spot_img

Zilele Europene ale Arheologiei – Ediția XIV 

Anul acesta are loc cea de-a XIV-a ediție a ”Zilelor Europene ale Arheologiei”, organizat de  Ministerul Culturii din Franța, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetări Arheologice Preven tive (L’Institut national de recherches archéologiques préventives – INRAP). Scopul evenimentului  este de a aduce lumea arheologiei mai aproape de publicul larg. Cu acest prilej, arheologii vor  dezvălui tainele acestui domeniu captivant și insuficient cunoscut de public. Institutul Național al Patrimoniului (INP), în calitatea sa de coordonator național, invită specialiștii  de a participa în cadrul programului Zilele Europene ale Arheologiei (ZEA) care se va desfășura  timp de trei zile – 16, 17, 18 iunie 2023 – în întreaga Europă. Weekendul dedicat integral arheologiei va contribui la creșterea conștientizării existenței patrimoni ului arheologic de către comunitățile locale și va familiariza publicul cu rezultatele cercetărilor  arheologice.  

Având în vedere interesul în continuă creștere pentru evenimentele organizate sub egida Zilelor Eu ropene ale Arheologiei, atât din partea oamenilor care sunt dornici să afle mai mult despre istoria  locală și modalitățile de cercetare, cât și din partea organizatorilor, sprijinim actorii implicați direct  sau indirect în cercetările arheologice să găzduiască evenimente care promovează arheologia. 

Invitația este deschisă pentru institute de cercetare, universități, muzee naționale, regionale,  județene, locale și cele de sit, laboratoare, organizații neguvernamentale, centre de cercetare și au toritățile publice locale care au în subordine departamente de specialitate.  

Tururi ghidate, vizite pe sit, expoziții, ateliere practice, prezentări, spectacole sau arheologia exper imentală sunt doar câteva dintre activitățile prin care comunitățile locale pot descoperi patrimoniul  arheologic. Evenimentele se pot desfășura fizic sau în mediul online. Pentru mai exemple de activ ități, vă invităm să consultați website-ul: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/activ ities. 

Modalitatea de înscriere  

Pentru înscriere ca Organizator de eveniment/e în cadrul programului Zilele Europene ale Arheolo giei este necesară crearea unui cont de organizator pe platforma oficială a evenimentului: https:// journees-archeologie.eu/c-2023/lg-en/romania/Log-in. Pe această platformă se va regăsi programul  evenimentelor, cu vizibilitate și posibilitate de promovare la nivel european. 

Despre ZEA 

Prima ediție a avut loc în 2010 la inițiativa Ministerului Culturii francez și sub coordonarea Institu tului Național de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut national de recherches archéologiques  préventives – INRAP). Sărbătoarea anuală a arheologiei s-a extins treptat, ajungând, în 2019, în alte  17 țări europene (Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania,  Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania, Elveția, Regatul Unit),  iar din 2020 marcăm Ziua Europeană a Arheologiei și în România. 

Ce își propune programul Zilele Europene ale Arheologiei? 

• promovarea disciplinei arheologice către publicul larg,  

• promovarea cercetărilor arheologice care stau în spatele expozițiilor muzeale,  • promovarea interacțiunii dintre arheologi și cetățeni,  

• promovarea arheologiei ca disciplină care atestă diversitatea culturală europeană,  • creșterea gradului de promovare a arheologiei și patrimoniului arheologic în mass-me dia, 

• creșterea conștientizării publicului larg și a autorităților locale cu privire la importanța  patrimoniului arheologic.  

INP – coordonator național al Zilelor Europene 

Institutul Național al Patrimoniului va asigura promovarea la nivel local a activităților desfășu rate în România, prin intermediul websiteului zilelearheologiei.patrimoniu.ro unde veți putea regăsi  harta și detaliile tuturor acțiunile desfășurate pe durata celor trei zile dedicate arheologiei. De  asemenea, vă punem la dispoziție o arhivă a evenimentelor desfășurate în cadrul ultimelor două ediții.  

Câteva dintre activitățile organizate în cadrul ediției 2022 cu ocazia  Zilelor Europene ale Arheologiei 

1. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Expoziția “Tezaure arheologice pra hovene”,  

2. Muzeul George Severeanu – Tur ghidat despre istoria colecțiilor de piese arheologice Maria  și Dr. George Severeanu și o prezentare a procesului de restaurare, 

3. Muzeul Municipiului București – Incursiune virtuală în timpul cercetărilor arheologice de la  Gumelnița,  

4. Muzeul Civilizației Dacice și Romane – O serie de conferințe publice despre istoria antică și  medievală, 

5. Muzeul Național de Istorie al României – O serie de conferințe cu tematică arheologică,  

6. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Primăria și Consiliul  Local ale Comunei Siliștea, Constanța – ateliere de creație, de meșteșugărit, vânători de co 

mori, reconstituiri istorice și concursuri.

Pentru orice detalii suplimentare, nu ezitați să ne scrieți la zilelearheologiei@patrimoniu.ro și  comunicare@patrimoniu.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508