spot_img

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă cele mai importante evenimente ale artelor plastice din săptămâna 6 – 12 martie 

De luni 6 martie 2023, puteti admira la Galeria Artelor a Cercului Militar Național din București, Expoziția “Horea Cucerzan și prietenii săi”. Acest ultim postmodernist al veacului XXI, trecut în eternitate la 1 martie 2021, s-a remarcat în perioada 1997 – 2019, ca un neobosit organizator al taberelor internaționale de creație artistică „Inochentie Micu-Klein” de la Blaj. Prin prezenta expoziție, organizată de Asociația Centrul pentru UNESCO Horea Cucerzan, 36 de artiști din întrega țară, reprezentați ai mai multor curente și tehnici ale artelor frumoase îi aduc un pios omagiu marelui artist. Expoziția va fi deschisă până pe 23 martie, iar curatori sunt: Marina Nicolaev și Victor Dima.

Valeriu Șușnea – Președintele Filialei Buzău a UAP își serbează ziua de naștere oferind publicului o nouă expoziție de pictură și grafică. „Intre sacru si profan” este titlul evenimentului al cărui vernisaj este programat la ora 12 la  Galeriile „Ion Andreescu” din Buzău (Bd. Nicolae Bălcescu, nr.39).  

Tot din prima zi a săptămânii, la Galeria Alfa din Arad (Bd. Revoluției, nr.90) sunteți asteptați la vernisajul expoziției „Cosmopolitan” cu lucrări de pictură realizate de Oana Munteanu și Ina Săbău. Vernisajul are loc la ora 18. 

Patru manifestări plastice au loc marți, 7 martie

La ora 18, la Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia (Bd 1 Decembrie 1918), are loc vernisajul expoziției Blank 5 Phataloblue.  Această expoziție a fost gândită pentru a promova și evidenția valoarea artistică a femeilor creator din Filiala Alba a Uniunii Artiștilor Plastici. Ulterior, evenimentul s-a extins și pe plan național. Anul acesta expun 31 de artiste membre a filialelor  UAP din Alba, Sibiu, Deva și București. Prezintă Diana Țuculescu, iar curatoare este Noemi Kusztos. 

Sala Foaier Media a Teatrului Național București, la ora 18, va fi gazda vernisajului  expoziției de pictură “Adevăr. Mărturie. Mărturisire” a regretatului Lucian Liciu, artist trecut în eternitate, anul trecut, la numai 54 de ani.  

Tot la București, Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei, nr.132) are plăcerea de a vă invita la ora 18.00, la deschiderea expoziției de ceramică “Terralumen”, a artistei timișorene Gloria Grati. Terralumen reprezintă o serie de obiecte ceramice marcate cu semnul plastic al ochiului. Acestea emit în principal o atmosferă arheologică, cu trimitere spre zona culturilor preistorice, imitând amprenta si patina artefactului descoperit și „scos la lumină”.  Expoziția poate fi vizitată până în data de 05 aprilie 2023.

De asemenea marți, 07 martie 2023, la Galeria Brăteanu din Timișoara (Str. Lucian Blaga Nr. 8) va avea loc la ora 18 deschiderea expoziției „Inbetween Geometries” a artistei Smaranda Moldovan. Născută la Timişoara în 1986, Smaranda Moldovan a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design din Timişoara, Secția Pictură, promoția 2010, clasa Prof. Univ. Dr. Daniela Constantin. În tranziția resimțită între natural și arhitectural, obiectele sunt conturate în limbajul plastic al Smarandei Moldovan prin abstractizări și geometrizări. Straturi și straturi de amintiri ale spațiului se suprapun, precum niște fâșii de totemuri din vecinătatea imediată.

Miercuri 8 martie este programat la ora 18, la Galeria Europe din Brașov (str. Mureșenilor, nr.1), vernisajul Expoziției „Feminitate – de la arhaic la contemporan”. Expoziția cuprinde creațiile a 24 de artiste din Germania, Israel, Columbia, America, Republica Moldova și România și va putea fi vizitată până pe 20 martie. Curatoarea Diana Ivana a precizat: „Expoziţia provoacă artistele din contemporaneitate să descopere forme cu valoare plastică, urmărind, în timp, transformări ale arhetipului matern.”

Pictorița Cristina Petria își invită admiratorii să-i fie alături de ziua sa de naștere la vernisajul expoziției în care este protagonistă. Evenimentul este găzduit de Galeria Arta din Craiova (Calea Unirii 16), pe 8 martie, cu începere de la ora 17.

Joi 9 martie sunțeti așteptați la Galeria 15 Design Hanul cu tei din București (str. Lipscani, nr.63). La ora 18 va avea loc vernisajul expoziției “Studii. Experimente. Funcții”, care prezintă o serie de lucrări și procesul de lucru din spatele practicilor Adelinei Ivan și ale lui Alexe Popescu, ambii absolvenți ai Departamentului de Design al UNARTE. Explorările lor urmează tehnici intuitive de pliere, structurare sau modularizare, ca rezultat al experimentărilor cu materiale diferite, serialități și compoziții de forme geometrice și structuri fluide, cu lucrări care abordează zone diverse, de la artă conceptuală, sustenabilitate până la design de obiect. Expoziția va fi deschisă până pe 31 martie.

De asemenea pe 9 martie, dar la Iași, la Muzeul Unirii (Str. Alexandru Lăpușneanu 14), la ora 16 are loc vernisajul expoziției retrospective a Simpozionului Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu”. Expun 24 de artiști care au participat în perioada 2019 -2022 la evenimentul de la Tarcău, localitatea natală a marii pictorițe nemțene. 

„Autoportret” este titlul expoziției pictorului Florin Șuțu de la Galeria de Artă Ploiești (Piața Victoriei, nr.4). Vernisajul va avea loc joi 9 martie, la ora 17. 

Vineri, 10 martie, la ora 17:30, are loc Galeria Artex din Râmnicu Vâlcea (Str. Calea lui Traian, nr.114) vernisajul expoziției a 26 de artiști, membri ai filialei Alba a Uniunii Artiștilor Plastici.Lucrările vor fi expuse publicului până pe 5 aprilie. 

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508