spot_img

„Capitale europene în prima jumătate a veacului XX. Ispite literare pentru Cronica unui lutier”. Conferință suținută de Catia Maxim la Muzeul Municipiului București

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la Conferința de Joi, 6 aprilie, 2023, ora 18,30, pe care o va susține scriitoarea Catia Maxim, la Palatul Suțu  (Bdul. Ion C Brătianu, nr.2). Tema întâlnirii:”Capitale europene în prima jumătate a veacului XX. Ispite literare pentru Cronica unui lutier”.

Din multitudinea de locuri posibile pentru derularea unei acțiuni, orașul reprezintă pentru unii prozatori o ispită literară. Marile orașe au șansa să dăinuie, dar și să fie modelate. Însăși perenitatea mușcă nada schimbării, în vreme ce clădiri, străzi, ambianță își scriu propria cronică. Chiar dacă în ultimii ani realitatea și prioritățile s-au schimbat, oamenii cu sete de adrenalină se simt încă atrași de un stil de viață urban mai comod și mai trepidant. 

Nu e o întâmplare că acțiunile din romanele mele se desfășoară într-un oraș precum Bucureștiul ros de trecut, devorat de prezent, oraș-capitală fără un viitor predictibil. Cea mai recentă narațiune, “Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară” (editura EIKON), se desfășoară în câteva capitale europene, în prima jumătate a veacului XX. 

Lutierul Dumitru Cărbunescu, născut în 1882, la Subcurbura Carpaților, în comuna Cărbunești (Prahova), însoțește și ghidează cititorul într-o vreme când viața și istoria Europei, cu toate provocările și dezastrele istorice, mai aveau un sens, oferind speranță și încredere în viitor. La zece ani, părăsește satul natal și pleacă la București pentru a deveni copil de trupă. Destinul lui, cu urcușuri și coborâșuri, se țese în câteva capitale europene unde are șansa să studieze trompeta și să se perfecționeze în arta luteriei. Capitale precum București, Berlin, Paris, Viena. Contactul nemijlocit cu aceste orașe îi prilejuiește un cumul de reacții și impresii sub forma unor lungmetraje panoramice. Aspect arhitectonic, ambianță, perspectivă istorică, politică, manifestări și comportamente autohtone, multiculturale, lingvistice, obiceiuri, tradiții culinare, o veritabilă simfonie urbană, creată inefabil de “zeii” ocrotitori ai marilor orașe. Împliniri sufletești, întâlniri providențiale cu muzicienii vremii. Incursiune inedită și savuroasă în viața muzicală a câtorva capitale europene de unde sunt selectate imagini aidoma unor fotografii sepia, instantanee cu lumini și umbre de catifea, surprinse într-o Europă mai așezată și mai înțeleaptă. 

Absolventă a Facultății de Litere, secția Română – Franceză (promoția 1981), din cadrul Universității București, Catia Maxim, după stagiul obligatoriu la o școală din provincie, a predat limba română în câteva școli bucureștene. După examenul de definitivare în învățământ s-a prezentat la un concurs pentru postul de corector la editura Ion Creangă, unde a desfășurat o susținută activitate alături de o echipă de redactori și tehnoredactori de marcă. În 1990 participă la alt concurs și obține postul de redactor de carte. După câțiva ani,  a demisionat și s-a dedicat  scrisului. În 2007 a debutat cu romanul Încă un pas (Echinox, Cluj). Au urmat volumul de povestiri Clipe salvate și romanul Ghici pe cine iubesc eu?  Din 2010 a început o colaborare cu editura Tracus Arte, care i-a editat romanele: Între timpuri, Îngerii din Moscopole, Îngerii din Moscopole. Exilul, Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate, Slow motion, Altarul din Carcera Oarbă, Sipetul cu îngeri. A mai publicat povestirea Visul în antologia Balaurul și Miorița(Proză fantastică îngrijită de Mihail Grămescu) laEagle Publishing House și o serie de texte inedite în revistele literare: Cervantes, Tribuna literară, Actualitatea literară, Lumina, Contact Internațional, Timpul, Arena literară etc. Grație unui proiect al editurii Bata Press din Skopje, aprobat de Ministerul Culturii din Macedonia, a apărut varianta macedoneană a trilogiei Îngerii din Moscopole.În perioada pandemiei a scris romanul Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară, editat la EIKON, la finalul lui 2022.  

La eveniment participă violonista Alina Horez și regizorul Toma Enache.

Coordonator conferință Cătălin D. Constantin

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508