spot_img

Bogdan O. Popescu citește la V.I.P. – Vin. Intimitate.Poezie, în cadrul UNDERCLOUD 1(6)

Bogdan O.Popescu (foto: Cristian Sultana)

Ediția a XVI-a a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, ce se va desfășura între 19-25 iunie 2023, se extinde pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București). La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 25 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 – 21.00, are loc un proiect exclusivist, V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani – Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion – Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Pentru ediția a XVI-a UNDERCLOUD, Bogdan O.Popescu a făcut un exercițiu de întoarcere în timp: ”Vreo 16 ani să fi avut când au venit Andrei Pleșu și Mircea Dinescu în liceu la noi, la “Gheorghe Lazăr”. Eram a X-a sau a XI-a și anul era 1987. În vremea aceea puține erau evenimentele culturale cu semnificație – acesta pe mine m-a marcat. Cu politica vremurilor, era ceva rar și extraordinar să ne viziteze vreo personalitate reală – mult mai degrabă vedeam pe câte cineva de la UTC sau PCR.

Și să faci rost de cărți bune era anevoios. Pe o străduță aproape de liceu – cred că pe Gutenberg – exista o librărie unde reușisem să îmi fac o relație – doamna respectivă îmi păstra câte o carte care știa că mi-ar plăcea, când apărea. Oricum, o cumpăram condiționat, la pachet cu cărți ale regimului care nu se vindeau dar trebuia să se raporteze că s-au vândut…

În fine, avusesem suficient noroc, în timpul de mai bine de un an de când vizitam librăria, încât să prind și “Minima moralia” lui Pleșu și “Democrația naturii” lui Dinescu și pe fiecare le citisem în nu mai mult de o zi. Așa că pentru mine chiar era o sărbătoare acel moment al vizitei lor, fiindcă eram într-o oarecare cunoștință de cauză – fusesem fascinat de erudiția și înțelepciunea combinată cu umor în cazul lui Pleșu și de sintaxa îndrăzneață, pe alocuri cu metafore geniale, în cazul lui Dinescu.

Până atunci nu venise încă nimic cu adevărat rău în viața mea, cu excepția morții tatălui meu, din care nu înțelesesem nimic, doar că îmi lăsase un gol uriaș.

În ziua cu pricina, când era programată vizita celor doi “mari”, mulți dintre colegii cu care am vorbit erau emoționați. Se zvonise că invitații noștri ar vorbi relativ liber, fără să escamoteze idei sau să reitereze importanța “partidului”, ceea ce era ceva foarte rar, cel puțin pentru adunările publice. Așa s-a și întâmplat. Îmi aduc aminte că i-am admirat profund, fiindcă am realizat că există și oameni liberi și puternici în România acelor ani. De ce or fi venit ei la noi… chiar nu știu, nu am aflat până în ziua de azi. A fost foarte importantă această întâlnire pentru toți liceenii care ne-am înghesuit atunci într-o sală de clasă, am rememorat asta la întâlnirea de 30 de ani de la absolvire. Și am avut, personal, mare noroc că am putut fi acolo, mi-a ținut loc Andreea Esca…” (Bogdan O. Popescu)

Intrarea la cele 6 evenimente V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie se face numai pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile, care pot fi solicitate la adresa de email undercloudfest@gmail.com sau cipariu@yahoo.com .Rezervarea locului este confirmată doar după primirea răspunsului de la organizatori.

Partenerul serilor de lectură V.I.P. – Vin. Intimitate.Poezie, la UNDERCLOUD 2023, este Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.

Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este organizat de Fundația Calea Griviței în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă.  Inițiat de Chris Simion – Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul de descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.

Producători: Fundația Calea Griviței și Asociația UNDERCLOUD

Realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului I și Ministerului Culturii

În parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureștiși Cartierul Creativ

Spații partenere: UNARTE, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români, J`ai Bistrot, Black Habit

Parteneri principali: George. Primul Banking Inteligent, Visa

Parteneri: Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Tzuca și Asociații, Gavrilă și Asociații, Theatrum

Partener media principal: Rock FM

Parteneri media: Euromedia, B365, Ziarul Metropolis, HAPP.RO, IQAds, Liternet, Cult-Ura, Agenda de Carte, The Institute

www.undercloud.ro

MAGDA CÂRNECI este scriitoare, critic de artă, traducător și manager cultural. După Revoluția din decembrie 1989, ea s-a implicat activ în viața politică și culturală din România. A făcut un doctorat în istoria artei la Paris în 1997. Ca activist socio-cultural, ea a fost președintă a GDS (Grupul pentru Dialog Social) și a PEN Club România. Este membră a Parlamentului Cultural European (ECP) și a Parlement des Ecrivaines Francophones (PEF). A publicat multe cărți de poezie, eseu, proză și istoria artei. Poemele ei au fost traduse în numeroase limbi și au apărut în diverse antologii. Are volume de poezie traduse în franceză, olandeză, spaniolă, iar în engleză i-au apărut două volume (Chaosmos, 2006, și A Deafening Silence, 2017). Romanul ei feminist FEM a fost nominalizat la diverse premii în România, a fost tradus în franceză în 2018 și în engleza americană în 2021, iar în 2022 a fost finalist la PEN America Translation Award. In 2019 ea a primit Legiunea de Onoare din partea Statului Francez.

IOANA CRĂCIUNESCU este actriţă de teatru şi cinema şi poetă. În 1973 a absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti şi a devenit actriţă a Teatrului Nottara. A publicat volumele: “Duminica absent”, Cartea Românească, București, 1980; “Supa de ceapă”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981; “Iarna clinic”, Cartea Românească, București, 1983; “Mașinăria cu aburi”, Editura Eminescu, București, 1984; “Creștet și gheare”, Cartea Românească, București, 1998; ”Supa de ceapă / Soupe à l’oignon”, Editura Brumar, Timișoara, 2007; “Mon general”, Editura Tracus Arte, 2017, ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, 2017. În 2021, a publicat volumul de poezie ”Chit sau dublu”, Editura Charmides, care a primit Premiul APLER -Cartea de Poezie a anuui 2021.  Filmografie: Actorul și sălbaticii (1975); Artista, dolarii și ardelenii (1980). Ioana Crăciunescu a jucat în producțiile Pullman paradis (1995), Mensonge (1993), Quelque part vers Conakry (1992), Întâmplări cu Alexandra (1989), Duminica în familie (1987), Să-ți vorbesc despre mine (1987), Femeia din Ursa Mare (1982), La capătul liniei (1982), De ce trag clopotele, Mitică? (1981), Ion: Blestemul pamântului, blestemul iubirii (1979), Ediție specială (1978).

ROZANA MIHALACHE

poetă, jazz & cats mama

S-a născut într-o zi de joi, 10 noiembrie 1988, la București. 

Pînă la 18 ani, a crescut într-un sat nemacondian aflat la 18 km de Capitală. 

Pînă în prezent, a murit multe morți mici. 

Din 2009 și pînă în clipa de față a colaborat cu publicațiile: Dilema Veche, Observator Cultural, Jurnalul Național, Revista Cultura,  FilmMenu. 

A semnat interviuri cu: Leonard Cohen, Roscoe Beck, Solomon Marcus, Salman Rushdie, Attila Bartis. 

Tot din 2009 și pînă în prezent îi sînt publicate povestiri pe LiterNet.ro, iar în 2015 intră în antologia ”Literatură Fresh”, publicată sub egida ICR Praga – ”Scriitori LiterNet traduși în cehă”.

În 2011 a absolvit Universitatea Națională de Teatru şi Film I.L. Caragiale, Bucureşti | Facultatea de Film, secţia Comunicare Audiovizuală.  

Din aprilie 2011, este coordonator artistic al Green Hours jazz&theatre-café … și creator de afișe…și măturător de scenă…și regizor tehnic etc. etc. etc.

Din 2016 este director artistic al Green Hours JAZZ Fest. 

Este asistent coordonator proiect al ”Unfinished Conversations on the Weight of Absence” – participarea României la cea de-a 58-a Expoziție Internațională de Artă: La Biennale di Venezia, 2019.

Tot în 2019 (noiembrie) a debutat cu “Sunt aici”, Editura CDPL (Casa de Pariuri Literare), volum de nepoeme – inspirate de Leonard Cohen și ilustrate de Cătălina Flămînzeanu (nominalizare la Premiul ”Mihai Eminescu” – secțiunea Debut).

Anul 2020 îi aduce o invitație la ediția a XII-a a Maratonului de Poezie și Jazz, o lectură în cadrul Enjoy Jazz Festival – Heidelberg, Germania, precum și o nouă apariție editorială: volumul colectiv “Izolare forțată” – Casa de pariuri literare. 

În 2021 coordonează volumul ”Fenomenul Green Hours” și susține sus și tare că ”sexul autorului, la fel ca sexul îngerului, chiar nu contează” în antologia ”În căutarea cititorului pierdut” (ambele editura Casa de pariuri literare). 

În prezent învață să respire sub apă, fuge de ea însăși, scrie despre jazz & more în “Zile și Nopți”

și pregătește lansarea celui de-al doilea volum de (ne)poeme: ”Tu știai că există / O balenă / Solitară / În oceanul Pacific / Al cărei strigăt atinge frecvențe / Atât de înalte / Încât nimeni din specia ei / Nu o poate auzi?”

BOGDAN O. POPESCU s-a născut la 8 martie 1971, în Bucureşti. A absolvit în anul 1989 Liceul „Gheorghe Lazăr” și în 1996 Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitală. A susținut două doctorate: primul referitor la moartea neuronală, la aceeași universitate, în anul 2000, și al doilea cu o teză despre mecanismele fiziopatologice ale bolii Alzheimer, la Institutul Karolinska din Stockholm, în anul 2004. Este medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. În anul 2007 a obținut premiul „Victor Babeș” al Academiei Române pentru cercetări în domeniul neuroștiințelor. A debutat în presa literară în 1987, în Suplimentul Literar-Artistic al Scânteii Tineretului (SLAST) şi a publicat după aceea în numeroase reviste literare. Volume de versuri publicate : „La revedere, prinţesă”, editura Vinea, 1995, carte distinsă cu Marele premiu „Ion Vinea” pentru debut literar, „Marfă” (antologie colectivă, împreună cu Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ şi Dan Pleşa), editura Salut, 1996, „Poemul de gardă”, editura Celsius, 1999, „Pisica neagră, pisica moartă” (împreună cu Traian T. Coşovei), editura Crater, 2001, „Leul de după extravaganţe”, editura Cartea Românească, 2002, „Maşinăria de uitare”, editura Naţional, 2004, „Poeme în loc de tutun”, editura Brumar, 2007, „Aerobiciclete”, editura Brumar, 2010 (premiul ASB pentru poezie, 2011), „Cartea dragostei”, editura Humanitas, 2014, „Cartea Războiului”, Editura Vellant, 2022. În anul 2011 a publicat volumul de proză scurtă „Viață de aruncat” la editura Polirom.   A fost tradus în suedeză, participând la antologia de poezie „Om jag inte får tala med någon nu”, editura Tranan, 2011 și la antologia de proză scurtă românească „Skräpliv”, editura 2244, 2013. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002.

IULIAN TĂNASE s-a născut pe 3 septembrie 1973 la Moinești, Bacău. A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti în 1999, și Facultatea de Filosofie, Universitatea București, în 2010. A fost redactor la Academia Cațavencu (1997-2010) și Revista Kamikaze (2010-2011), și realizator de programe la Radio Guerrilla între 2004 și 2019.

Este trainer de creative writing și storytelling (pentru adulți și copii) și realizator al podcastului RSS Reloaded.

A susținut lecturi publice în China, Hong Kong, Germania, Austria, Italia, Slovenia, România.

În 2009 a primit Premiul Hubert Burda pentru tineri poeți din Europa de Est (Offenburg, Germania), iar în 2011 Premiul 1+1+1=1 Trinitate / Literatură (Graz, Austria).

Dintre volumele publicate în România: Îngerotica (1999), Poeme pentru orice eventualitate (2000), Iubitafizica (2002, 2003, 2013), Sora exactă (2003), Ochiul exploziv (2006), Abisa (2007, 2016), Adora (2009), Cucamonga (2011), Oase migratoare (2011), Manualul Îmblînzitorului de Cafele (2013), Teoria tăcerii (2015, 2018), Experimentul MAMATATA (2015), Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat (2017), Melciclopedia (2017), Extraordinara călătorie a ariciului Ariston (2019), Dumneziac (2019), Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri (2021), Ce știm despre părinții noștri (coordonator, 2022), Aventurile lui Sacha în Țara Instrumentelor Muzicale Imaginare (2022).

În străinătate a publicat volumele: Balkanische Alphabete (împreună cu Constantin Acosmei și Vasile Leac), traduceri de Sabine Küchler, Hans Till și Ernest Wichner, Wunderhorn, Heidelberg (2009); Aimétaphysique (la science des amours imaginaires), traducere de Valentina Butoescu, Éditions Le Coudrier, Belgia (2010); La Demonadologio, traducere în esperanto de Ionel Oneț, Eldonejo Bero, Rotterdam (2013); Abgrunde, traducere de Ernest Wichner, Brueterich Press, Berlin (2018). În curs de apariție: Sessizlik teorisi (Teoria tăcerii), traducere în turcă de Arzu Oren (Epona, Istanbul).

***

CHRIS SIMION–MERCURIAN este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București, secția teatrologie (2000) și regie teatru (2005). A publicat zece cărți, printre care Ce ne spunem când nu ne vorbim40 de zileCare dintre noiÎn fiecare zi, Dumnezeu se roagă la MineImperativele adolescenței.
Cea mai recentă carte a sa  Dicționar de optimisme  a fost publicată în decembrie 2020, primul tiraj fiind epuizat în doar trei săptămâni. Editura Trei a lansat un al doilea tiraj al cărţii, care poate fi cumpărată de pe site-ul edituratrei.ro şi din librăriile din întreaga ţară.

Dăruiește pentru a exista mai departe! – așa am putea descrie într-o singură frază cartea scrisă de Chris Simion – Mercurian. Este primul dicționar în care fiecare dintre noi poate inventa cuvinte și fraze dragi sufletului său. Volumul este un suflu de optimism, încredere și bunătate pentru oricine îl citește și spune lucrurilor pe nume, fără a se ascunde după motto-uri sau experiențe de viață false.

Dicționarul de optimisme l-am scris cât am stat la Sibiel împreună cu Tiberiu, soțul meu, în perioada de lock down, când am simțit că «universul» ne-a tras frâna de mână și ne-a trecut pe modul «avion». Și ce să fac la înălțime și fără semnal? Am început să mă joc. Optimismul este o opțiune. Nu m-am născut optimistă. Am devenit. Am învățat singură că dacă aleg întunericul s-ar putea să nu mai ajung niciodată la lumină. În schimb, dacă aleg lumina…poate am șansa să mă bucur de ea. Încearcă și tu. E un exercițiu bun pentru suflet.” – Chris Simion

Chris Simion–Mercurian este una dintre cele mai vocale și iubite artiste din generația sa, o personalitate creatoare, originală, inovativă, un spirit viu, explorator, care s-a impus în cultura contemporană prin curaj, forță, pasiune și moralitate. Deși este recunoscută atât național, cât și internațional și deține câteva premii care ar fi putut să îi încurajeze aroganța, Chris își păstrează modestia și își cultivă neîncetat smerenia. Este un om conectat la Univers, un om al unei ere care ar putea începe.

A regizat peste 40 de spectacole de teatru, printre care Oscar și tanti Roz, Maitreyi, Mecanica inimii, Domnul Ibrahim și florile Coranului, Copilul lui Noe, Cu ce vă servesc?, Scaunele și multe altele. A inițiat Festivalul de teatru independent UNDERCLOUD, ajuns la cea de a XVI-a ediție. A demarat proiectul Grivița 53 (www.grivita53.ro), de construire a primului teatru privat de la zero.

De curând a debutat și în cinematografie, regizând primul său film, Care dintre noi, bazat pe propria experienţă în lupta cu cancerul. Filmul a avut premiera online în noiembrie 2020.

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul ”Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme ”Tsunami” (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său ”singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.

În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).

În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.

În 2023, publică volumul ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, editura Ars Libri, cu ilustrații de Raluca Neferu.

***

Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD 1(6) este organizat de Fundația Calea Griviței și ARCUB. UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă.  Inițiat de Chris Simion – Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul de descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508