spot_img

”Cleopatra și Frankenstein” de Coco Mellors, un roman despre iubirile toxice și cele vindecătoare

Romanul de debut al scriitoarei de origine britanică a fost considerat „cea mai tare carte din 2022” („the hottest book of 2022”).

„De ce ”Cleopatra și Frankenstein” este cea mai tare carte nouă”, spunea titlul unui articol din The Times publicat în ianuarie 2022, înainte de a-și începe argumentația. Sintagma de „cea mai tare carte din 2022” a fost preluată apoi de Stylist și Sunday Times, în timp ce editorii de la Marie Claire Australia o includeau, de asemenea, în topul celor mai bune romane ale anului trecut. Provocatoare prin poveste, imagini și limbaj, alternând stilurile narative cu abilitatea unui jongler, ”Cleopatra și Frankenstein” de Coco Mellors, carte publicată de Editura Trei, a fost considerată o „revitalizare inteligentă și captivantă a genului romance urban”, apreciată pentru umor și stilul cinematic. Romanul apărut până acum în 14 țări este, de altfel, în curs de adaptare pentru televiziune de către Warner Bros Studio. Dar lucrurile nu au fost întotdeauna roz pentru Coco Mellors, scriitoare născută la Londra, dar care s-a mutat în adolescență la New York, unde a trăit timp de 15 ani. 

La 25 de ani, în timp ce lucra la o agenție de publicitate, Mellors a început să scrie romanul ei de debut. Muncea în special serile și în week-end-uri, în biblioteci, locul ei preferat pentru scris. „Am început cartea la 25 de ani, am terminat-o la 30 și a apărut când aveam 32. A fost un proces care a durat 7 ani”, a dezvăluit Coco Mellors pentru Metal Magazine. Între timp, a fost refuzată de 30 de edituri. „Îmi amintesc cum stăteam în parcul Washington Square plângând și simțindu-mă atât de dezamăgită, dar nu lipsită de speranță”, spune scriitoarea. Cea mai „tare” carte a anului 2022 s-a „născut” greu, dar efortul a fost mai mult decât răsplătit

                              „Cum învăța cineva să trăiască? Să fie fericit?”

De o frumusețe frapantă, Cleo, o tânără pictoriță britanică de 24 de ani, îl cunoaște pe Frank din întâmplare, într-un lift, cu 90 de minute înainte de intrarea în noul an 2007. Amândoi părăsesc petrecerea de Revelion la care au fost invitați, iar schimbul de replici acide din ascensor se transformă rapid în mult mai mult. Cu o viză aproape să expire, Cleo vede în Frank nu doar șansa să rămână în Statele Unite, ci și extraordinara oportunitate să fie cu un bărbat pe care-l iubește și care  o poate susține. Cu 20 de ani mai în vârstă, Frank este plin și de farmec și de succes. Firma de publicitate pe care a înființat-o câștigă premiu după premiu la nivel internațional, în timp ce contractele curg, iar sumele din conturi devin tot mai substanțiale. În doar șase luni, Cleo și Frank se căsătoresc, dar ceea ce părea a fi deznodământul de poveste al acestei iubiri este doar începutul unui proces (auto)distructiv. „Cum învăța cineva să trăiască? Să fie fericit?”, gândește Cleo după ce descoperă că bărbatul pe care l-a idealizat nu este un pământ ferm, care să o susțină emoțional, ci mai mult o groapă, care riscă să o înghită. Dar, exact ca în kintsugi, străvechea artă japoneză de a repara ceramica spartă, oamenii cad și își revin. Iar fisurile produse de aceste șocuri devin cea mai rezistentă parte a lor și nu trebuie ascunse, ci purtate ca trofee.  

                                    „Sunt un bărbat evreu în țoale de damă”

            S-a spus despre Cleopatra și Frankenstein că are o galerie de personaje foarte vastă, aproape dickensiană. Eleanor, o evreică de 38 de ani care încă locuiește cu mama ei, copywriter la firma lui Frank, este un personaj-surpriză pentru cititori. „Este un fel de vedetă secretă a cărții. Cred că e personajul cu care cititorii se identifică cel mai mult. Ea aduce o atât de necesară doză de realism într-un roman care, uneori, poate fi plin de fantezie și de glamour gen Marele Gatsby”, explică scriitoarea. 

            Coco Mellors schimbă și stilul narativ la apariția acestui personaj. Dacă primele două capitole sunt scrise la persoana a 3-a, cele în care apare Eleanor sunt scrise la persoana I, din perspectiva acesteia. Prin scurte notații, autoarea surprinde instantanee urbane, care creionează perfect atmosfera New York-ului și spiritul locuitorilor lui. Însă, notațiile reflectă și lumea interioară a acestui personaj, cu rol-cheie în roman. Stilul dinamic și fragmentat lasă mult spațiu umorului (unele glume ar putea fi replici de succes la un stand-up comedy). Spre exemplu, Eleanor se pregătește să meargă la petrecerea firmei: „Stau în fața oglinzii și văd… burtă moale, păr aspru, buze subțiri, talie groasă. Sunt un bărbat evreu în țoale de damă”, gândește ea. „Pentru mine este incitant să explorez tristețea în această formă, mă refer la modul cum ne mascăm durerea cu umorul”, spune Coco Mellors. 

            Eleanor nu este singurul personaj care aduce profunzime cărții și o trece dincolo de granițele genului romance urban. Eroii lui Coco Mellors pot fi șocanți, dezgustători, simpatici, înțelepți sau superficiali. Ei construiesc o poveste complexă, cu multe fațete,  spusă cu umor despre rănile pe care le lasă neiubirea, vinovăția, teama de eșec și uneori, chiar cea de a trăi.

Număr de vizualizări :106

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508