spot_img

EXPOZIȚIE DE PAȘTE. Ou de struț încondeiat cu foiță de aur, inspirat de pictura „La Blouse Roumaine” a lui Henri Matisse

Ou de struț încondeiat cu foiță de aur, inspirat de pictura lui Henri Matisse „La Blouse Roumaine” (1940), vedeta expoziției Pascalia, al cărei vernisaj va avea loc duminică, 9 aprilie, de la ora 17:00, la Galeria de artă Pavot situată la partenerul J W Marriot Bucharest Grand Hotel. Vor fi expuse mai multe ouă încondeiate unicat care fac parte din colecția artistei Mariana Andone Rotaru și care ilustrează, printr-o tehnică proprie, de o desăvârșită finețe, elemente din cultura și tradițiile românilor. Prețul unui astfel de ou încondeiat, pentru care artista lucrează cel puțin 70 de ore, pornește de la câteva sute de euro și poate depăși 1.200 de euro. Vernisajul expoziției Pascalia va avea loc în prezența artistei Mariana Andone Rotaru, a curatorului Alecs Pavot și a cercetătorului etnolog, istoric și teoretician de artă, dr. Doina Ișfănoni. Expoziția poate fi vizitată în perioada 9-17 aprilie 2023. Intrarea este liberă.

Una dintre piesele care impresionează în mod deosebit este un ou de struț inspirat de ia românească pictată de Henri Matisse în 1940, elemente din tabloul celebru fiind redate cu finețe de către artista Mariana Andone Rotaru. O creație deosebită este un ou realizat în vara anului 2022, cu influențe din zonele Muscel și Șcheii Brașovului, care are ca inspirație transhumanța, vechea îndeletnicire oierilor transilvăneni care datează din sec. XIV-XV. Foarte apreciată este și lucrarea în coajă de ou, inspirată după o cămașă bănățeană, are ca element central al decorului o frânghie răsucită, redată fără întrerupere pe suprafața ovoidală a oului, care duce cu gândul la Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși.

M-a fascinat strălucirea altițelor solare create acum peste 100 de ani de femeile din zona Cașin, Bacău, venite din neamul mocanilor munteni de la Rucăr și Dragoslavele. Am reinterpretat broderia, cu răbdare și multă plăcere, în coaja oului de struț. După realizarea decorului încrustat a urmat aplicarea din abundență a foiței de aur de 24 k. Am încercat să surprind somptuozitatea și fastul izvodului,, iar jocul de lumini și umbre mi-a produs o deosebită satisfacție”, a mărturisit  artista Mariana Andone Rotaru, arheolog și muzeograf cu experiență în management cultural, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană. 

„Mariana Andone Rotarupropune un mod unic de decorare a oului de struț, folosind o tehnică proprie, MaryAndo, a încondeierii cu băi de culoare și încrustarea fizico-chimică. Ea reinterpretează, pe suprafața ovoidală, motive vechi, cusute pe cămășile tradiționale românești sau alte piese de port”, explică dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă. 

Expoziția Pascalia include de asemenea, ouă de struț pe care sunt redate, tot prin tehnica MaryAndo, icoane pictate pe sticlă, începând cu sec. al XVIII-lea, în diferite centre transilvănene, precum Nicula, Șcheii Brașovului sau zona Făgărașului. 

„Mariana Rotaru Andone este genul de artist care, inspirat de motivele tradiționale și religioase, reușește să îmbine elementele culturale, iar cea mai nouă colecție a sa este foarte aproape de identitatea galeriei noastre. Impresionant pentru mine este modul în care motive vechi de sute de ani pot reprezenta viitorul. Iar tehnica și picturile ei ravisante transformă oul de struț într-un obiect de artă care poate oferi personalitate oricărui loc unde este expus”, a declarat Alecs Pavot, curator și gazda expoziției Pascalia.

Alecs Pavot, dealer de artă pasionat de lucrări rare, activează din 2014 și are un portofoliu impresionant de lucrări semnate de artiști celebri precum Van Gogh, Rubens, El Greco și artiști contemporani precum Adrian Ghenie, Nicolae Maniu, Agathe Toman sau Vladinsky. În viziunea Pavot Art Galery, artiștii debutanți de valoare trebuie să-și aibă locul alături de artiștii consacrați; importantă e valoarea.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508