Stelian Țurlea și „Colonia (aproape ca un blues)” la Salonul Internațional de Carte de la Torino

mai 22nd, 2023 | By | Category: Agenda de carte

Ca în fiecare an din ultimii 35, la imensul Lingotto Fiere de la Torino se desfășoară, între 18 și 22 mai, celebrul Salon Internațional de Carte cu sloganul „Literatura în oglindă”. La fel ca în ultimul deceniu au participat și scriitori din România, cu lansări ori doar cu traduceri.

Între cărțile lansate la standul României s-a aflat și microromanul lui Stelian Țurlea „La Colonia (quasi come un blues)”, apărută la editura Rediviva din Milano. Traducerea este semnată de Ingrid Beatrice Coman- Prodan care, în urmă cu câțiva ani, a mai tradus, la aceeași editură, un alt roman al acestui autor, „În absența tatălui”.

Cartea a apărut în românește în două ediții – prima, în 2015, la Editura Vremea, cu o prefață de Alex Ștefănescu, a doua la Editura Integral, în 2022. Coperta ediției italiene prezintă o reproducere a unui tablou semnat de Cristina Țurlea – „Grădina secretă”, expus la expoziția din 2011 „ÎnSemne în Culoare”, aflat acum într-o colecție privată.

Undeva în munții din apropierea Clujului, un sat a fost dezafectat pentru a se construi un lac de acumulare și o hidrocentrală. La fiecare doi ani, când lacul se golește pentru lucrări de decolmatare, vreme de două luni foștii locuitori și urmașii lor se instalează, cu acordul autorităților, în vechea vatră a satului, într-un fel de colonie în care își duc traiul de parcă nimic nu s-ar fi petrecut între timp, încercând să-și înțeleagă istoria. Povestea, istorisită de un adolescent, este o mică fabulă despre uitare și memorie.

Traducătoarea Ingrid Beatrice Coman-Prodan semnează și o prefață/cuvânt înainte în care, printre altele, spune: „<<Colonia>> te înșală, făcându-te să te gândești că intri într-o poveste pentru copii, dar îndată ce ajungi la capitolul al doilea te găsești în miezul unei istorii antrenante și stranii, complexă și sofisticată, văzută prin ochii unui copil, dar destinată să schimbe ordinea stabilită de o minte adultă.(…) Un realism magic manevrat la perfecțiune.”

La lansare s-a vorbit despre cum poate deveni realitatea înconjurătoare literatură, recuperarea memoriei, cum se vede lumea prin ochii unui copil, spre deosebire de ai unui adult, ce înseamnă, metafora, parabola, fabula într-o carte și până unde pot merge ele.

Număr de vizualizări :92


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro