într-o poveste fantastică și uluitoare, care pornește din vechiul oraș către periferiile de azi.

7. Premiul special al revistei Ficțiunea OPTm  îi este acordat lui Dan-Mircea Cipariu, pentru volumul de versuri Meta Vers, apărut la Editura Vellant, cu 7 desene de Mihai Zgondoiu. Argumentul redacției revistei: un volum care surprinde esența vieții virtuale a istoriei de azi, prin tehnici noi, emoție și un rafinament liric cu inserții epice. Întregul volum e o imagine convingătoare a ființei lirice în încercarea de-a depăși o criză generală. Tonic, expresiv și cu mesaj puternic, Meta Vers rămâne cu siguranță unul dintre volumele notabile ale anului 2022.

În primul rând, de la stânga la dreapta: Dan Mircea Cipariu, Ana Daniela Sultana și Andrei Novac

Premiul special al revistei Ficțiunea OPTm este decis de redacția revistei.

Ca un elogiu adus ficțiunii, în cadrul Premiilor Ficțiunea au fost premiate și  Cele mai bune 10 povestiri publicate în Ficțiunea/2022

  1. Rodica Bretin – A opta moarte, 131 / 43 (serie nouă) / 26 septembrie, 2022
  2. Cristi Nedelcu – Semnul, nr. 126 / 38 (serie nouă) / 15 august, 2022
  3. Ionuț Chiva – Toamnă de august,  124 / 36 (serie nouă) / 1 august, 2022
  4. Dana Dumitru – Vilomah, nr. 126 / 38 (serie nouă) / 15 august, 2022
  5. Roxana Dumitrache – Gropița,  nr. 123 / 35 (serie nouă) / 25 iulie, 2022
  6. Allex Trușcă – Nu mai clipi, nr. 107 / 19 (serie nouă) / 14 martie, 2022
  7. Andrei Ungureanu – Chindie, nr. 105 / 17 (serie nouă) / 28 februarie, 2022
  8. Andrei Simuț – Lagărul digital,  nr. 104 / 16 (serie nouă) / 21 februarie, 2022
  9. Roxana Ruscior – Marin Constantin,  nr. 101 / 31 ianuarie, 2022
  10.  Alexandru Lamba – Pe muchie de lamă de ras, 100 / 13 (serie nouă) / 24 ianuarie, 2022
Doina Ruști, Dana Ștefănescu și Ileana Marin

Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF) & revista Ficțiunea OPTm promovează forme hibride ale artei, considerând că limbajele creatorilor se află în armonie, iar granițele tradiționale au intrat de multă vreme într-un proces de dizolvare. Tocmai de aceea, Premiile FICȚIUNEA, ajunse la a II-a ediție, își propun să recompenseze artiști valoroși din varii domenii, pentru detalii, pentru noutăți excepționale, pentru realizări care fac parte din marea schimbare pe care o parcurgem.

Propunerile vin de la filialele ACF și de la colaboratorii revistei Ficțiunea OPTm.

Număr de vizualizări :989

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508