spot_img

Narada lansează totuldespreD177.ro, prima platformă de informare despre direcționarea impozitului pe profit prin formularul D177

Datorită unei oportunități istorice din partea guvernului, organizația Narada lansează o campanie de informare pentru companiile din România care vor să se implice în educație, dar care nu știu că azi o pot face fără niciun cost, direcționând 20% din impozitul pe profitul realizat anul trecut. Astfel, organizația Narada informează prin intermediul noii platforme create, totuldespreD177.ro, ce este formularul D177, cum se direcționează 20% din impozitul pe profitul realizat anul trecut către Narada și de ce acest lucru este benefic atât pentru companii, cât și pentru educația din România. 

Narada este prima organizație care dedică o platformă acestui formular. Mai exact, digitalizează răspunsurile la toate întrebările pe care le-ar putea avea un agent economic în fața acestei situații. TotuldespreD177.ro este un produs Narada care explică foarte clar cine poate completa formularul, care este suma care poate fi direcționată, calculată cu ajutorul unui calculator digital în timp real și, mai ales, în ce vor fi investiți banii. Fiind o oportunitate relativ nouă, ce a fost accesibilă doar câteva luni anul trecut, multe dintre firmele din România nu o cunosc și astfel cei 20% din impozitul pe profit nu sunt redirecționați către o cauză sau o misiune. 

Ce înseamnă formularul D177? În septembrie 2022 a intrat în vigoare ordinul nr. 1679/2022 privind legea sponsorizării. În termen de șase luni de la depunerea bilanțului, orice companie plătitoare de impozit pe venit sau pe profit poate redirecționa 20% din impozitul pe venit/profit plătit deja pentru anul trecut, către o organizație non profit, prin completarea formularului 177. Până pe data de 25 iunie 2023, orice persoană juridică, plătitoare de impozit pe venit/profit trebuie să depună bilanțul pentru anul 2022 și să plătească taxele aferente anului trecut. În termen de șase luni, adică până la 25 decembrie 2023, poate direcționa 20% din impozitul pe venit/profit (plătit deja la stat) către o organizație non guvernamentală. Pentru acest lucru, este necesară completarea unui contract de sponsorizare și declarația D177 care ulterior va fi depusă la ANAF. 

Credem cu tărie în misiunea noastră și acesta este și motivul pentru care ne trezim dimineața și facem ceea ce facem. Știm că doar prin educație noi, ca națiune, avem șanse să evoluăm, să ne dezvoltăm. Și, nu numai să ne ridicăm la nivelul celorlalte state europene, ci chiar să creăm oportunități inovatoare în țara noastră. Până atunci însă, în prezentul nostru,  încă ne luptăm cu situații în care copiii României merg la școli în care plouă prin acoperiș, sau unde le îngheață mâna pe cretă iarna, unii trebuie să meargă kilometri pe jos pentru a ajunge la ore, nu au suficient sprijin material sau emoțional să se dezvolte la întregul potențial, iar alții abandonează cu totul școala. În acelasi context prezent, lumea așa cum o știm este zguduită de răspândirea rapidă a soluțiilor de Inteligență Artificială – joburi, business-uri, industrii se reinventează complet sub ochii noștri în timp ce cererea de forță de muncă calificată este azi, în România, considerabil mai mare decât oferta. Și atunci propun să încercăm să ne imaginăm care va fi diferența de șanse între un copil ce are acces la cea mai nouă tehnologie și știe cum să folosească și cele mai noi resurse din domeniu versus unul ai cărui părinți nu-și permit să-l trimită la școală pe motiv că nu are pantofi în picioare, darămite internet în casă sau device-uri de tehnologie. Este limpede că trebuie să facem ceva, că nu mai putem aștepta să se facă și că doar împreună putem transforma sistemul educațional. D177 este într-adevăr o oportunitate istorică de care trebuie să profităm. Acești bani pot face cu adevărat diferența în cazul investițiilor în educație și ne simțim datori să aducem aceste informații companiilor și managerilor”, precizează Raluca Jianu, CEO Narada.

La întrebarea „De ce redirecționarea către Narada?”, organizația aduce în atenție rezultatele ultimului an:

  • Aproape 200 de alerte din educație rezolvate.
  • 50 de mii de copii impactați.
  • Peste 2,5 milioane de lei investiți de către companiile din România în rezolvarea alertelor.
  • Peste 30 de mii de elevi conectați la educația remedială prin platforma Naradix
  • Peste 6 mii de lecții digitalizate, din materia clasele 0-8 și educația viitorului
  • Aproape 2500 de profesori  s-au implicat în toate proiectele Narada

Un exemplu de intervenție a fost Școala gimnazială din Sâncel, județul Alba. Asemenea multor instituții de învățământ din țară care se zbat într-o luptă inegală cu lipsa dotărilor și a intervențiilor în infrastructură din cauza unui sistem slab finanțat, școala din Sâncel avea instalația electrică din 1963, anul în care a fost construită. Într-o zi de octombrie, când elevii erau la ore, s-a produs un scurtcircuit, focul a ars mocnit până ce s-a produs o explozie. Din fericire, profesorii au reușit să evacueze elevii și nimeni nu a pățit nimic, în afara câtorva atacuri de panică. Din păcate, multe școli din țară se află cumva sub amenințarea pericolului unui astfel de incident. Narada a înțeles necesitatea implicării și sub sloganul #EokSaFacemNoi, mobilizează comunitățile și resursele pentru a interveni de jos în sus, de la firul ierbii, stabilindu-și un obiectiv de 50 de mii de copii impactați în acest an. În cazul Școlii de la Sâncel, după trei ani lungi de reconstruire a clădirii, Primăria nu mai putea aloca niciun ban pentru mobilier și dotări, iar elevii se aflau din nou în imposibilitatea de a se reîntoarce la școală. Narada a mobilizat comunitatea din mediul de business și astfel a putut finanța alerta înscrisă pe HartaEdu. 

Aceste investiții care se pot realiza cu sprijinul companiilor și prin intermediul redirecționării impozitului susțin atât reconstruirea unor infrastructuri inadecvate care pun siguranța copiilor în pericol, cât și reformarea educației în România și susținerea unor noi generații de elevi de a-și dezvolta abilitățile pentru a-și atinge potențialul. În ceea ce privește statisticile forței de muncă și a sistemului de învățământ din România:  

•           7 din 10 manageri de companii spun că este dificil să găsească angajaţi specializaţi în piaţa forţei de muncă. 60% dintre ei spun că reuşesc să găsească specialişti abia după 6-9 luni de la postarea anunţului de recrutare;

•           Doar 1,6% dintre angajaţii din România au urmat cursuri de formare profesională;

•           În 2022, în România erau angajați oficial 84.936 de salariați străini, din 178 de ţări, o consecință a deficitelor de pe piaţa muncii de la nivel local;

•           1,2 milioane de elevi învață în școli cu o infrastructură inadecvată;

•           40% dintre școlile din România nu au autorizație ISU;

•           Numai în 11 județe din România, numărul școlilor care au rețele electrice mai vechi de 20 de ani se ridică la 1160. Dintre acestea, peste 100 reprezintă un real pericol pentru siguranța elevilor!

Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când Andra Munteanu (co -fondatoare a organizației) a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Primele pe listă erau durerile de dinți și lipsa încălțărilor potrivite. Motive absurde într-o Românie europeană, dar dureros de reale în comunitățile marginalizate și vulnerabile din România. Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. 

Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.

Număr de vizualizări :111

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508