spot_img

”Monografia Constantin BLENDEA”, de Călin Stegerean. Publicată la Editura Monitorul Oficial

Evenimentul prezentat de dna Doina MÂNDRU,  istoric și critic de artă,  se va desfășura în cadrul expoziției curente de pictură și sculptură ”Grădinile ARIADNEI”, joi, 6 aprilie 2023, ora 19:00,  în prezența fiicei artistului, Adriana BLENDEA. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

”Publicarea unei monografii Constantin Blendea a reprezentat ultimul proiect de amploare în care mama s-a implicat, cu ardoare și exemplaritate… Această lucrare, realizată la dorința sa sub coordonarea domnului Călin Stegerean, însemna pentru mama ultimul său omagiu adus artistului și omului pe care l-a apreciat și l-a iubit.

În prezent, adresez domnului Călin Stegerean mulțumirile cuvenite pentru colaborarea cu familia și pentru implicarea sa de-a lungul ultimilor ani în cercetare, concepție și redactare.

Mulțumirile mele se adresează, desigur, și celor care au sprijinit, cu empatie, realizarea acestui proiect, în mod special doamnei Anca Vlad și echipei sale Senso, precum și doamnei Sonia Florea și familiei, fără de care albumul nu s-ar fi putut realiza.

Adresez, de asemenea, toate mulțumirile mele Editurii și Tipografiei Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”.

(Adriana Blendea, Paris, 16 ianuarie 2023).

Constantin Blendea (1929 – 2012)

S-a născut în Gureni, comuna Peștișani, jud. Gorj, la 2 martie 1929.

Unchiul Vasile Blendea, sculptor, pictor și profesor, alături de care a și ucenicit pe șantierele de pictură și restaurare, îi devine mentor în cultivarea talentului său artistic, îndrumându-l în alegerea carierei de pictor. A absolvit Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, din București (1950-1956), secțiile pictură, unde l-a avut profesor pe Rudolf Schweitzer-Cumpăna și pictură monumentală, cu profesorii: Tiberiu Krausz, Gheorghe Labin, Ștefan Constantinescu, Gheorghe Popescu și Paul Miracovici. Prima expoziție personală a avut loc în anul 1967, la Galeriile ”Orizont”. A participat la expoziții de grup atât în țară, cât și în străinătate, fiind prezent, din 1957, la 18 selecții românești de anvergură în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, Canada, America de Sud.

S-a remarcat și în restaurarea picturii murale, manifestând o exemplară rigoare și fină intuiție în trasarea valorilor artei feudale românești. A fost expert restaurator la Muzeul Național de Artă al României. Timp de peste trei decenii a susținut o neîntreruptă activitate didactică fiind asistent, lector, conferențiar, profesor universitar și decan la Academia de Arte din București.

Premii și distincții:

 • A fost distins cu două medalii de argint la expoziții internaționale dedicate tineretului (Moscova, Viena, în anii 1957 și 1959),
 • Este decorat cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a IV-a (1968),
 • Premiul al II-lea al secției de pictură a Uniunii Artiștilor Plastici (în 1968),
 • Premiul Consiliului Culturii și Educației Socialiste pentru compoziția ”Tudor și pandurii” (1972),
 • Premiul al II-lea la Festivalul Național ”Cântarea României”, pentru tapiseria ”Oamenii pământului”, realizată în colaborare cu Maria Mihalache Blendea (1977),
 • Diploma de Onoare a Quadrenalei de Artă decorativă de la Erfurt (1978),
 • Premiul pentru artă monumentală al UAP (1980),
 • Premiul ”Carravaggio”, Roma (1983),
 • Premiul ”Ion Andreescu”, conferit de Academia Română (1987),
 • Medalia de argint pentru pictură, Franța (2002), expoziții organizate prin Asociația Internațională Soleil de l’Est,
 • Este decorat de președintele Ion Iliescu cu ordinul ”Serviciul Credincios” în grad de cavaler pentru activitatea profesională și în domeniul monumentelor istorice (2002),
 • Prin grija lui Constantin Blendea, se deschide la Târgoviște Muzeul Vasile Blendea. Tot în acest an, 2002, i se decernează muzeului Premiul de excelență ”Vasile Drăguț” al Ministerului Culturii și Cultelor,
 • Premiul pentru arte plastice pentru anul 2010 în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural (2011).

”Constantin Blendea rămâne în istoria artei contemporane românești sub semnul unei triade care i-a caracterizat condiția de artist: pictor, restaurator, profesor. Acestă postură și-a câștigat-o printr-o muncă asiduă, așa cum au mărturisit cei care l-au cunoscut, printr-o etică personală și profesională exemplară.

Aflată într-un proces de decantare, de analiză retrospectivă a trecutului recent, cultura din România nu va întârzia să-și constituie un Panteon al celor care i-au creat modernitatea. Datorită operei originale, profund sprirituale pe care a creat-o, Constantin Blendea se va afla sigur acolo.”

(Călin Stegerean)

Surse: Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani, ed. Arc 2000

          Album Constantin Blendea, Călin Stegerean, ed. Monitorul Oficial.

Parteneri: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului “Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, AgențiadecArte.ro, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, Propagarta, Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Număr de vizualizări :166

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508