spot_img

„E cool să fii pe COOLsound”

„La un moment dat, în pandemie a apărut întrebarea dacă meseria noastră mai este relevantă. A fost o surpriză neașteptată că am fost contactat de inițiatorii COOLsound și că JTI s-a implicat în sprijinirea artiștilor. Artiștii au nevoie să fie liberi, să fie înțeleși, pentru a putea merge mai departe într-o societate deschisă, cu mai multe păreri”, a spus Arcadie Rusu, coregraf și dansator, la conferința de presă în care s-au anunțat direcțiile pentru 2023 ale  ”COOLsound – online despre scena independentă românească / COOLsound – online about the Romanian independent stage”, proiect bilingv de susținere a tinerilor artiști liber profesionişti. Evenimentul a avut loc la CREART (Teatrelli), miercuri, pe 19 aprilie. Una dintre noile direcții de dezvoltare anunțate ale COOLsound este promovarea reprezentanților așa-numitei Generații Z, viitori artiști, absolvenți ai facultaților de arte, sau încă masteranzi ori doctoranzi, aflați la început de carieră sau care încă își caută drumul. AgențiadecArte.ro a fost partener media al evenimentului.

Proiectul COOLsound – online despre scena independentă românească, realizat de Pro Contemporania cu sprijinul JTI, partener The Culture Club a fost inițiat în anul 2021 şi conține producţii reprezentative pentru artiştii implicați, filmate profesional și reunite pe canalul youtube procontemporania și platforma www.COOLsound.ro. Proiectul cuprinde fișe bilingve, în română și engleză, fotografii și conținut video: un moment artistic solo și un interviu – declarație, prezentări multimedia complexe, veritabile cărți de vizită ale artiștilor, accesibile prin www.COOLsound.ro

„Proiectul a pornit de la o discuție, în pandemie, cînd artiștii traversau momente dificile. Proiectul a apărut dintr-o necesitate, de a comunica cu publicul acolo unde acesta se mutase, în online. Între timp, COOLsound a crescut  și e pe cale să se transforme într-un instrument de referință, un dicționar online al scenei independente din România. COOLsound continuă, s-au realizat aproape 50 de prezentări ale unor artiști care la momentul participării pe platform erau artişti independeni, unii sunt şi acum. Intrați pe coolsound.ro, pentru că veți descoperi creații de valoare, artiști care au ceva de spus, aflați într-o anumită etapă a dezvoltării lor”, a declarat Oltea Şerban-Pârâu, coordonatorul proiectului.

„Deși nu mai sunt freelancer, așa cum eram la momentul în care am intrat în proiect, sunt recunoscător că am un job care-mi oferă libertate și independență. COOLsound a fost în perioada pandemiei singura variantă pentru artiștii independenți”, a spus Cornelius Zirbo, violoncelist, prezent pe platforma COOLsound.

„Îmi place libertatea. Și pentru mine pandemia a fost o experiență dificilă, o perioadă de introspecție. Cred că am devenit un alt soi de om și am continuat să evoluez”, a adăugat Alex Ștefănescu, actor și musician, participant în COOLsound.

Ovidiu Miculescu (The Culture Club), consultant artistic al proiectului a subliniat rolul important al colaborării în realizarea platformei: „au colaborat entități private cum e JTI și Asociația culturală Pro Contemporania și entități publice – CREART, ARCUB, Tinerimea Română. Fiecare a înțeles că are o contribuție importantă în această construcție și a ajutat la finalizarea ei. Îmi doresc ca artiștii prezenți pe COOLsound să evolueze, să crească și să-i văd – independenți sau angajați – dar pe marile scene din țară sau din lume”.

Așa cum a remarcat Irinel Anghel, compozitor și muzicolog : “în domeniile vocaționale libertatea este esențială”. „Mulți artiști au ales calea independenței, care nu e ușoară, dar oferă ocazia de a-ți folosi potențialul la maximum. Avem șansa de a fi cea mai bună versiune a noastră atunci când facem ceea ce ne place. Am văzut acest Dicționar COOLsound cum crește, capătă consistență și oferă un echilibru vieții noastre culturale. Și înainte de pandemie a existat un dezechilibru, iar problemele nu sunt rezolvate. De aceea, continuarea COOLsound e foarte utilă. Mai sunt mulți artiști independenți care au nevoie de sprijin și recunoaștere în carierele lor. Cred că are efecte pe termen lung, de incluziune, adică invită în cetate ceea ce este util cetății, fără a-i altera esența”.

„Am fost parteneri ai proiectului încă din 2021, când o parte din filmări s-au desfășurat în spațiul Teatrelli. Mă bucur că din ceva atât de negativ cum a fost pandemia, s-a născut un proiect atât de bun, cum e COOLsound. Nici noi nu avem o echipă artistică angajată, lucrăm cu artiști independenți. Am colaborat și la alte proiecte susținute de JTI, „De vorbă cu tine” sau proiectul desfășurat în vitrinele galeriilor Galateca”, a spus Roxana Lăpădat, director artistic Teatrelli.  

„Discuția de la care a pornit COOLsound a avut loc într-o perioadă în care începusem să ne sufocăm, sălile de spectacol se închideau, iar artiștii nu mai aveau unde sluji iluziilor întrupate. Un proiect e în esență ceva limitat, dedicat unui scop. Iar acesta venea ca o formă de eliberare, în interiorul unei limitări din ce în ce mai stricte. Am urmărit realizarea unor puncte de referință, să poată fi găsite fișele artiștilor ca într-o bibliotecă, în sertare, pe categorii. Poate ați observat că pe COOLsound există mai multe interpretări ale personajului Nina, din „Pescărușul” de Cehov. Dacă la un moment dat cineva va avea nevoie de un anumit tip de interpretare, îl va putea găsi pe această platformă. Un proiect e definit și de parteneriate și de direcțiile sale de viitor. Cred că acest proiect online are viitor, pentru că cei din generația de artiști care urmează, Generația, Z sunt independenți prin excelență și digitali prin excelență, deci li se potrivește. Așadar, e „cool” să fii pe COOLsound”, a concluzionat Gilda Lazăr, Director în cadrul JTI România.

Filmările pentru COOLsound s-au desfășurat în sălile CreART, ArCuB, la Universitatea Națională de Muzică din București și la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, producţiile fiind semnate de Virgil Oprina – director de imagine / montaj. Spaţiul online al platformei a fost creat de Andrei Crăciun. La realizarea proiectului a contribuit în calitate de coordonator Oltea Şerban-Pârâu. Consultant artistic al proiectului este Ovidiu Miculescu, iar din partea JTI s-a implicat nemijlocit în finalizarea platformei Gilda Lazăr, director Corporate Affairs și Comunicare.

Proiectul este sprijinit de JTI.

Producător: Pro Contemporania.

Partener cultural principal: The Culture Club.

Parteneri culturali: Primăria București, CreArt, ARCUB, Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Rado România Internaţional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Observator cultural.

Teaser COOLsound 2021

https://youtu.be/3QyiFTIhShg


Teaser COOLsound 2022

Număr de vizualizări :171

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508