spot_img

”Diasporic”, expoziție și masă rotundă la Centrul de Interes

”Diasporic” este o expoziție amplă dedicată exilului și felului în care artiștii mențin legături, pe plan simbolic și metaforic, cu țara de origine. Pe plan artistic, aceste genealogii sunt surse prolifice de inspirație. Abordarea expozițională asupra ideilor recente de diasporă în arta contemporană, reflectă preocuparea Centrului de Interes de a fi racordat la frământările și realitățile societății actuale. Cei nouă artiști și curatorul, care trăiesc și lucrează în afara granițelor țărilor de origine, sunt nume de referință ale artei contemporane internaționale. Vernisajul expoziției ”Diasporic” va avea loc miercuri, 7 iunie 2023, între orele 18:00 și 22:00, la Centrul de Interes de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A din Cluj-Napoca. După ziua vernisajului, expoziția va putea fi vizitată în perioada 8 iunie – 29 iulie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Vernisajul va fi urmat joi, 8 iunie, de la ora 18:00, de o masă rotundă în jurul tematicii expoziției ”Diasporic” moderată de Florin Ștefan – artist, profesor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, președintele Federației Centrul de Interes, la care vor participa în persoană Ami Barak – curator și critic de artă independent, Decebal Scriba – artist, Dana Fabini – artist și profesor universitar doctor habil la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Vlad Țoca – profesor universitar doctor habil la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar Benoît Bavouset – consilier de creație și educație artistică în cadrul Ministerului Culturii din Mamoudzou, Mayotte, și Bogdan Ghiu – scriitor, eseist, traducător, vor participa la masa rotundă prin Zoom.

Selecția curatorului Ami Barak -născut în România, trăiește și lucrează în Franța, pentru expoziția ”Diasporic” îi include pe artiștii Adel Abdessemed – născut în Algeria, trăiește și lucrează în Franța, Mircea Cantor – născut în România, trăiește și lucrează în Franța, Gaëlle Choisne – născută în Franța, trăiește și lucrează în Franța și Germania, Latifa Echakhch – născută în Maroc, trăiește și lucrează în Elveția și Franța, Hana Miletić – născută în Croația, trăiește și lucrează în Belgia, Melik Ohanian – născut în Franța, trăiește și lucrează în Franța și Statele Unite ale Americii, Ana Prvački – născută în Serbia, trăiește și lucrează în Statele Unite ale Americii și Germania, Decebal Scriba – născut în România, trăiește și lucrează în Franța și Daniel Otero-Torres – născut în Columbia, trăiește și lucrează în Franța.

Trei dintre artiștii expozanți sunt laureați ai Premiului Marcel Duchamp, cea mai importantă distincție pentru artă contemporană în Franța, iar toți cei nouă artiști au expus în marile muzee și bienale de artă ale lumii: Veneția, São Paulo, Gwanju, precum și în Muzeul de Artă Modernă MoMA din New York sau Palais de Tokyo din Paris.

Utilizarea termenului diaspora s-a extins considerabil în ultimele decenii. Referindu-se inițial la un exil forțat din motive politice, economice, sociale sau culturale, el este acum relativ banal și e suficient să se mențină o legătură, cel puțin simbolică, cu o țară de origine și cu un ansamblu de populații dispersate care au provenit din acesta pentru a se proclama membru al unei diaspore și, prin ricoșeu, pentru a-și asuma o identitate pe care volens nolens o readuce la origini. În plan artistic, aceste legături conștiente sau inconștiente, aceste genealogii artistice sunt incontestabil surse de îmbogățire, atât simbolică, cât și metaforică. Orice ar face, artiștii vor exprima, atât la nivelul vocabularului formal, cât și la nivel conceptual, lucrări sau detalii care să ne readucă la aceste legături. Așa cum bine spune sociologul și cercetătorul britanic Paul Gilroy (1993), «Rădăcinile au făcut loc traseelor». Scriitorul american Philip Roth spune «Oamenii strămutați au lucruri de învățat de la noi». Și din aceste motive am ales acești artiști și aceste lucrări pentru a arăta și demonstra puterea și diversitatea abordărilor, dar și pentru a surprinde efectele de dispersie, împrăștiere, granițe, origine și întoarcere, insider și outsider care corespund unor realități și experiențe trăite care oferă o gamă emblematică”, explică curatorul Ami Barak perspectiva pe care expoziția ”Diasporic” o oferă asupra acestui fenomen global și complex.

Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres și www.centruldeinteres.art.

Evenimentul face parte din proiectul ”Centrul de Interes Vector al Artei Contemporane Clujene 2023” realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

Organizator: Federația Centrul de Interes

Echipa: Florin Ștefan (coordonator general eveniment), Delia Avram (asistent), Ovidiu Leuce, Andrei Budescu, Andrei Ispas, Dan Tămaș (echipa de producție), Răzvan Sădean (coordonator comunicare și PR), Andrei Budescu (fotografii), Vlad Sulea (design), Colorim (print), Goldeen Cargo (logistică)

Partener oficial: Banca Transilvania

Sponsori: EnergoBit, Weberbau

Parteneri media: Visit Cluj, ilikecluj.ro, Modernism.ro, Cluju.ro, Propagarta.ro, Actual de Cluj, Napoca Live, Media9, Agenția de Carte

Număr de vizualizări :268

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508