spot_img

In/FORM/all – expoziție de Eusebio Spînu

Galeria Galateea Contemporary Art invită publicul miercuri 14 iunie 2023, ora 19.00 la vernisajul expoziției In/FORM/all,  a artistului vizual Eusebio Spînu. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

”Elogiul gestului temerar de a accidenta cu sens lăuntrul spațiului expozițional minimalist al Galeriei acoperă în aceeași măsură dinamica ce definește mecanica irepetabilă a conglomeratelor-instalații și raportul lor cu parietalul-sumă de „tablouri”, cât și curajul riscat al „mono-cromaticii” dominante, abia nuanțată de vârste menite complementarității vizuale. Să-ți poți stăpâni imboldul spre „demonstrația” de putere creatoare, ce dovadă de forță!” Constantin Hostiuc, critic și istoric de artă

Eusebio Spînu este un artist vizual polivalent – dar ca formare de bază este ceramist. A fost student la clasa renumitului profesorului Costel Badea, care i-a insuflat dragostea pentru ceramică și i-a dezvoltat abilitățile în acest domeniu. Ca artist plastic, Eusebio Spînu abordează și alte domenii ale artelor vizuale, cum ar fi sculptura, pictura, desenul sau instalația. Această abordare eclectică și deschisă către diferite medii artistice îi permite să-și dezvolte propriul stil artistic să-și exprime creativitatea într-un mod variat.

Născut în Constanța și stabilit în București, Eusebio Spînu este un artist cu o experiență vastă în domeniul artelor vizuale.

Pe lângă activitatea sa artistică, Eusebio Spînu este implicat și în educație, împărtășindu-și cunoștințele și experiența cu alți artiști și tineri talentați. Este totodată și mentor pentru mulți aspiranți în domeniul artelor plastice, oferindu-le îndrumare și încurajare în cadrul procesului lor de învățare și dezvoltare artistică.

Prin rolul său în instituții precum Liceul de Artă Constanța, Centrul Cultural „Th. Burada” Constanța și Liceul de Arte Plastice „N. Tonitza” București, Eusebio Spînu a influențat și format generații de absolvenți talentați.

Ca artist-ceramist, Eusebio Spînu a participat la numeroase expoziții de grup, atât în România , cât și în străinătate. De asemenea, el se poate mândri cu un palmares impresionant de expoziții personale desfășurate în diverse orașe din România și Elveția.
De-a lungul carierei sale a fost distins cu numeroase premii la nivel național. 

Un aspect deosebit, ce îl definește pe Eusebio Spînu, este abilitatea sa de a-și pregăti propriile materiale de lucru – cum ar fi gresia, lutul, angobele și glazurile. Timp de 30 de ani, Eusebio Spînu a lucrat cu gresie produsă în propriul său atelier, folosind utilaje specifice proprii, iar ca materie primă – solul Dobrogei (această practică a desfășurat-o în special în perioadele în care nu erau disponibile pe piață materiale ceramice gata preparate). El experimentează cu materialele ceramice precum argila, gresia, porțelanul și faianța. Se joacă cu glazuri și pământuri colorate, manipulează linia cu subtilitate și explorează volumele plastice și decorative. Întregul spectru de forme expresive oferit de ceramică este folosit cu generozitate în creațiile sale.

În expoziția „In/FORM/all”, artistul prezintă o serie de lucrări parietale din gresie, decorate cu angobe colorate, pastă și accente realizate cu glazuri. Aceste lucrări de dimensiuni relativ mici ilustrează, într-un mod fluent și captivant, armonia dintre ceramică și grafică. Expoziția mai cuprinde și câteva compoziții ceramice sculpturale și o instalație amplă. Aceste lucrări sunt realizate din gresie arsă la temperatura de 1180 de grade Celsius.

Artistul dorește să atragă atenția publicului că ceramica rămâne un material cu resurse nelimitate. Pentru artist, ceramica nu și-a epuizat resursele plastice și decorative și este unul dintre cele mai atrăgătoare materiale. El împărtășește convingerea mentorului și profesorului său, Costel Badea (unul dintre fondatorii școlii de ceramică modernă din România), conform căruia „ceramica înseamnă volum, culoare și desen”.
Lucia Lobonț, artist vizual și curator Expoziția poate fi vizitată până în data de 12 iulie 2023.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508