spot_img

”Cleopatra și Frankenstein” de Coco Mellors – despre dragoste, singurătate și ce e dincolo de măștile afișate de oameni

Cleopatra și Frankenstein”, romanul de debut al scriitoarei americane de origine britanică Coco Mellors, a fost considerat de importante publicații americane „cea mai tare carte din 2022” („the hottest book of 2022”). La numai un an de la lansarea pe piață, ”Cleopatra și Frankenstein”, roman publicat de Editura Trei, a fost tradus în 14 limbi, iar Warner Bros. pregătește deja un serial inspirat de el. Deși autoarea în vârstă de 33 de ani pare să fi găsit o rețetă facilă a succesului, lucrurile nu au stat chiar așa. Într-un interviu pentru site-ul britanic Stylist, Mellors spune că a scris la roman vreme de 5 ani, în timp ce lucra pe post de copywriter și nu a fost niciodată sigură că va reuși să-l publice: „Eram într-o zonă foarte anonimă, fără agent, când l-am scris, așa că nu știam dacă-l voi publica. Avem câteodată griji de genul: Ce mă fac? Sunt oare nerealistă? Este aceasta doar o idee fantezistă?”.

Lucrurile nu au mers mai ușor nici după ce Coco Mellors a avut un agent, pentru că a primit 30 de refuzuri de publicare: 15 de la edituri din Statele Unite și 15 din Marea Britanie. Dar nici acest lucru nu a oprit-o. A mers mai departe cu formula sa îndrăzneață de a scrie, până când două edituri au acceptat-o. „Am scris despre ceea ce mă interesează și aceasta este natura umană și de ce facem lucrurile pe care le facem”. Sub aparența unui romance urban (sau a unui romcom), „noua voce elegantă și incitantă”, cum a fost numită Coco Mellors în presa americană, construiește personaje provocatoare, care scot cititorii din zona de confort, oameni ai secolului 21, cu probleme ale zilelor noastre: contrast puternic între aparență și esență, singurătate în mijlocul mulțimii, dorință disperată de conexiune și tot ce sunt capabili oamenii să facă pentru a o obține. 

                     Despre dragoste, singurătate, adicții și cea mai bună terapie pentru ele

            În Cleopatra și Frankenstein, Coco Mellors spune povestea lui Cleo, o tânără pictoriță britanică de 24 de ani, care îl cunoaște pe Frank, un bărbat de succes, cu 20 de ani mai în vârstă. Căsătoria care urmează aproape imediat pare garanția unei vieți fericite, însă lucrurile nu decurg astfel. În New York, metropola care are un efect aproape halucinant asupra locuitorilor, Cleo, Frank și prietenii din jurul lor par să trăiască aceeași dramă: a singurătății, adicțiilor de tot felul și incapacității de conectare cu ceilalți. Dincolo de aparențele strălucitoare afișate de personajele lui Coco Mellors, se ascunde un hău întunecat în care acestea riscă să se cufunde. 

La numai 33 de ani, autoarea americană vorbește despre aceste lucruri din propria experiență: „Singurătatea este invizibilă pentru ceilalți de cele mai multe ori”, povestește Coco Mellors pentru publicația Stylist. „Eu am fost o persoană care nu părea neapărat că e singură – mă înconjuram adesea, în mod deliberat, de oameni – și nu am împărtășit adevărul experienței trăite mult timp. La 20 de ani, m-am luptam cu alcoolismul, care te separă de oamenii pe care îi iubești și, de asemenea, te separă de tine însuți, ceea ce este foarte dureros. Nu mai eram capabilă să-mi dau seama cine eram și de aceea a devenit important pentru mine să scriu despre asta”, mai spune scriitoarea. 

            Așa cum în lumea de azi, pe Social Media, spre exemplu, oamenii par în general fericiți, personajele romanului trăiesc și cultivă – până la un punct – o astfel de stare iluzorie. Criza psihologică prin care trece Cleo (dar și căsnicia ei) are de fapt, efect vindecător. Dărâmă zidul aparențelor și obligă personajele să se confrunte cu adevărul interior, să reconstruiască o lume în acel spațiu devenit un vid. 

Acestei lumi glamouroase la prima vedere, dar care ascunde distorsiuni grave și suferință (comparată cu cea din „Marele Gatsby”), Coco Mellors îi opune viața aparent banală, dar plină de profunzime a personajului Eleanor. Odată cu intrarea în scenă a acesteia, scriitoarea schimbă și registrul stilistic – scrie la persoana 1, cu mult umor, deși nu acoperă astfel o anumită atmosferă melancolică a romanului. Acest personaj luminos obligă cititorii la reflecție. Conectarea între oameni nu se realizează atât timp cât fiecare joacă un rol și caută să pară cât mai interesant, ci mai ales în momentul când măștile cad, indiferent ce se ascunde dincolo de ele. Autenticitatea, fidelitatea față de vocea interioară este ceea ce deschide calea către ceilalți. De altfel, Coco Mellors mărturisește că acesta este motivul pentru care scrie. „Pentru mine, modul de a-i face pe oameni să se simtă mai puțin singuri a fost să scriu deschis despre părțile din noi înșine pe care le ținem ascunse și de care ne este rușine”, spune scriitoarea. Descrierile pot fi uneori șocante, dar autoarea romanului Cleopatra și Frankenstein sugerează că acesta este un pas necesar atât pentru vindecare, cât și pentru a pune bazele unui nou început.  

Număr de vizualizări :99

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508