spot_img

„To B or not to B”

Sub acest titlu, ansamblul de muzică barocă SEMPRE ne invită la un concert ce construiește sonor în jurul literei B. Cu un repertoriu exclusiv baroc, concertul propune atenției auditoriului nume muzicale sonore care încep cu această literă. Concertul se desfășoară pe data de 18 iunie 2023, de la ora 19, în Sufrageria Regală a Muzeului Național de Artă al României. 

Biletele pot fi găsite prin rețeaua Eventim: https://tinyurl.com/mr44pkyb .

AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

     Deși numele amintește de un celebru personaj al lui W. Shakespeare, totul a pornit, de fapt, de la Bach și Biber. Apoi au apărut, imediat, Boccherini, Bonporti și Brescianello. Este un program al contrastelor care debutează cu sonorități luminoase, devine ulterior un melanj de consonanțe și disonanțe, de părți ce explorează „dezacordajul” și tensiunile armonice ce alternează cu părți de o reală sensibilitate. Pentru final, am păstrat un inedit Fandango, un dans pasional, plin de energie și suspans. 

     „To B or not to B” este un program ce exploatează din plin tehnica de interpretare a tuturor instrumentelor implicate, reliefând, în mod special, diversitatea lor timbrală, chiar și în cadrul aceleiași lucrări. Ca o mai veche preocupare a ansamblului SEMPRE, repertoriul aduce în atenție atât autori foarte cunoscuți, cât și compozitori despre care am auzit mai puțin, precum Brescianello sau Boccherini, cu nimic mai prejos, însă, din orice punct de vedere. 

     În plus față de toate acestea, anul acesta se împlinesc 265 de ani de la moartea compozitorului Giuseppe Antonio Brescianello și 280 de ani de la nașterea compozitorului Luigi Boccherini. Un motiv în plus pentru care am introdus acești doi autori în repertoriul proiectului. 

     Și, nu în ultimul rând, „B” este și prima literă a cuvântului Baroc. Vă invităm, așadar, la un periplu baroc prin muzica europeană a secolelor XVII – XVIII și (doar un pic) din XIX. 

     În program: 

   – Francesco Bonporti (1672 – 1749) – Triosonata în do major, pentru două viori și continuo, op. 4, nr. 10: Preludio. Adagio – Allemanda. Allegro – Staccato. Sarabanda.Largo – Corrente 

   – Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – DinSuite BWV 816 (colecția Französischen Suiten): Allemande – Courante 

   – Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 – 1704) – Sonata Representativa, C 146 în la major, pentru vioară și basso continuo: Allegro – Nachtigal – CuCu – Frosch – Adagio – Allegro. Die Henne – Der Hahn – Presto – Adagio. Die Wachtel – Die Katz – Musketier Marsch – Allemande 

   – Giuseppe Antonio Brescianello (1690 – 1758): Triosonata în si minor, pentru două viori și basso continuo: Largo – Presto – Adagio – Presto 

   – Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Triosonata în sol minor, BWV 1029, pentru vioară, viola da gamba și continuo: Vivace – Adagio – Allegro 

   – Luigi Boccherini (1743 – 1805): Fandango (din Cvintetul în re major, G.448) 

     Interpretează ansamblul de muzică barocă SEMPRE: 

Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr – viori baroce 

Zsombor Lázar – violoncel baroc 

István Csata – viola da gamba / violone 

Raluca Enea – clavecin 

Cristina Vasilache – percuție 

     Ansamblul SEMPRE a luat ființă în anul 2020 și reunește muzicieni specializați în interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordează și piese aparținând sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical. 

     Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atât din perspectiva stilisticii muzicale cât și din cea a instrumentelor utilizate – copii fidele după originale istorice) și la cercetarea muzicologică minuțioasă, ce permite abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul au urmat cursuri de specializare în domeniul muzicii vechi, cicluri de master sau studii de licență în acest domeniu, la instituții de prestigiu din Europa și au o activitate de peste 20 de ani în domeniul muzicii vechi. SEMPRE are o structură modulară, adaptabilă mai multor tipuri de repertoriu, mergând de la formule camerale de duo sau trio, până la formule extinse, de tip orchestral, precum cea folosită în cadrul concertului „Bach by night”. 

     Printre producțiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numără: Sempre Vivaldi, Haendel vs Haendel, Les Caractères, Baroque unknown, Bach by night, Sparkling Haendel. 

            Concertul este organizat în parteneriat și cu susținerea Ministerului Culturii și în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României și a 

            Partenerii media ai concertului sunt: TV Trinitas, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, PressHub.ro, Profit.ro, Urban.ro, News.ro, adplayers.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, informateca.ro. 

            Pentru interviuri cu artiștii sau alte detalii despre eveniment:

Laurențiu Constantin. Email: laurentiu@medievalpraxis.ro, Tel. 0725.223.394. 

Event Facebook: https://www.facebook.com/events/715892523877126 

Număr de vizualizări :156

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508