spot_img

Laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Premiilor ”Observator cultural” 

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei ”Observator cultural”, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

Marți, 16 mai 2023, revista ”Observator cultural” a celebrat cele mai bune apariții editoriale din anul precedent, în cadrul unei gale de prestigiu, ajunsă la cea de-a XVII-a ediție și găzduită de Teatrul Odeon. A fost un an editorial bogat, s-a scris mult, cu substanță, au fost debuturi impresionante, cercetări și studii valoroase, au apărut volume consistente de beletristică și non-ficțiune, astfel că juriile au avut o misiune grea.

În cadrul Galei, s-au acordat șapte premii la cele şase categorii clasice, Premiul Observator Lyceum (alegerea elevilor de liceu de la colegii naționale din București), Premiul Observator Universitas (opţiunea studenţilor de la facultăţile de Litere din cinci universităţi din ţară) şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. S-au acordat, de asemenea, un Premiu Special al revistei, Premiul „Ovidiu Verdeș“ (aflat la prima ediție), un premiu special pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română și Premiul pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română, oferit în parteneriat cu Institutul Cervantes din București, ajuns la a treia ediție. Momentele muzicale au fost asigurate de Leyah, alături de cvartetul format din Monica Postolache (vioara 1), Cristiana Cojocaru (vioara 2), Eugen Cojocaru (violă) și Flaminia Nastai (violoncel).

Premiul pentru Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară, Critică literară/Istorie literară/Teorie literară a mers la Paul Cernat, pentru volumul Bacovia și Noul Regim al literaturii (Editura Eikon).

Marius Lazurca a fost laureatul Premiului la categoria Eseu/ Publicistică, pentru In corpore. De la corpul păgîn la trupul creștin în Antichitatea tîrzie(Editura Litera).

Premiul pentru Memorialistică/Biografie/Jurnal i-a fost acordat volumului Numai copilăria e glorioasă (Editura Trei), Robert Șerban în dialog cu Dorin Tudoran.

            Sașa Zare a cîștigat Premiul Observator cultural pentru Debut, pentru volumul Dezrădăcinare (Fractalia), iar Premiul „Ovidiu Verdeș“ pentru Debut i-a fost acordat Ruxandrei Cîmpeanu, pentru volumul Dincolo de regulile jocului. Trepte și limite ale compromisului intelectual din perioada 1948-1964: Mihai Ralea, G. Călinescu, Tudor Vianu (Corint).

            Moni Stănilă, cu Ofsaid (Editura Nemira), a cîștigat Premiul pentru Poezie, iar la categoria Proză, premiul a fost acordat ex-aequo volumelor Theodoros (Humanitas) de Mircea Cărtărescu și Abraxas (Polirom) de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Premiul Observator Lyceum pentru proză, oferit în urma alegerii liceenilor, a mers către Gene dominante (Humanitas) de Ștefania Mihalache, iar studenții care acordă Premiul Observator Universitas pentru poezie au desemnat-o cîștigătoare pe Alina Purcaru, pentru volumul Tot mai multă splendoare (Editura Cartier).

Premiul special al redacției Observator cultural a mers către Oana Doboși și Raluca Selejan, fondatoarele Librăriei La Două Bufniţe, iar Marele Premiu, Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia, i-a fost oferit teoreticianului și profesorului Sorin Alexandrescu.

Aflat la cea de-a treia ediție, Premiul pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română, organizat în parteneriat cu Institutul Cervantes, i-a fost acordat Melaniei Stancu, pentru traducerea romanului Beatus Ille (Casa Cărţii de Ştiinţă) de Antonio Muñoz Molina.

În cadrul Galei a fost acordat și premiul pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română, laureatul fiind Andrei Cornea, pentru monumentala ediție Platon (3 volume, apărute la Editura Humanitas), pentru care Andrei Cornea a realizat traducerea, introducerea generală, introducerea fiecărui dialog în parte și notele.

Din juriul celei de-a XVII-a ediţii au făcut parte Victor Cobuz, Bogdan Crețu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuș, Carmen Mușat, Iulia Popovici.

Juriul Premiului pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română a fost format din Mianda Cioba, Corin Braga și Alina Țiței.

Juriul „Observator Lyceum“ a fost compus din liceeni de la mai multe colegii naţionale din Bucureşti, propuşi de profesoare de limba şi literatura română: „George Coşbuc“ (participanți: Sonia Alecu, Ana Crișan, Bogdan Iatan, Eliza Solacolu,  profesor-coordonator: Theodora-Alina Roşca), Colegiul German „Goethe (participante: Alexandra Brezeanu, Ștefan Bogdan, Maria Zoe Mihai, Maria Porumb, Maria Pripis, profesor-coordonator: Cristina Popa), „Iulia Hasdeu“ (participante: Raluca Gașpar, Diana Matei, Alessia Olteanu, Hanaa Haj-Saleh, profesor-coordonator: Dorica Boltaşu), „Sfîntul Sava“ (participantă: Rebeca Dumitraşcu, Ștefan Grecu, Sabina Iorga, Ana Varsami, profesor-coordonator: Irina-Roxana Georgescu), „Spiru Haret“ (participante: Maruca Ioana Cucu-Oancea, Alexia-Teodora Ene, Mara-Ioana Maria, Mara-Andreea Spiridon, profesor-coordonator: Camelia Săpoiu), „Gheorghe Şincai“ (participante: Maria Mihaela Muşat, Bianca Pîrlia, profesor-coordonator: Luminiţa Gheorghiu), „Tudor Vianu“ (participanți: Bucur Radu, Iarina Calițoiu, Mihai Neagu, Anastasia Tindeche) 

Juriul „Observator Universitas“ a fost alcătuit din studenți, masteranzi și doctoranzi din cinci centre universitare din țară: Vlad-Mihai Bogza, Măriuca Mihalcea-Eliade, Paul Florescu, Vasile Gribincea, Ioana Hodor, Lavinia Liță, George Mihalache, Mihaela Munteanu, Rareș Nadaban, Daniel Cătălin Năstase, Andrei Neacșu, Iris Nuțu, Octavian Plăiașu, Dan-Bogdan Popescu, Lavinia Tache, Ioana Tătărușanu, Alexandra Torjoc, Daniela Vizireanu, Andrada Yunusoglu  (Universitatea din București), Denisa Bolba, Teona Farmatu, Diana Huțanu, Emanuel Lupașcu, Paul Mihai Paraschiv, Șerban Mark Pop (Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca), Andrei Peptine (Universitatea „Transilvania“ din Brașov), Alexandru Higyed (Universitatea de Vest din Timișoara), Ioan Coroamă, Anastasia Fuioagă, Andrada Strugaru, Gabriela Vieru, Bogdan Vișan (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași).

Momentele muzicale din cadrul Galei au fost oferite de Leyah (aka Magdalena Diana Marica) – o artistă în plină ascensiune, compozitoare, cântăreață și pianistă, care propune o un stil muzical inedit în România, cinematic pop. Alături de ea s-a aflat cvartetul format din Monica Postolache (vioara 1), Cristiana Cojocaru (vioara 2), Eugen Cojocaru (violă) și Flaminia Nastai (violoncel).

Trofeele au fost realizate de Elena Dumitrescu; trofeele pentru premiile Lyceum și Universitas au fost realizate de Mircea Roman. Scenografia a fost semnată de Alexandra Putineanu.

Concepția grafică a diplomelor – High Contrast, iar concepția video – Vlad Rotaru. 

Fotografiile din timpul Galei au fost realizate de Cătălina Flămînzeanu.

Sponsori ai Premiilor Observator cultural 2022: Muşat&Asociaţii, Institutul Cervantes București 

Parteneri: Teatrul Odeon, Caracteristic, High Contrast, Gramma, Magnolia, Librăria Cărtureşti, La două Bufnițe, Secretul Bunicii, Patiseria Tineretului, Aqua Carpatica.

Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural, LiternetSuplimentul de Cultură.

Număr de vizualizări :152

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508