Simpozion internațional „Eugen Simion – 90“

mai 23rd, 2023 | By | Category: Agenda de carte

Academia Română organizează joi, 25 mai 2023, sesiunea omagială „Eugen Simion – 90“, eveniment consacrat operei și personalității criticului, istoricului literar, profesorului și academicianului Eugen Simion. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10:30, și va fi precedată de ceremonia de inaugurare, la Biblioteca Academiei Române, a sălii de lectură „Eugen Simion“. Sesiunea omagială este onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va deschide lucrările. Vor lua cuvântul prof. Thierry de Montbrial și prof. Serge Fauchereau, membri de onoare din Franța ai Academiei Române, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, IPS Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, acad. Mircea Martin, prof. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Manifestarea din Aula AcademieiRomâne deschide, astfel, lucrările Simpozionuluiinternațional „Eugen Simion – 90“, care se va desfășura pe durata a două zile, 25 și 26 mai 2023, cu un program cuprinzător, dezvoltat la sediul Fundației Naționale pentru Știință și Artă, la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, la Muzeul Național al Literaturii Române și în sala de expoziții ARCUB, organizate mese rotunde, colocviul „Eugen Simion – Modelele criticii românești“ și prezentarea expoziției artistului Mircia Dumitrescu, dedicată academicianului Eugen Simion.

Simpozionul este organizat de Academia Românăîn parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Biblioteca Academiei Române și Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“.

Eugen Simion, unul dintre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române postbelice, eseist și editor, profesor universitar, s-a aflat la conducerea Academiei Române vreme de 12 ani. A fost președinte (1998-2006) și vicepreşedinte (1994-1998) al Academiei Române, președinte al Secției de filologie și literatură (2006-2022), preşedinte fondator al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (1999-2022), director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române (2006-2022).

Născut în comuna Chiojdeanca, județul Prahova, a urmat cursurile Liceului „I. L. Caragiale“ (fost „Sfinţii Petru şi Pavel“) din Ploieşti, unde a fost coleg cu Nichita Stănescu, şi ale Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, având ca profesori pe Tudor Vianu, Al. Rosetti şi Iorgu Iordan. Doctor în filologie cu o teză despre Eugen Lovinescu, a devenit cercetător în colectivul „Eminescu“ condus de D. Panaitescu-Perpessicius, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, lector de cultură şi civilizaţie românească la Universitatea Sorbona și profesor invitat la École Normale Supérieure de Paris.

Reputat istoric și critic literar, a publicat în revistele de specialitate peste 4000 de articole şi este autorul a peste 30 de cărţi: „Proza lui Eminescu“, „Scriitori români de azi“, „Dimineaţa poeților“, „Moartea lui Mercuţio“, „Mircea Eliade, un spirit al amplitudinii“, „Ficţiunea jurnalului intim“, „Genurile biograficului“, „Tânărul Eugen Ionescu“, „Ion Creangă. Cruzimile unui moralist jovial“, care au cunoscut mai multe ediții și au fost traduse în limbi de circulație internațională. 

A iniţiat şi a coordonat mai multe proiecte fundamentale ale Academiei Române, printre care „Dicţionarul general al literaturii române“, în 8 volume, realizat în 2 ediții, a reluat un proiect drag lui Constantin Noica și a coordonat facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu, totalizând 14.000 de pagini, în 38 de volume, a inițiat și coordonat colecţia „Opere fundamentale“, o ediţie de tip „Pléiade“, din care au apărut peste 200 de volume.

Programul Simpozionului internațional „Eugen Simion – 90“ este următorul:

Joi, 25 mai 2023

Academia Română, Calea Victoriei, nr. 125

Biblioteca Academiei Române 

9:30-10:30 – Inaugurarea sălii de lectură „Eugen Simion“

Aula Academiei Române

10:30-13:00 – Sesiune omagială

– Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

– Prof. Thierry de Montbrial (Franța), membru de onoare al Academiei Române

– Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii

– IPS Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române

– Prof. Serge Fauchereau (Franța), membru de onoare al Academiei Române

– Acad. Mircea Martin

– Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni

– Prof. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române

Fundația Națională pentru Știință și Artă, str. Dem. I. Dobrescu, nr. 11

16:00-17:45

– Prof. Thierry de Montbrial (Franța), membru de onoare al Academiei Române

– Prof. Jean-Jacques Askenasy (Israel), membru de onoare al Academiei Române

18:00.19:00

– Prof. Sorin Alexandrescu, membru de onoare al Academiei Române

– Prof. Michael Metzeltin (Austria), membru de onoare al Academiei Române

– Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române

Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, Calea 13 septembrie, nr. 13

16:00-19:30 – Colocviul „Eugen Simion – Modelele criticii românești“

Vineri, 26 mai 2023

Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, Calea 13 septembrie, nr. 13

10:00-17:00 – Colocviul „Eugen Simion – Modelele criticii românești“

ARCUB, str. Lipscani, nr. 84-90

12:00 – Prezentarea expoziției artistului Mircia Dumitrescu, dedicată academicianului Eugen Simion

Muzeul Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu, nr. 8

16:30-17:00 – „Oameni de aproape“ – documentar de Ileana Ploscaru Panait despre acad. Eugen Simion

17:00-19:00 – Masă rotundă „Eugen Simion“

– Mihai Cimpoi (Republica Moldova), membru de onoare al Academiei Române

– Prof. Serge Fauchereau (Franța), membru de onoare al Academiei Române

– Prof. Ion Pop, membru de corespondent al Academiei Române

– Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei Române

– Virgil Tănase (Franța)

Moderator: prof. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române

Număr de vizualizări :97


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro