spot_img

Paturile Ioanei Crăciunescu

Ioana Crăciunescu și Dan Mircea Cipariu (foto: Mihai Zgondoiu)

Marți, 20 iunie 2023, la Black Habit (Calea Griviței nr.77), de la ora 20.00, Ioana Crăciunescu a citit la V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD. Lectura a fost precedată de un text confesiv în care Ioana Crăciunescu a povestit despre o întâmplare literară și biografică de la 16 ani: ”Am apărut în revista, mai precis ziarul Scânteia Tineretului, cu un poem – Păsărarul – în care era un vers spre final…cum că mi-am vândut patul de fată mare… A fost o vâlvătaie în Armata Română, obligatoriu abonată la ziar…Mai avea și o fotografie în uniformă cu bentiță,  elevă la liceul Mihai Viteazul. Drept care dirigintele meu, C. Marinescu,  îmi aducea de la cancelarie teancuri de scrisori înflăcărate și comenta că el nu mai este profesor de literatură ci Poștașul Ioanei Crăciunescu. Părinții speriați m-au dus la medic și mi-au cumpărat alt pat…De atunci și până acum nimic nu s-a schimbat”. De altfel, Ioana Crăciunescu a citit mai multe poeme în care patul este personaj principal, ficțional ori poetic. Printre acestea, poemul ”Saltelele” a primit aplauze la scenă deschisă.

Ioana Crăciunescu a citit din volumele “Mon general”, Editura Tracus Arte, 2017, ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, 2017 și ”Chit sau dublu”, Editura Charmides, care a primit Premiul APLER -Cartea de Poezie a anului 2021. Dan Mircea Cipariu a citit din ”Chit sau dublu” poemul pe care Ioana Crăciunescu i l-a dedicat lui Mircea Ivănescu și, în oglindă, poemul pe care Mircea Ivănescu i l-a dedicat Ioanei Crăciunescu.

Mihai Zgondoiu și Ioana Crăciunescu (foto: Mihaela Petre)

UNDERCLOUD 1(6) se desfășoară între 19-25 iunie 2023 pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București).

La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 25 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 – 21.00, are loc proiectul exclusivist, V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani – Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion – Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Intrarea la cele 6 evenimente V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie se face numai pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile, care pot fi solicitate la adresa de email undercloudfest@gmail.com sau cipariu@yahoo.com .Rezervarea locului este confirmată doar după primirea răspunsului de la organizatori.

Partenerul serilor de lectură V.I.P. – Vin. Intimitate.Poezie, la UNDERCLOUD 2023, este Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.

Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este organizat de Fundația Calea Griviței în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă.  Inițiat de Chris Simion – Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul de descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.

Dan Mircea Cipariu (foto: Mihai Zgondoiu)

Producători: Fundația Calea Griviței și Asociația UNDERCLOUD

Realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului I și Ministerului Culturii

În parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureștiși Cartierul Creativ

Spații partenere: UNARTE, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români, J`ai Bistrot, Black Habit

Parteneri principali: George. Primul Banking Inteligent, Visa

Parteneri: Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Tzuca și Asociații, Gavrilă și Asociații, Theatrum

Partener media principal: Rock FM

Parteneri media: Euromedia, B365, Ziarul Metropolis, HAPP.RO, IQAds, Liternet, Cult-Ura, Agenda de Carte, The Institute

www.undercloud.ro

***

Ioana Crăciunescu (foto: Mihaela Petre)

SALTELE

În fiecare noapte adorm în altă parte, în alt pat,

şi fiecare pat se-ncălzeşte de fierbinţeala mea şi pleacă singur după mine.

(după Ea cea împăturită în sinea ei – în pielea mea)

Oraşe, sate, capitale înnegrite, moteluri, corturi întinse pentru o noapte…

Cohortele de paturi în singurătate, clănţănind de frig,

mă urmăresc pe autostrăzi, şosele, bulevarde – lovite-n intersecţii ţipă, urlă, strig,

vor să atingă pline de sudoare căldura ştrangulată-n dormitoare.

Cutii de-o clipă-n care-ngropi puiul de somn. Of-ul prea mic, sughiţul, un cuţit

Saltelele de lână, saltelele de paie, scânduri, nuiele, arcuri, perne de aer – rogojini de sânge

în zgâlţâit de trenuri, în clătinatul de vapoare,

paturi pe roţi care îmi plimbă orfelinatul de coşmare.

Vrei să scapi – iei avionul şi de sus privind,

nu vezi decât aceleaşi capete de pat,

bălăngănindu-se, smucind, lovind tăblii şi vrând să zboare.

Străzile toate par doar coridoare de ape tulburi

care împing din vâsle paturi evadate,

fără colace de salvare.

Aterizezi în altă parte, alte piste,

gări deşănţate, aeroporturi reci, aseptizate, şi vezi cum te ajung din urmă

dormezele nebune, iubitoare, fotolii desfundate, fantomele de canapele,

paturi strategice, paturi chilie, paturi cruci, paturi de fier

din închisori şi din spitale,

sicrie căptuşite cu căldură, paturi goale.

la graniţă la vamă

                        „Hai să trăiţi – Domn’ Colonel, am prins-o

Doamna se ocupă de Import-Exportul ilegal al paturilor sale!”

– Lăsaţi-mă să trec, de când mă ştiu amenda o plătesc!

Mă învelesc în carnea copacului abia plantat, adorm epuizată printre seve milenare.

Dorm dreaptă ca soldatul în picioare.

Şi doar din respirare, copacul jupuit mi se alungeşte la picioare, desfoiat

„Ah … ce maniere … ce copac”

rabdă tăierea cu-mpăcare,

mi se transformă, iar, în pat.

Ioana CRĂCIUNESCU

Număr de vizualizări :433

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508