spot_img

Premiile ”Ficțiunea”: nominalizări

Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF) & revista Ficțiunea OPTm promovează forme hibride ale artei, considerând că limbajele creatorilor se află în armonie, iar granițele tradiționale au intrat de multă vreme într-un proces de dizolvare. Tocmai de aceea, Premiile FICȚIUNEA, ajunse la a II-a ediție, își propun să recompenseze artiști valoroși din varii domenii, pentru detalii, pentru noutăți excepționale, pentru realizări care fac parte din marea schimbare pe care o parcurgem. 

Propunerile vin de la filialele ACF și de la colaboratorii revistei Ficțiunea OPTm. Nu vom ține cont de notorietatea sau de vizibilitatea artistului, ci de  calitățile creației. 

Fiecare premiu este acordat de un singur membru al juriului, prin puterea argumentului public.

ACF & revista Ficțiunea OPTm vor acorda anul acesta  6 premii, respectiv, pentru stil, operă-manifest, fictiune psihologică, personaj, final și fictiune de popularitate. 

De asemenea, există un premiu special, al revistei Ficțiunea OPTm.

Propunerile pentru premii vin de la toate filialele ACF și de la colaboratorii revistei. Numărul de propuneri hotărăște nominalizările. Juriul este format din șase persoane, la fiecare categorie hotărând un singur om. 

Organizatorii consideră că toți cei 4 nominalizați merită premiul, dar va fi ales unul singur pentru premiere, prin argument public.

Premiul special al revistei Ficțiunea OPTm e decis de redacția revistei.

În cadrul galei de premiere vor fi sărbătoriți și autorii celor mai bune povestiri publicate în revistă de-a lungul anului 2022.

NOMINALIZĂRI

Stil artistic rafinat și ingenios

  • Adi G. Secară: Horodok (poeme). Eikon, 2022
  • Răzvan Mazilu  – Opera de trei parale, Teatrul Excelsior
  • Nicolae Vicol pentru rolul Dr. Wangel  din  Femeia mării de Henrik Ibsen, regia Andriy Zholdak, TN „Marin Sorescu”, Craiova.
  • Ștefan Câlția – expoziția Obiectele restaurării, Iași, 2022

Creație hibridă – cu valoare de manifest 

  • Eugen Jebeleanu – Pescărușul (Cehov), TNB 
  • Ioana Miron & Răzvan Țupa – Poetic. Relatia grafica – Performan(ce) grafic in versuri, CPL, 2022
  • Dan Mircea Cipariu, Meta Vers, Vellant, 2022
  • Felix Aftene – Expoziția de artă plastică Retrospectiva, 2022 

Ficțiune psihologică, cu impact social

  • Alexandra Badea – Exil (text și regie), TNB
  • Alina Grigore – Crai nou (film), scenariu și regie. 
  • Petronela Buda – pentru rolul din spectacolul Ușa e deschisă (Andrei Velea), regia Vlad Ajder, producător Teatrul Dramatic Galați.
  • Bogdan Munteanu, Stai jos sau cazi, Editura Nemira, 2022

Cel mai bun personaj

  • Mircea Cărtărescu – pentru personajul Theodoros din romanul omonim, Humanitas, 2022
  • Andrei Ungureanu – pentru Moussa, din Nașterea eroului, Litera, BPC, 2022
  • Ioana Chițu – pentru personajul Irina din Crai Nou (r. Alina Grigore)
  • Bogdan Alexandru Stănescu – pentru personajul Ralu din romanul Abraxas, Polirom 2022

Cel mai bun final de operă

  • Paul Neogescu – pentru regia filmului Oameni de treabă 
  • Alexandru Lamba – Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte (roman), Litera, BPC, 2022  
  • Dora Pavel – Crush (roman), Polirom, 2022 
  • Cătălin Ceaușoglu – Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea (proză scurtă), Nemira 2022

Ficțiune de popularitate 

  • Dana Ștefănescu – fotografie urbană
  • Iulia Șchiopu – Tea – portret de păpușă (ulei)
  • Florin Spătaru – Greier de topaz, Litera, BPC, 2022
  • Gabriela Boangiu – seria Zodiacului (text și desen), expoziția Călătorind prin lume cu zodiacul la rever, Craiova, 2022.

Premiul special al revistei Ficțiunea OPTm

Cele mai bune 10 povestiri publicate în Ficțiunea/2022

  1. Rodica Bretin – A opta moarte, 131 / 43 (serie nouă) / 26 septembrie, 2022
  2. Cristi Nedelcu – Semnul, nr. 126 / 38 (serie nouă) / 15 august, 2022
  3. Ionuț Chiva – Toamnă de august,  124 / 36 (serie nouă) / 1 august, 2022
  4. Dana Dumitru – Vilomah, nr. 126 / 38 (serie nouă) / 15 august, 2022
  5. Roxana Dumitrache – Gropița,  nr. 123 / 35 (serie nouă) / 25 iulie, 2022
  6. Allex Trușcă – Nu mai clipi, nr. 107 / 19 (serie nouă) / 14 martie, 2022
  7. Andrei Ungureanu – Chindie, nr. 105 / 17 (serie nouă) / 28 februarie, 2022
  8. Andrei Simuț – Lagărul digital,  nr. 104 / 16 (serie nouă) / 21 februarie, 2022
  9. Roxana Ruscior – Marin Constantin,  nr. 101 / 31 ianuarie, 2022
  10.  Alexandru Lamba – Pe muchie de lamă de ras, 100 / 13 (serie nouă) / 24 ianuarie, 2022

JURIU

Liviu G. Stan (scriitor), Adriana Irimescu (actriță), Ligia Pârvulescu (scriitoare), Cristina Bogdan (conf. univ. dr, antropolog), Ciprian Handru (drd, Litere), Ileana Marin (prof. univ dr.)

GALA

Gala premiilor va avea loc pe 30 iunie, ora 19, în grădina/mansarda Casei Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei 151.

Directorul galei: Andrei Novac.

Prezentarea premiilor: Cristina Bogdan și Petre Nechita

În parteneriat cu Muzeul Vârstelor-Casa Filipescu Cesianu/MMB

Parteneri media: Facultatea de Litere, revista Cultura, TVR Cultural, RRA, Radio Cultural, Radio București FM, Agenția de Carte, Adevărul de Weekend, acasă.ro.

Asociația Creatorilor de Ficțiune, bulev. N. Bălcescu nr 7, ap 3, București, sector 1.

https://asociatia-creatorilor-de-fictiune.ro

https://fictiunea.ro

contact@fictiunea.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508